Przejdź do głównej zawartości

Tarta z serkiem i rabarbarem.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

U niektórych to już ostatki jeśli chodzi o rabarbar dlatego prezentuje mój kolejny pomysł na jego wykorzystanie.
Dziś ciasto kruche - lekkie i mocno kakaowe a do tego nadzienie z rabarbaru i masy sernikowej.
Bardzo prosto się je robi i bardzo dobrze smakuje takie schłodzone z lodówki w te coraz cieplejsze dni :).
Jeśli spodziewacie się gości , potrzebujecie coś do kawy lub macie ochotę na pyszną tartę z rabarbarowym nadzieniem - zapraszam serdecznie po przepis.











Składniki : 




na ciasto : 


  • 2 kubki maki
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego 
  • 4 łyżki cacao ( prawdziwe - nie słodzone )
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii




na masę serowa : 



  • 250 g serka naturalnego ( typ quark, 1 opakowanie - pokojowa temperatura )
  • 150 ml śmietany ( z lodówki - zimna )
  • 45 g maczki ziemniaczanej ( u mnie  speisestärke )
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • skórka z pomarańczy




na masę rabarbarową : 




  • 1 kg rabarbaru
  • 4 łyżki maczki ziemniaczanej + odrobina wody
  • 1/2 kubka cukru ( jeżeli rabarbar jest dość kwaśny i wolicie słodsze ciasto możecie dać więcej cukru )
















Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od ciasta.
Do food procesora ( można tez ręcznie, w miarę szybko zagnieść w misce ) odmierzamy : mąkę + sól + cukier + proszek do pieczenia + cacao = miksujemy całość sekundkę.
Dokładamy : zimne masło w mniejszych cząstkach + jogurt + wanilia = miksujemy kilka sekund aż ciasto zacznie się łączyć w zgrabną całość.
Wyciągamy na blat , formujemy w płaski dysk i zawijamy w folie spożywczą - chowamy do lodówki minimum na 30 minut.
W  miedzy czasie obieramy rabarbar - pozbywamy się wierzchniej skóry i kroimy w drobniejsze kawałki.
Rabarbar przekładamy do garnuszka + mączkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody + cukier + sok z pomarańczy ( skórkę zostawiamy do masy sernikowej ) = całość włączamy na gaz i cały czas mieszamy.
Gotujemy jakieś 3 - 4 minutki aż masa zgęstnieje i przestanie być mętna - jak kisiel.
Odkładamy do przestudzenia.
W misce miksera łączymy ze sobą składniki na masę serową : serek naturalny + śmietanę + mączkę ziemniaczaną + skórkę z pomarańczy + cukier + wanilie = całość miksujemy 1-2 minutki na jednolita masę. Odkładamy na sekundę.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formę do tartej lub tortownice możemy oprószyć lekko mąką.
Schłodzone ciasto wyciągamy na blat.
Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy na placek troszkę większy od naszej formy.
Obkładamy ciastem dno i boki. Resztę odcinamy.
Jeśli chcecie możecie tak jak ja z reszty ciasta ozdobić górę - można cienko rozwałkować i pociąć w paseczki tworząc tzw. np. koszyczek - krateczkę.
Na przygotowane ciasto wylewamy masę serową.
Następnie wykładamy delikatnie masę rabarbarową.
Całość dekorujemy jeśli chcemy jeszcze kawałkami  z pozostałego ciasta i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 35 - 40 minut.
Studzimy całkowicie, następnie całość najlepiej na noc wkładamy do lodówki.
Gotowe.
Smaczne, proste i warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie :).












www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...