www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Przyszła ochota na aromatyczne, cytrusowe i maślane muffiny.
Pomyślałam ze takie zwyczajne to trochę za mało no i bardzo kusiły truskawki obok :)).
Połączyłam wiec wszystko w jedna super smaczna całość i przy okazji zrobiłam co niektórym niespodziankę podczas pierwszego kęsa - w środku bomba w postaci przepysznych truskawek :)).
Przed nami ponownie długi weekend no i ma być pięknie wiec taki deserek w lodowce zawsze dobrze mieć.
Zachęcam do poświecenia naprawdę chwilki i przygotowania.
Zapraszam.
Składniki :
- 200 g serka typu Philadelphia ( dowolny naturalny a nawet pasuje jogurt grecki )
- 110 g masła ( pokojowa temperatura )
- 3 jajka ( pokojowa temperatura )
- sok i skórka z limonki lub cytryny
- 2 kubki maki
- 1 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 kubek cukru
do masy z truskawkami :
- 1 1/2 kubka świeżych truskawek
- 1 duża łyżka Speisestarke ( maczki ziemniaczanej )
- 1 łyżka wody
- odrobina ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
do kremu :
- 100 g serka typu Philadelphia
- 100 g masła miękkiego
- 200 g cukru pudru
Sposób przygotowania :
U mnie z tej porcji ciasta wychodzi 12 szt dużych fajnych muffin ale możecie podzielić na średniej wielkości czy nawet male i wtedy uzyskacie większą ilość - tutaj wszystko podyktuje Wam foremka którą macie.
Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180 stop. C.
Do miseczki odmierzamy suche składniki : mąke + sol + sodę = mieszamy i odstawiamy.
Do misy miksera : masło + cukier = miksujemy na puszysto.
Dorzucamy : jajka + skórka i sok z limonki + serek naturalny + wanilie = ponownie całość mieszamy.
Na koniec dorzucamy suche składniki i całość mieszamy już tylko do połączenia.
Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.
Nakładamy i wypełniamy nasza foremkę ciastem.
Tak przygotowane wkładamy do pieca na ok. 20 minut. - można sprawdzić pod koniec patyczkiem środek czy jest suchy.
Odstawiamy nasze muffiny do ostudzenia a w tym czasie zabieramy się na farsz truskawkowy.
Truskawki myjemy i pozbawiamy górnej części.
Przygotowujemy garnuszek i do niego wkrawamy nasze truskawki - kroimy w kawałki , cząstki lub ćwiartki.
Do truskawek dorzucamy : mączkę ziemniaczana rozrobiona w odrobinie wody + cukier puder + wanilie = całość na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania, cały czas delikatnie mieszając.
Gotujemy jakieś 2 minutki = odkładamy na bok to lekkiego przestudzenia.
W miedzy czasie przygotowujemy sobie otwory do truskawkowej masy w każdej muffince.
Najprościej przy pomocy malej, okrągłej foremki np. takiej do ciasteczek ale można tez zgrabnie małym ostrym nożykiem powycinać środki do max. 3/4 głębokości każdej muffinki.
Tak przygotowane wypełniamy masą truskawkową - możecie pomoc sobie szpryca cukiernicza ale łyżeczką tez sprawnie idzie.
Teraz należy schodzić całość w lodowce aby krem który przygotujecie się nie rozpuścił.
Po schodzeniu zabieramy się na krem.
Mozecie użyć dowolnego kremu - ja dziś prezentuje na bazie masła i serka ponieważ dobrze pasuje do świeżych truskawek i bardzo dobrze trzyma kształt po schodzeniu.
Do misy miksera wrzucamy masło + serek = miksujemy na gładką masę.
Dosypujemy cukier puder uzyskując gładką , kremowa masę.
Tak przygotowany krem przekładamy do woreczka cukierniczego lub szprycy i dekorujemy nasze muffiny.
Całość ponownie powinna wylądować w lodówce.
Na gotowo możecie podawać np. przystojne truskawką :).
Zycze smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz