Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z Kritharaki i szparagami.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Kritharaki czy inaczej Orzo to typ makaronu, który wyglądem przypomina ryż.
Jest bardzo fajny w daniach typu z warzywami czy sosami i mięsem. U mnie w domu jeden z ulubionych.
Można go wykorzystywać do potraw wytrawnych i słodkich.
Sprawdza się także do różnego rodzaju zup czy w daniach zastępując kaszę.
Dziś u mnie w połączeniu ze świeżymi szparagami.
Danie proste i szybkie a do tego bardzo smaczne.
Okres szparagowy nie trwa zbyt długo wiec trzeba wykorzystać czas póki są.
A to danie mam nadzieje zachęci Was do przygotowania w Waszych domach i zasmakuje tak jak nam smakowało.
Możecie podać jako obiad czy obiado - kolacje na ciepło a jeśli ktoś będzie miał ochotę nawet resztę wziąć jako lunch do pracy.
Naprawdę warto - zapraszam.













Składniki : 




  • 500 g świeżych zielonych szparag
  • 250 g makaronu typu Kritharaki - Orzo
  • 2 łyżki masła
  • 200 g cienko pokrojonej szynki szwarcwaldzkiej ( opcjonalnie może być boczek wędzony )
  • pęczek szczypiorku wraz z cebulka
  • 1 podłużna  zielona papryka typu spitz papryka - medium ostra lub papryczka chilli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ok. 1 łyżki pesto ( u mnie na blogu znajdziecie przepis na domowe którego używam - http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html )
  • garść świeżej pietruszki
  • sok i skórka z 1 cytryny ( można najpierw dać 1/2 i według własnego smaku doprawić )
  • sol i pierz do smaku











Sposób przygotowania : 






Szparagi myjemy i obieramy ze skóry oraz odcinamy twarde, dolne końcówki. Obieramy cienko najlepiej obierakiem do warzyw.
Kroimy na mniejsze części i odkładamy na bok.
Zagotowujemy garnek z woda i solą.
Na wrzątek wrzucamy nasze szparagi i gotujemy tylko 2 minuty ( nie dłużej ).
Odcedzamy na sitku i  od razu spłukujemy zimna woda. Odstawiamy na bok.
Szczypiorek wraz z cebulka drobno kroimy.
Tak samo postępujemy z papryczką.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło.
Wrzucamy : szczypiorek z cebulka + sól i pieprz = smażymy chwilkę.
Dorzucamy : papryczkę + szparagi + skórkę z cytryny = całość smażymy do lekkiego ze złocenia. 
Pamiętajmy ze szparagi w daniach maja być al dente i lekko chrupiące wiec nie należy ani gotować ani smażyć ich zbyt długo. Wtedy staną się niesmaczne i gumowate.
Całość usmażoną przekładamy na talerz.
Na patelni po smażeniu wkładamy szynkę szwarcwaldzka - nie potrzeba tutaj tłuszczu  i podsmażamy ja.
Dokładamy na talerz ze szparagami.
Ponownie na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła + dokładamy nasz makaron = smażymy mieszając całość ok. 1-2 minutki.
Zalewamy makaron bulionem ( najlepiej po trochu - tak jak przy robieniu risotto ) i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż do czasu gdy makaron będzie al dente i nadmiar płynów wsiąknie w niego.
Teraz pozostaje połączyć wszystko razem.
Do dużej miski wkładamy nasz ugotowany makaron + przygotowane szparagi z szynką + doprawiamy pesto + sokiem z cytryny + odrobiną soli i pieprzu = całość mieszamy.
Na gotowo posypujemy drobno posiekana pietruszką.
Gotowe.
Danie smaczne, szybkie i bardzo smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych