Przejdź do głównej zawartości

Słodkie party dla małych i dużych - pomysł na ryż preparowany.









www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.

Dziś pomysł na wykorzystanie lekkiego ryżu preparowanego na małe, słodkie przekąski - deserki.
Możecie je wykorzystać np. na jakieś urodzinowe party dla dzieci lub nawet na coś lekkiego do kawy dla całej rodzinki czy gości.
Pomyślałam ze latem takie fajne , lekkie  co - nie - co  jest jak najbardziej na miejscu.
U mnie dzieci czasem nawet zabierają do szkół jako przekąskę dla siebie i pół armii szkolnej :)).
Podaje dziś dwa sposoby do wykorzystania. Jeden to kulki z masy marshmallow i mlecznej czekolady. Drugi sposób to coś dla miłośników prawdziwej czekolady gorzkiej i małe batoniki.
Oby dwa są równie pyszne, lekkie i warte skuszenia a ich przygotowanie jest mega proste i szybkie.
Zapraszam. 
















Składniki : 




do masy ryżowej : 


  • 150 g pianek typu marshmallow 
  • 125 g ryżu preparowanego
  • 75 g masła






na ryżowe kulki : 


  • 1/2 masy ryżowej 
  • 200 g mlecznej czekolady






na batoniki : 



  • 1/2 masy ryżowej
  • 150 g gorzkiej czekolady lub kuwertury
  • odrobina białej czekolady















Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od  przygotowania masy ryżowej.
W miseczce rozpuszczamy masło. Odstawiamy.
Do dużej miski ( najlepiej szklanej ) wlewamy odrobinę ( ok. 2 łyżki ) z rozpuszczonego masła + pianki marshmallow = całość rozpuszczamy w mikrofali.
Uwaga bardzo ważne jest aby obserwować i robić to bardzo krótko - co kilka sekund mieszając.
Masa bardzo szybko się rozpuszcza a nie może się przypalić.
Dobrze jest także szpatułkę którą będziemy mieszać natłuścić  masłem - będzie łatwiej się mieszać bo masa jest bardzo klejąca.
Gdy nasza masa będzie już gładka i rozpuszczona dorzucamy ja do odmierzonej ilości ryżu preparowanego + resztę masła.
Całość dokładnie mieszamy - odkładamy na sekundę.
Przygotowujemy foremkę  ( małą o wymiarach np. 15 cm na 15 cm ) = smarujemy ja tłuszczem lub nawet wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowaną wcześniej masę dzielimy na pół. Jedna polowe przekładamy do przygotowanej foremki i dobrze wyrównujemy i dociskamy. Okładamy na chwilkę.
Do drugiej części masy rozpuszczamy mleczną czekoladę i dolewamy łącząc całość.
Przy pomocy zwilżonych rąk formujemy zgrabne kulki i układamy na talerzu = przygotowane schładzamy w lodówce.
Rozpuszczamy gorzką czekoladę i polewamy nią masę przygotowaną w foremce.
Wyrównujemy delikatnie i posypujemy dla dekoracji starta na tarce białą czekoladą.
Masę drugą także schładzamy w lodowce a potem tniemy ostrym nożem na batoniki.
Gotowe.
Oby dwie propozycje bardzo lekkie, proste i szybkie do przygotowania i naprawdę bardzo smaczne.
Polecam serdecznie i pozdrawiam.














www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...