www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Kritharaki czy inaczej Orzo to typ makaronu, który wyglądem przypomina ryż.
Jest bardzo fajny w daniach typu z warzywami czy sosami i mięsem. U mnie w domu jeden z ulubionych.
Można go wykorzystywać do potraw wytrawnych i słodkich.
Sprawdza się także do różnego rodzaju zup czy w daniach zastępując kaszę.
Dziś u mnie w połączeniu ze świeżymi szparagami.
Danie proste i szybkie a do tego bardzo smaczne.
Okres szparagowy nie trwa zbyt długo wiec trzeba wykorzystać czas póki są.
A to danie mam nadzieje zachęci Was do przygotowania w Waszych domach i zasmakuje tak jak nam smakowało.
Możecie podać jako obiad czy obiado - kolacje na ciepło a jeśli ktoś będzie miał ochotę nawet resztę wziąć jako lunch do pracy.
Naprawdę warto - zapraszam.
Składniki :
- 500 g świeżych zielonych szparag
- 250 g makaronu typu Kritharaki - Orzo
- 2 łyżki masła
- 200 g cienko pokrojonej szynki szwarcwaldzkiej ( opcjonalnie może być boczek wędzony )
- pęczek szczypiorku wraz z cebulka
- 1 podłużna zielona papryka typu spitz papryka - medium ostra lub papryczka chilli
- 1 litr bulionu warzywnego
- ok. 1 łyżki pesto ( u mnie na blogu znajdziecie przepis na domowe którego używam - http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html )
- garść świeżej pietruszki
- sok i skórka z 1 cytryny ( można najpierw dać 1/2 i według własnego smaku doprawić )
- sol i pierz do smaku
Sposób przygotowania :
Szparagi myjemy i obieramy ze skóry oraz odcinamy twarde, dolne końcówki. Obieramy cienko najlepiej obierakiem do warzyw.
Kroimy na mniejsze części i odkładamy na bok.
Zagotowujemy garnek z woda i solą.
Na wrzątek wrzucamy nasze szparagi i gotujemy tylko 2 minuty ( nie dłużej ).
Odcedzamy na sitku i od razu spłukujemy zimna woda. Odstawiamy na bok.
Szczypiorek wraz z cebulka drobno kroimy.
Tak samo postępujemy z papryczką.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło.
Wrzucamy : szczypiorek z cebulka + sól i pieprz = smażymy chwilkę.
Dorzucamy : papryczkę + szparagi + skórkę z cytryny = całość smażymy do lekkiego ze złocenia.
Pamiętajmy ze szparagi w daniach maja być al dente i lekko chrupiące wiec nie należy ani gotować ani smażyć ich zbyt długo. Wtedy staną się niesmaczne i gumowate.
Całość usmażoną przekładamy na talerz.
Na patelni po smażeniu wkładamy szynkę szwarcwaldzka - nie potrzeba tutaj tłuszczu i podsmażamy ja.
Dokładamy na talerz ze szparagami.
Ponownie na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła + dokładamy nasz makaron = smażymy mieszając całość ok. 1-2 minutki.
Zalewamy makaron bulionem ( najlepiej po trochu - tak jak przy robieniu risotto ) i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż do czasu gdy makaron będzie al dente i nadmiar płynów wsiąknie w niego.
Teraz pozostaje połączyć wszystko razem.
Do dużej miski wkładamy nasz ugotowany makaron + przygotowane szparagi z szynką + doprawiamy pesto + sokiem z cytryny + odrobiną soli i pieprzu = całość mieszamy.
Na gotowo posypujemy drobno posiekana pietruszką.
Gotowe.
Danie smaczne, szybkie i bardzo smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz