Przejdź do głównej zawartości

Słodkie party dla małych i dużych - pomysł na ryż preparowany.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Dziś pomysł na wykorzystanie lekkiego ryżu preparowanego na małe, słodkie przekąski - deserki.
Możecie je wykorzystać np. na jakieś urodzinowe party dla dzieci lub nawet na coś lekkiego do kawy dla całej rodzinki czy gości.
Pomyślałam ze latem takie fajne , lekkie  co - nie - co  jest jak najbardziej na miejscu.
U mnie dzieci czasem nawet zabierają do szkół jako przekąskę dla siebie i pół armii szkolnej :)).
Podaje dziś dwa sposoby do wykorzystania. Jeden to kulki z masy marshmallow i mlecznej czekolady. Drugi sposób to coś dla miłośników prawdziwej czekolady gorzkiej i małe batoniki.
Oby dwa są równie pyszne, lekkie i warte skuszenia a ich przygotowanie jest mega proste i szybkie.
Zapraszam. 
















Składniki : 




do masy ryżowej : 


  • 150 g pianek typu marshmallow 
  • 125 g ryżu preparowanego
  • 75 g masła






na ryżowe kulki : 


  • 1/2 masy ryżowej 
  • 200 g mlecznej czekolady






na batoniki : 



  • 1/2 masy ryżowej
  • 150 g gorzkiej czekolady lub kuwertury
  • odrobina białej czekolady















Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od  przygotowania masy ryżowej.
W miseczce rozpuszczamy masło. Odstawiamy.
Do dużej miski ( najlepiej szklanej ) wlewamy odrobinę ( ok. 2 łyżki ) z rozpuszczonego masła + pianki marshmallow = całość rozpuszczamy w mikrofali.
Uwaga bardzo ważne jest aby obserwować i robić to bardzo krótko - co kilka sekund mieszając.
Masa bardzo szybko się rozpuszcza a nie może się przypalić.
Dobrze jest także szpatułkę którą będziemy mieszać natłuścić  masłem - będzie łatwiej się mieszać bo masa jest bardzo klejąca.
Gdy nasza masa będzie już gładka i rozpuszczona dorzucamy ja do odmierzonej ilości ryżu preparowanego + resztę masła.
Całość dokładnie mieszamy - odkładamy na sekundę.
Przygotowujemy foremkę  ( małą o wymiarach np. 15 cm na 15 cm ) = smarujemy ja tłuszczem lub nawet wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowaną wcześniej masę dzielimy na pół. Jedna polowe przekładamy do przygotowanej foremki i dobrze wyrównujemy i dociskamy. Okładamy na chwilkę.
Do drugiej części masy rozpuszczamy mleczną czekoladę i dolewamy łącząc całość.
Przy pomocy zwilżonych rąk formujemy zgrabne kulki i układamy na talerzu = przygotowane schładzamy w lodówce.
Rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy nią masę przygotowaną w foremce.
Wyrównujemy delikatnie i posypujemy dla dekoracji starta na tarce białą czekoladą.
Masę drugą także schładzamy w lodowce a potem tniemy ostrym nożem na batoniki.
Gotowe.
Oby dwie propozycje bardzo lekkie, proste i szybkie do przygotowania i naprawdę bardzo smaczne.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.














www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...