www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Nie będę zachęcać do pieczenia czy gotowania gdy na dworze ponad 30 stop. C.
Nie wiem czy ktoś kto ma taką temperaturę chciałby nawet cokolwiek piec.
Ale mam dla Was propozycje a właściwie aż trzy które możecie przygotować w rożnych wersjach i kombinacjach bardzo szybciutko.
Dziś trzy pasty które podaje w trzech kombinacjach - z chlebkiem typu pumpernikiel , w koszyczkach z parmezanu i pasta podana w papryczkach.
Możecie wykorzystać te trzy sposoby, możecie wykorzystać jeden a możecie te pasty zaserwować np. w towarzystwie chlebka typu pita czy tortilla chips czy nawet jako mini kanapeczki np. na krakersach.. Granice to tylko Wasza wyobraźnia :).
Te pasty są fajne i szybkie w przygotowaniu a do tego zrobione wcześniej spokojnie czekają w lodówce.
Każda ma nieco inny smak i dodatki dlatego tez każdą podaje inaczej.
W takie piękne lato na pewno zasmakują Wam w towarzystwie grillowanego mięska czy podane jako rodzaj szwedzkiego stołu z innymi Waszymi ulubionymi potrawami.
A co najważniejsze możecie je przygotować wcześniej i cieszyć się pogoda razem z rodzinką czy gośćmi :).
Koniecznie musicie spróbować.
Zapraszam.
Składniki :
I - wersja w koszyczku z parmezanu:
- ok. 2 kubków potartego serka typu parmezan
- 200 g serka naturalnego ( 1 opakowanie )
- 100 g serka koziego ( feta kozia )
- pęczek drobnego szczypiorku
- opcjonalnie 2- 3 suszone pomidory
- garść liści bazylii
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu
- ewentualnie odrobina soli ( uwaga feta już jest dość słona )
II - wersja faszerowana w papryczce
- ok. 2-3 opakowania świeżych mini papryczek
- 250 g serka typu feta ( u mnie turecka )
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 soku z cytryny
- pieprz i sól do smaku
- garść dowolnych ziół ( u mnie bazylia + oregano + tymianek + rozmaryn - świeże )
III - wersja na pumperniklu
- ok. 2 opakowań chlebka typu pumpernikiel ( u mnie gotowe okrągłe ale możecie użyć dowolnych i dowolnie je pociąć )
- ok. 140 g sera koziego ( feta kozia )
- 200 g serka naturalnego ( 1 opakowanie )
- 1 mała świeża papryczka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 soku z cytryny
- garść ziół ( rozmaryn + bazylia + oregano + tymianek - świeże )
Sposób przygotowania :
Przygotowanie wersji nr. I - parmezanowe koszyczki.
Mówiłam ze w tak cieple dni nie mamy ochoty na pieczenie a tutaj przygotować musimy te zgrabne koszyczki z parmezanu - ale to tylko sekundka i możecie przygotować je nawet wieczorem lub wcześnie rano gdy jest chłodniej i przechowywać w chłodnym , suchym miejscu lub nawet w lodówce. Wiem także ze już w niektórych sklepach można kupić gotowe - wiec jeśli macie możliwość i wolicie kupić ten etap macie z głowy.
Ścieramy na tarce parmezan.
Przygotowujemy blaszkę z papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formujemy zgrabne, okrągłe i cienkie warstwy ze startego sera.
Wkładamy do pieca na 2-3 minutki - obserwujemy - ser ma się rozpuścić ale nie zezłości bo stanie się zbyt twardy do uformowania.
Teraz dobrze jest mieć albo małą albo normalną foremkę do muffinek i odwrócić ja do góry dnem.
Możecie też użyć małych miseczek.
Szybciutko wyciągamy rozpuszczony ser i kładziemy każdy na miseczkę lekko formując - dogniatając do boków- tworząc tzw. koszyczek.
Zostawiamy do ostudzenia.
Przygotowujemy farsz.
Wszystkie składniki wrzucamy do food procesora : serek naturalny + kozi ser + szczypiorek + suszone pomidory + bazylia + pieprz + odrobina soli = wszystko miksujemy kilka sekund.
Całość przekładamy do miseczki i wkładamy najlepiej na kilka godzin do lodówki - serek będzie gęstszy i smaki lepiej się przegryzą.
Na gotowo serwujemy po malej porcji serka w koszyku z parmezanu a do dekoracji możemy całość dopełnić szczypiorkiem.
Przygotowanie wersji nr II - faszerowane papryczki.
Papryczki myjemy i osuszamy. Odcinamy delikatnie górę każdej i układamy na talerzu na bok.
Wszystkie składniki farszu tak jak w przypadku pierwszej wersji miksujemy w food procesorze ( oczywiście jeśli ktoś nie posiada może przygotować całość ręcznie tylko musi wszystko bardzo drobno posiekać ).
A zatem składniki : feta + jogurt + czosnek + sok z cytryny + odrobina soli i pieprzu + zioła = miksujemy na w miarę jednolita masę.
Całość przekładamy najlepiej do woreczka cukierniczego lub nawet zwykłego woreczka spożywczego i odcinamy końcówkę - wyciskamy w każdą papryczkę po porcji farszu.
Papryczki dobrze jest ustawić w ciasnym naczyniu aby stały obok siebie.
Całość przykrywamy folia spożywczą i do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Na gotowo przed podaniem można udekorować np. bazylia.
Przygotowanie wersji nr. III - kanapka z pumperniklem.
Tak samo jak przy poprzednich wersjach wszystkie składniki serka wkładamy do food procesora : feta kozia + serek naturalny + mała, świeża papryczka ( dobrze jest ja osuszyć ręcznikiem papierowym aby nie puściła dużo soków ) + czosnek + sok z cytryny + zioła = całość miksujemy na w miarę jednolita masę.
Tak samo jak w przypadku II wersji, dobrze jest serek przełożyć do woreczka cukierniczego i porcjować na każdej małej kanapeczce na środku odrobinę masy.
Całość przykryć drugim kawałkiem chlebka i ponownie na górę odrobinę serka.
Na gotowo do dekoracji świeże zioła.
Kanapeczki możecie także przygotować wcześniej i schłodzić w lodówce.
Gotowe.
Trzy wersje , trzy sposoby i smaki. Każdy warty przygotowania i każdy rozpływa się w ustach.
Zachęcam gorąco i życzę pięknych, słonecznych i smacznych wakacyjno - urlopowych dni :)).
Pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz