www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś pomysł na wykorzystanie lekkiego ryżu preparowanego na małe, słodkie przekąski - deserki.
Możecie je wykorzystać np. na jakieś urodzinowe party dla dzieci lub nawet na coś lekkiego do kawy dla całej rodzinki czy gości.
Pomyślałam ze latem takie fajne , lekkie co - nie - co jest jak najbardziej na miejscu.
U mnie dzieci czasem nawet zabierają do szkół jako przekąskę dla siebie i pół armii szkolnej :)).
Podaje dziś dwa sposoby do wykorzystania. Jeden to kulki z masy marshmallow i mlecznej czekolady. Drugi sposób to coś dla miłośników prawdziwej czekolady gorzkiej i małe batoniki.
Oby dwa są równie pyszne, lekkie i warte skuszenia a ich przygotowanie jest mega proste i szybkie.
Zapraszam.
Składniki :
do masy ryżowej :
- 150 g pianek typu marshmallow
- 125 g ryżu preparowanego
- 75 g masła
na ryżowe kulki :
- 1/2 masy ryżowej
- 200 g mlecznej czekolady
na batoniki :
- 1/2 masy ryżowej
- 150 g gorzkiej czekolady lub kuwertury
- odrobina białej czekolady
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania masy ryżowej.
W miseczce rozpuszczamy masło. Odstawiamy.
Do dużej miski ( najlepiej szklanej ) wlewamy odrobinę ( ok. 2 łyżki ) z rozpuszczonego masła + pianki marshmallow = całość rozpuszczamy w mikrofali.
Uwaga bardzo ważne jest aby obserwować i robić to bardzo krótko - co kilka sekund mieszając.
Masa bardzo szybko się rozpuszcza a nie może się przypalić.
Dobrze jest także szpatułkę którą będziemy mieszać natłuścić masłem - będzie łatwiej się mieszać bo masa jest bardzo klejąca.
Gdy nasza masa będzie już gładka i rozpuszczona dorzucamy ja do odmierzonej ilości ryżu preparowanego + resztę masła.
Całość dokładnie mieszamy - odkładamy na sekundę.
Przygotowujemy foremkę ( małą o wymiarach np. 15 cm na 15 cm ) = smarujemy ja tłuszczem lub nawet wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowaną wcześniej masę dzielimy na pół. Jedna polowe przekładamy do przygotowanej foremki i dobrze wyrównujemy i dociskamy. Okładamy na chwilkę.
Do drugiej części masy rozpuszczamy mleczną czekoladę i dolewamy łącząc całość.
Przy pomocy zwilżonych rąk formujemy zgrabne kulki i układamy na talerzu = przygotowane schładzamy w lodówce.
Rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy nią masę przygotowaną w foremce.
Wyrównujemy delikatnie i posypujemy dla dekoracji starta na tarce białą czekoladą.
Masę drugą także schładzamy w lodowce a potem tniemy ostrym nożem na batoniki.
Gotowe.
Oby dwie propozycje bardzo lekkie, proste i szybkie do przygotowania i naprawdę bardzo smaczne.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz