Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z Kritharaki i szparagami.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
Kritharaki czy inaczej Orzo to typ makaronu, który wyglądem przypomina ryż.
Jest bardzo fajny w daniach typu z warzywami czy sosami i mięsem. U mnie w domu jeden z ulubionych.
Można go wykorzystywać do potraw wytrawnych i słodkich.
Sprawdza się także do różnego rodzaju zup czy w daniach zastępując kaszę.
Dziś u mnie w połączeniu ze świeżymi szparagami.
Danie proste i szybkie a do tego bardzo smaczne.
Okres szparagowy nie trwa zbyt długo wiec trzeba wykorzystać czas póki są.
A to danie mam nadzieje zachęci Was do przygotowania w Waszych domach i zasmakuje tak jak nam smakowało.
Możecie podać jako obiad czy obiado - kolacje na ciepło a jeśli ktoś będzie miał ochotę nawet resztę wziąć jako lunch do pracy.
Naprawdę warto - zapraszam.













Składniki : 




  • 500 g świeżych zielonych szparag
  • 250 g makaronu typu Kritharaki - Orzo
  • 2 łyżki masła
  • 200 g cienko pokrojonej szynki szwarcwaldzkiej ( opcjonalnie może być boczek wędzony )
  • pęczek szczypiorku wraz z cebulka
  • 1 podłużna  zielona papryka typu spitz papryka - medium ostra lub papryczka chilli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • ok. 1 łyżki pesto ( u mnie na blogu znajdziecie przepis na domowe którego używam - http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html )
  • garść świeżej pietruszki
  • sok i skórka z 1 cytryny ( można najpierw dać 1/2 i według własnego smaku doprawić )
  • sol i pierz do smaku











Sposób przygotowania : 






Szparagi myjemy i obieramy ze skóry oraz odcinamy twarde, dolne końcówki. Obieramy cienko najlepiej obierakiem do warzyw.
Kroimy na mniejsze części i odkładamy na bok.
Zagotowujemy garnek z woda i solą.
Na wrzątek wrzucamy nasze szparagi i gotujemy tylko 2 minuty ( nie dłużej ).
Odcedzamy na sitku i  od razu spłukujemy zimna woda. Odstawiamy na bok.
Szczypiorek wraz z cebulka drobno kroimy.
Tak samo postępujemy z papryczką.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło.
Wrzucamy : szczypiorek z cebulka + sól i pieprz = smażymy chwilkę.
Dorzucamy : papryczkę + szparagi + skórkę z cytryny = całość smażymy do lekkiego ze złocenia. 
Pamiętajmy ze szparagi w daniach maja być al dente i lekko chrupiące wiec nie należy ani gotować ani smażyć ich zbyt długo. Wtedy staną się niesmaczne i gumowate.
Całość usmażoną przekładamy na talerz.
Na patelni po smażeniu wkładamy szynkę szwarcwaldzka - nie potrzeba tutaj tłuszczu  i podsmażamy ja.
Dokładamy na talerz ze szparagami.
Ponownie na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę masła + dokładamy nasz makaron = smażymy mieszając całość ok. 1-2 minutki.
Zalewamy makaron bulionem ( najlepiej po trochu - tak jak przy robieniu risotto ) i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż do czasu gdy makaron będzie al dente i nadmiar płynów wsiąknie w niego.
Teraz pozostaje połączyć wszystko razem.
Do dużej miski wkładamy nasz ugotowany makaron + przygotowane szparagi z szynką + doprawiamy pesto + sokiem z cytryny + odrobiną soli i pieprzu = całość mieszamy.
Na gotowo posypujemy drobno posiekana pietruszką.
Gotowe.
Danie smaczne, szybkie i bardzo smaczne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...