Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z Kritharaki i szparagami.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Kritharaki czy inaczej Orzo to typ makaronu, który wyglądem przypomina ryż.
Jest bardzo fajny w daniach typu z warzywami czy sosami i mięsem. U mnie w domu jeden z ulubionych.
Można go wykorzystywać do potraw wytrawnych i słodkich.
Sprawdza się także do różnego rodzaju zup czy w daniach zastępując kaszę.
Dziś u mnie w połączeniu ze świeżymi szparagami.
Danie proste i szybkie a do tego bardzo smaczne.
Okres szparagowy nie trwa zbyt długo wiec trzeba wykorzystać czas póki są.
A to danie mam nadzieje zachęci Was do przygotowania w Waszych domach i zasmakuje tak jak nam smakowało.
Możecie podać jako obiad czy obiado - kolacje na ciepło a jeśli ktoś będzie miał ochotę nawet resztę wziąć jako lunch do pracy.
Naprawdę warto - zapraszam.













Składniki : 




  • 500 g świeżych zielonych szparag
  • 250 g makaronu typu Kritharaki - Orzo
  • 2 łyżki masła
  • 200 g cienko pokrojonej szynki szwarcwaldzkiej ( opcjonalnie może być boczek wędzony )
  • pęczek szczypiorku wraz z cebulka
  • 1 podłużna  zielona papryka typu spitz papryka - medium ostra lub papryczka chilli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ok. 1 łyżki pesto ( u mnie na blogu znajdziecie przepis na domowe którego używam - http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html )
  • garść świeżej pietruszki
  • sok i skórka z 1 cytryny ( można najpierw dać 1/2 i według własnego smaku doprawić )
  • sol i pierz do smaku











Sposób przygotowania : 






Szparagi myjemy i obieramy ze skóry oraz odcinamy twarde, dolne końcówki. Obieramy cienko najlepiej obierakiem do warzyw.
Kroimy na mniejsze części i odkładamy na bok.
Zagotowujemy garnek z woda i solą.
Na wrzątek wrzucamy nasze szparagi i gotujemy tylko 2 minuty ( nie dłużej ).
Odcedzamy na sitku i  od razu spłukujemy zimna woda. Odstawiamy na bok.
Szczypiorek wraz z cebulka drobno kroimy.
Tak samo postępujemy z papryczką.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło.
Wrzucamy : szczypiorek z cebulka + sól i pieprz = smażymy chwilkę.
Dorzucamy : papryczkę + szparagi + skórkę z cytryny = całość smażymy do lekkiego ze złocenia. 
Pamiętajmy ze szparagi w daniach maja być al dente i lekko chrupiące wiec nie należy ani gotować ani smażyć ich zbyt długo. Wtedy staną się niesmaczne i gumowate.
Całość usmażoną przekładamy na talerz.
Na patelni po smażeniu wkładamy szynkę szwarcwaldzka - nie potrzeba tutaj tłuszczu  i podsmażamy ja.
Dokładamy na talerz ze szparagami.
Ponownie na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła + dokładamy nasz makaron = smażymy mieszając całość ok. 1-2 minutki.
Zalewamy makaron bulionem ( najlepiej po trochu - tak jak przy robieniu risotto ) i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż do czasu gdy makaron będzie al dente i nadmiar płynów wsiąknie w niego.
Teraz pozostaje połączyć wszystko razem.
Do dużej miski wkładamy nasz ugotowany makaron + przygotowane szparagi z szynką + doprawiamy pesto + sokiem z cytryny + odrobiną soli i pieprzu = całość mieszamy.
Na gotowo posypujemy drobno posiekana pietruszką.
Gotowe.
Danie smaczne, szybkie i bardzo smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...