Przejdź do głównej zawartości

Nutella i Amarettini - mega ciasteczka!








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Zapraszam dziś na mega czekoladowe ciasteczka - kruche z zewnątrz a miękkie w środku, aromatyzowane Amarettini.
Skąd ten pomyśl - to bardzo proste, dzieci wybrały dodatek nutelli a mama żeby nie było nudno kruche, włoskie ciasteczka amaretto.
Połączenie na pierwszy wrzut oka może dziwne bo ciasteczka do ciasteczek ... - ale tak małe cząstki ciasteczek nie dość ze dają fajna chrupkość w postaci kawałeczków w ciastkach to jeszcze ten niezastąpiony włoski smak amaretto ... po prostu pycha.
Koniecznie musicie wypróbować bo przepis bardzo prosty a efekt gwarantowanej pychotki :)).
Zapraszam.

















Składniki : 




  • 1 1/2 kubka maki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kubek Nutelli
  • 60 g masła (miękkie - pokojowa temperatura )
  • 1/2 kubka cukru ciemnego typ muscovado ( możecie zastąpić zwykłym ale brązowy cukier daje dodatkowy smak ciemnej melasy co bardzo dobrze komponuje się z czekolada )
  • 1/3 kubka cukru
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • 1 kubek ciasteczek Amarettini ( ok 100 g )















Sposób przygotowania : 





Ciasteczka Amarettini najlepiej przy pomocy rąk rozgniatamy na mniejsze i większe cząstki - są to małe i bardzo kruche ciasteczka wiec nie potrzeba przy tym dużo siły. Odkładamy na chwilkę.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia - odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + cukier + brązowy cukier = wszystko razem miksujemy kilka minut na dość puszysta masę.
Dokładamy: jajka + extrakt waniliowy + nutelle = miksujemy dalej.
Na koniec suche składniki : maka + sol + soda = mieszamy tylko do połączenia.
Wsypujemy pokruszone ciasteczka amarettini i całość szpatułką tylko lekko mieszamy.
Przy pomocy najlepiej malej gałki do lodów porcjujemy ciasto i układamy na blaszkach w pewnych odstępach od siebie.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 13 minut.
Studzimy całkowicie zanim ruszymy ponieważ miękkie wyjdą z pieca i dopiero po ostudzeniu nabiorą chrupkości i twardości.
Gotowe.
Proste, aromatyczne i niezwykle szybkie do przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...