Przejdź do głównej zawartości

Limonkowe muffiny z niespodzianką.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Przyszła ochota na aromatyczne, cytrusowe i maślane muffiny.
Pomyślałam ze takie zwyczajne to trochę za mało no i bardzo kusiły truskawki obok :)).
Połączyłam wiec wszystko w jedna super smaczna całość i przy okazji zrobiłam co niektórym niespodziankę podczas pierwszego kęsa - w środku bomba w postaci przepysznych truskawek :)).
Przed nami ponownie długi weekend no i ma być pięknie wiec taki deserek w lodowce zawsze dobrze mieć.
Zachęcam do poświecenia naprawdę chwilki i przygotowania.
Zapraszam.











Składniki : 




  • 200 g serka typu Philadelphia ( dowolny naturalny a nawet pasuje jogurt grecki )
  • 110 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 3 jajka ( pokojowa temperatura )
  • sok i skórka z limonki lub cytryny
  • 2 kubki maki
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 kubek cukru



do masy z truskawkami : 


  • 1 1/2 kubka świeżych truskawek
  • 1 duża łyżka Speisestarke ( maczki ziemniaczanej )
  • 1 łyżka wody
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru





do kremu : 



  • 100 g serka typu Philadelphia
  • 100 g masła miękkiego
  • 200 g cukru pudru











Sposób przygotowania : 




U mnie z tej porcji ciasta wychodzi 12 szt dużych fajnych muffin ale możecie podzielić na średniej wielkości czy nawet male i wtedy uzyskacie większą ilość - tutaj wszystko podyktuje Wam foremka którą macie.
Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180 stop. C. 
Do miseczki odmierzamy suche składniki : mąke + sol + sodę = mieszamy i odstawiamy.
Do misy miksera : masło + cukier = miksujemy na puszysto.
Dorzucamy : jajka + skórka i sok z limonki + serek naturalny + wanilie  = ponownie całość mieszamy.
Na koniec dorzucamy suche składniki i całość mieszamy już tylko do połączenia.
Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.
Nakładamy i wypełniamy nasza foremkę ciastem.
Tak przygotowane wkładamy do pieca na ok. 20 minut. - można sprawdzić pod koniec patyczkiem środek czy jest suchy.
Odstawiamy nasze muffiny do ostudzenia a w tym czasie zabieramy się na farsz truskawkowy.
Truskawki myjemy i pozbawiamy górnej części.
Przygotowujemy garnuszek i do niego wkrawamy nasze truskawki - kroimy w kawałki , cząstki lub ćwiartki.
Do truskawek dorzucamy : mączkę ziemniaczana rozrobiona w odrobinie wody + cukier puder + wanilie = całość na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania, cały czas  delikatnie mieszając.
Gotujemy jakieś 2 minutki = odkładamy na bok to lekkiego przestudzenia.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie otwory do truskawkowej masy w każdej muffince.
Najprościej przy pomocy malej, okrągłej foremki np. takiej do ciasteczek ale można tez zgrabnie małym ostrym nożykiem powycinać środki do max. 3/4 głębokości każdej muffinki.
Tak przygotowane wypełniamy masą truskawkową - możecie pomoc sobie szpryca cukiernicza ale łyżeczką tez sprawnie idzie.
Teraz należy schodzić całość w lodowce aby krem który przygotujecie się nie rozpuścił.
Po schodzeniu zabieramy się na krem.
Mozecie użyć dowolnego kremu - ja dziś prezentuje na bazie masła i serka ponieważ dobrze pasuje do świeżych truskawek i bardzo dobrze trzyma kształt po schodzeniu.
Do misy miksera wrzucamy masło + serek = miksujemy na gładką masę.
Dosypujemy cukier puder uzyskując gładką , kremowa masę.
Tak przygotowany krem przekładamy do woreczka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy nasze muffiny.
Całość ponownie powinna wylądować w lodówce.
Na gotowo możecie podawać np. przystojne truskawką :).
Zycze smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych