Przejdź do głównej zawartości

Tarta z serkiem i rabarbarem.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

U niektórych to już ostatki jeśli chodzi o rabarbar dlatego prezentuje mój kolejny pomysł na jego wykorzystanie.
Dziś ciasto kruche - lekkie i mocno kakaowe a do tego nadzienie z rabarbaru i masy sernikowej.
Bardzo prosto się je robi i bardzo dobrze smakuje takie schłodzone z lodówki w te coraz cieplejsze dni :).
Jeśli spodziewacie się gości , potrzebujecie coś do kawy lub macie ochotę na pyszną tartę z rabarbarowym nadzieniem - zapraszam serdecznie po przepis.











Składniki : 




na ciasto : 


  • 2 kubki maki
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego 
  • 4 łyżki cacao ( prawdziwe - nie słodzone )
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii




na masę serowa : 



  • 250 g serka naturalnego ( typ quark, 1 opakowanie - pokojowa temperatura )
  • 150 ml śmietany ( z lodówki - zimna )
  • 45 g maczki ziemniaczanej ( u mnie  speisestärke )
  • 1/2 kubka cukru
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • skórka z pomarańczy




na masę rabarbarową : 




  • 1 kg rabarbaru
  • 4 łyżki maczki ziemniaczanej + odrobina wody
  • 1/2 kubka cukru ( jeżeli rabarbar jest dość kwaśny i wolicie słodsze ciasto możecie dać więcej cukru )
















Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od ciasta.
Do food procesora ( można tez ręcznie, w miarę szybko zagnieść w misce ) odmierzamy : mąkę + sól + cukier + proszek do pieczenia + cacao = miksujemy całość sekundkę.
Dokładamy : zimne masło w mniejszych cząstkach + jogurt + wanilia = miksujemy kilka sekund aż ciasto zacznie się łączyć w zgrabną całość.
Wyciągamy na blat , formujemy w płaski dysk i zawijamy w folie spożywczą - chowamy do lodówki minimum na 30 minut.
W  miedzy czasie obieramy rabarbar - pozbywamy się wierzchniej skóry i kroimy w drobniejsze kawałki.
Rabarbar przekładamy do garnuszka + mączkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody + cukier + sok z pomarańczy ( skórkę zostawiamy do masy sernikowej ) = całość włączamy na gaz i cały czas mieszamy.
Gotujemy jakieś 3 - 4 minutki aż masa zgęstnieje i przestanie być mętna - jak kisiel.
Odkładamy do przestudzenia.
W misce miksera łączymy ze sobą składniki na masę serową : serek naturalny + śmietanę + mączkę ziemniaczaną + skórkę z pomarańczy + cukier + wanilie = całość miksujemy 1-2 minutki na jednolita masę. Odkładamy na sekundę.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formę do tartej lub tortownice możemy oprószyć lekko mąką.
Schłodzone ciasto wyciągamy na blat.
Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy na placek troszkę większy od naszej formy.
Obkładamy ciastem dno i boki. Resztę odcinamy.
Jeśli chcecie możecie tak jak ja z reszty ciasta ozdobić górę - można cienko rozwałkować i pociąć w paseczki tworząc tzw. np. koszyczek - krateczkę.
Na przygotowane ciasto wylewamy masę serową.
Następnie wykładamy delikatnie masę rabarbarową.
Całość dekorujemy jeśli chcemy jeszcze kawałkami  z pozostałego ciasta i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 35 - 40 minut.
Studzimy całkowicie, następnie całość najlepiej na noc wkładamy do lodówki.
Gotowe.
Smaczne, proste i warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie :).












www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com

















Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych