Przejdź do głównej zawartości

Nutella i Amarettini - mega ciasteczka!








www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com













Witam serdecznie.

Zapraszam dziś na mega czekoladowe ciasteczka - kruche z zewnątrz a miękkie w środku, aromatyzowane Amarettini.
Skąd ten pomyśl - to bardzo proste, dzieci wybrały dodatek nutelli a mama żeby nie było nudno kruche, włoskie ciasteczka amaretto.
Połączenie na pierwszy wrzut oka może dziwne bo ciasteczka do ciasteczek ... - ale tak małe cząstki ciasteczek nie dość ze dają fajna chrupkość w postaci kawałeczków w ciastkach to jeszcze ten niezastąpiony włoski smak amaretto ... po prostu pycha.
Koniecznie musicie wypróbować bo przepis bardzo prosty a efekt gwarantowanej pychotki :)).
Zapraszam.

















Składniki : 




  • 1 1/2 kubka maki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kubek Nutelli
  • 60 g masła (miękkie - pokojowa temperatura )
  • 1/2 kubka cukru ciemnego typ muscovado ( możecie zastąpić zwykłym ale brązowy cukier daje dodatkowy smak ciemnej melasy co bardzo dobrze komponuje się z czekolada )
  • 1/3 kubka cukru
  • 2 jajka ( pokojowa temperatura )
  • 2 łyżeczki extraktu waniliowego
  • 1 kubek ciasteczek Amarettini ( ok 100 g )















Sposób przygotowania : 





Ciasteczka Amarettini najlepiej przy pomocy rąk rozgniatamy na mniejsze i większe cząstki - są to małe i bardzo kruche ciasteczka wiec nie potrzeba przy tym dużo siły. Odkładamy na chwilkę.
Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia - odstawiamy na bok.
Do misy miksera wrzucamy : miękkie masło + cukier + brązowy cukier = wszystko razem miksujemy kilka minut na dość puszysta masę.
Dokładamy: jajka + extrakt waniliowy + nutelle = miksujemy dalej.
Na koniec suche składniki : maka + sol + soda = mieszamy tylko do połączenia.
Wsypujemy pokruszone ciasteczka amarettini i całość szpatułką tylko lekko mieszamy.
Przy pomocy najlepiej malej gałki do lodów porcjujemy ciasto i układamy na blaszkach w pewnych odstępach od siebie.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 13 minut.
Studzimy całkowicie zanim ruszymy ponieważ miękkie wyjdą z pieca i dopiero po ostudzeniu nabiorą chrupkości i twardości.
Gotowe.
Proste, aromatyczne i niezwykle szybkie do przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.















www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...