www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
U niektórych to już ostatki jeśli chodzi o rabarbar dlatego prezentuje mój kolejny pomysł na jego wykorzystanie.
Dziś ciasto kruche - lekkie i mocno kakaowe a do tego nadzienie z rabarbaru i masy sernikowej.
Bardzo prosto się je robi i bardzo dobrze smakuje takie schłodzone z lodówki w te coraz cieplejsze dni :).
Jeśli spodziewacie się gości , potrzebujecie coś do kawy lub macie ochotę na pyszną tartę z rabarbarowym nadzieniem - zapraszam serdecznie po przepis.
Składniki :
na ciasto :
- 2 kubki maki
- 3 łyżki cukru
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 kubka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cacao ( prawdziwe - nie słodzone )
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii
na masę serowa :
- 250 g serka naturalnego ( typ quark, 1 opakowanie - pokojowa temperatura )
- 150 ml śmietany ( z lodówki - zimna )
- 45 g maczki ziemniaczanej ( u mnie speisestärke )
- 1/2 kubka cukru
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii
- skórka z pomarańczy
na masę rabarbarową :
- 1 kg rabarbaru
- 4 łyżki maczki ziemniaczanej + odrobina wody
- 1/2 kubka cukru ( jeżeli rabarbar jest dość kwaśny i wolicie słodsze ciasto możecie dać więcej cukru )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od ciasta.
Do food procesora ( można tez ręcznie, w miarę szybko zagnieść w misce ) odmierzamy : mąkę + sól + cukier + proszek do pieczenia + cacao = miksujemy całość sekundkę.
Dokładamy : zimne masło w mniejszych cząstkach + jogurt + wanilia = miksujemy kilka sekund aż ciasto zacznie się łączyć w zgrabną całość.
Wyciągamy na blat , formujemy w płaski dysk i zawijamy w folie spożywczą - chowamy do lodówki minimum na 30 minut.
W miedzy czasie obieramy rabarbar - pozbywamy się wierzchniej skóry i kroimy w drobniejsze kawałki.
Rabarbar przekładamy do garnuszka + mączkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody + cukier + sok z pomarańczy ( skórkę zostawiamy do masy sernikowej ) = całość włączamy na gaz i cały czas mieszamy.
Gotujemy jakieś 3 - 4 minutki aż masa zgęstnieje i przestanie być mętna - jak kisiel.
Odkładamy do przestudzenia.
W misce miksera łączymy ze sobą składniki na masę serową : serek naturalny + śmietanę + mączkę ziemniaczaną + skórkę z pomarańczy + cukier + wanilie = całość miksujemy 1-2 minutki na jednolita masę. Odkładamy na sekundę.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formę do tartej lub tortownice możemy oprószyć lekko mąką.
Schłodzone ciasto wyciągamy na blat.
Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy na placek troszkę większy od naszej formy.
Obkładamy ciastem dno i boki. Resztę odcinamy.
Jeśli chcecie możecie tak jak ja z reszty ciasta ozdobić górę - można cienko rozwałkować i pociąć w paseczki tworząc tzw. np. koszyczek - krateczkę.
Na przygotowane ciasto wylewamy masę serową.
Następnie wykładamy delikatnie masę rabarbarową.
Całość dekorujemy jeśli chcemy jeszcze kawałkami z pozostałego ciasta i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 35 - 40 minut.
Studzimy całkowicie, następnie całość najlepiej na noc wkładamy do lodówki.
Gotowe.
Smaczne, proste i warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie :).
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz