Przejdź do głównej zawartości

Nutella i Amarettini - mega ciasteczka!








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Zapraszam dziś na mega czekoladowe ciasteczka - kruche z zewnątrz a miękkie w środku, aromatyzowane Amarettini.
Skąd ten pomyśl - to bardzo proste, dzieci wybrały dodatek nutelli a mama żeby nie było nudno kruche, włoskie ciasteczka amaretto.
Połączenie na pierwszy wrzut oka może dziwne bo ciasteczka do ciasteczek ... - ale tak małe cząstki ciasteczek nie dość ze dają fajna chrupkość w postaci kawałeczków w ciastkach to jeszcze ten niezastąpiony włoski smak amaretto ... po prostu pycha.
Koniecznie musicie wypróbować bo przepis bardzo prosty a efekt gwarantowanej pychotki :)).
Zapraszam.

















Składniki : 




  • 1 1/2 kubka maki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kubek Nutelli
  • 60 g masła (miękkie - pokojowa temperatura )
  • 1/2 kubka cukru ciemnego typ muscovado ( możecie zastąpić zwykłym ale brązowy cukier daje dodatkowy smak ciemnej melasy co bardzo dobrze komponuje się z czekolada )
  • 1/3 kubka cukru
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • 1 kubek ciasteczek Amarettini ( ok 100 g )















Sposób przygotowania : 





Ciasteczka Amarettini najlepiej przy pomocy rąk rozgniatamy na mniejsze i większe cząstki - są to małe i bardzo kruche ciasteczka wiec nie potrzeba przy tym dużo siły. Odkładamy na chwilkę.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia - odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + cukier + brązowy cukier = wszystko razem miksujemy kilka minut na dość puszysta masę.
Dokładamy: jajka + extrakt waniliowy + nutelle = miksujemy dalej.
Na koniec suche składniki : maka + sol + soda = mieszamy tylko do połączenia.
Wsypujemy pokruszone ciasteczka amarettini i całość szpatułką tylko lekko mieszamy.
Przy pomocy najlepiej malej gałki do lodów porcjujemy ciasto i układamy na blaszkach w pewnych odstępach od siebie.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 13 minut.
Studzimy całkowicie zanim ruszymy ponieważ miękkie wyjdą z pieca i dopiero po ostudzeniu nabiorą chrupkości i twardości.
Gotowe.
Proste, aromatyczne i niezwykle szybkie do przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych