Przejdź do głównej zawartości

Limonkowe muffiny z niespodzianką.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.

Przyszła ochota na aromatyczne, cytrusowe i maślane muffiny.
Pomyślałam ze takie zwyczajne to trochę za mało no i bardzo kusiły truskawki obok :)).
Połączyłam wiec wszystko w jedna super smaczna całość i przy okazji zrobiłam co niektórym niespodziankę podczas pierwszego kęsa - w środku bomba w postaci przepysznych truskawek :)).
Przed nami ponownie długi weekend no i ma być pięknie wiec taki deserek w lodowce zawsze dobrze mieć.
Zachęcam do poświecenia naprawdę chwilki i przygotowania.
Zapraszam.











Składniki : 




  • 200 g serka typu Philadelphia ( dowolny naturalny a nawet pasuje jogurt grecki )
  • 110 g masła ( pokojowa temperatura )
  • 3 jajka ( pokojowa temperatura )
  • sok i skórka z limonki lub cytryny
  • 2 kubki maki
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 kubek cukru



do masy z truskawkami : 


  • 1 1/2 kubka świeżych truskawek
  • 1 duża łyżka Speisestarke ( maczki ziemniaczanej )
  • 1 łyżka wody
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru





do kremu : 



  • 100 g serka typu Philadelphia
  • 100 g masła miękkiego
  • 200 g cukru pudru











Sposób przygotowania : 




U mnie z tej porcji ciasta wychodzi 12 szt dużych fajnych muffin ale możecie podzielić na średniej wielkości czy nawet male i wtedy uzyskacie większą ilość - tutaj wszystko podyktuje Wam foremka którą macie.
Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180 stop. C. 
Do miseczki odmierzamy suche składniki : mąke + sol + sodę = mieszamy i odstawiamy.
Do misy miksera : masło + cukier = miksujemy na puszysto.
Dorzucamy : jajka + skórka i sok z limonki + serek naturalny + wanilie  = ponownie całość mieszamy.
Na koniec dorzucamy suche składniki i całość mieszamy już tylko do połączenia.
Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.
Nakładamy i wypełniamy nasza foremkę ciastem.
Tak przygotowane wkładamy do pieca na ok. 20 minut. - można sprawdzić pod koniec patyczkiem środek czy jest suchy.
Odstawiamy nasze muffiny do ostudzenia a w tym czasie zabieramy się na farsz truskawkowy.
Truskawki myjemy i pozbawiamy górnej części.
Przygotowujemy garnuszek i do niego wkrawamy nasze truskawki - kroimy w kawałki , cząstki lub ćwiartki.
Do truskawek dorzucamy : mączkę ziemniaczana rozrobiona w odrobinie wody + cukier puder + wanilie = całość na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania, cały czas  delikatnie mieszając.
Gotujemy jakieś 2 minutki = odkładamy na bok to lekkiego przestudzenia.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie otwory do truskawkowej masy w każdej muffince.
Najprościej przy pomocy malej, okrągłej foremki np. takiej do ciasteczek ale można tez zgrabnie małym ostrym nożykiem powycinać środki do max. 3/4 głębokości każdej muffinki.
Tak przygotowane wypełniamy masą truskawkową - możecie pomoc sobie szpryca cukiernicza ale łyżeczką tez sprawnie idzie.
Teraz należy schodzić całość w lodowce aby krem który przygotujecie się nie rozpuścił.
Po schodzeniu zabieramy się na krem.
Mozecie użyć dowolnego kremu - ja dziś prezentuje na bazie masła i serka ponieważ dobrze pasuje do świeżych truskawek i bardzo dobrze trzyma kształt po schodzeniu.
Do misy miksera wrzucamy masło + serek = miksujemy na gładką masę.
Dosypujemy cukier puder uzyskując gładką , kremowa masę.
Tak przygotowany krem przekładamy do woreczka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy nasze muffiny.
Całość ponownie powinna wylądować w lodówce.
Na gotowo możecie podawać np. przystojne truskawką :).
Zycze smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...