Przejdź do głównej zawartości

Nutella i Amarettini - mega ciasteczka!








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Zapraszam dziś na mega czekoladowe ciasteczka - kruche z zewnątrz a miękkie w środku, aromatyzowane Amarettini.
Skąd ten pomyśl - to bardzo proste, dzieci wybrały dodatek nutelli a mama żeby nie było nudno kruche, włoskie ciasteczka amaretto.
Połączenie na pierwszy wrzut oka może dziwne bo ciasteczka do ciasteczek ... - ale tak małe cząstki ciasteczek nie dość ze dają fajna chrupkość w postaci kawałeczków w ciastkach to jeszcze ten niezastąpiony włoski smak amaretto ... po prostu pycha.
Koniecznie musicie wypróbować bo przepis bardzo prosty a efekt gwarantowanej pychotki :)).
Zapraszam.

















Składniki : 




  • 1 1/2 kubka maki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kubek Nutelli
  • 60 g masła (miękkie - pokojowa temperatura )
  • 1/2 kubka cukru ciemnego typ muscovado ( możecie zastąpić zwykłym ale brązowy cukier daje dodatkowy smak ciemnej melasy co bardzo dobrze komponuje się z czekolada )
  • 1/3 kubka cukru
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • 1 kubek ciasteczek Amarettini ( ok 100 g )















Sposób przygotowania : 





Ciasteczka Amarettini najlepiej przy pomocy rąk rozgniatamy na mniejsze i większe cząstki - są to małe i bardzo kruche ciasteczka wiec nie potrzeba przy tym dużo siły. Odkładamy na chwilkę.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia - odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + cukier + brązowy cukier = wszystko razem miksujemy kilka minut na dość puszysta masę.
Dokładamy: jajka + extrakt waniliowy + nutelle = miksujemy dalej.
Na koniec suche składniki : maka + sol + soda = mieszamy tylko do połączenia.
Wsypujemy pokruszone ciasteczka amarettini i całość szpatułką tylko lekko mieszamy.
Przy pomocy najlepiej malej gałki do lodów porcjujemy ciasto i układamy na blaszkach w pewnych odstępach od siebie.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 13 minut.
Studzimy całkowicie zanim ruszymy ponieważ miękkie wyjdą z pieca i dopiero po ostudzeniu nabiorą chrupkości i twardości.
Gotowe.
Proste, aromatyczne i niezwykle szybkie do przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...