www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Lato - jakie by nie było niezmiennie łączy się z lodami. Czy jest upalnie i słonecznie czy tez nie co gorzej z ta pogoda - lody są dobre na wszystko ;).
Są różne wersje i wariacje. I to chyba jest w tym wszystkim najfajniejsze - możemy zrobić takie jakie lubimy najbardziej.
Dziś wersja truskawkowo - jogurtowa. Jest wykonana bez maszyny do lodów i z małą tylko ilością śmietany.
Mimo tego jest pysznie.
Ważne jest jeśli nie chcecie wyczuwać skrystalizowanych kawałków lodu - co zdarza się czasem - co jakiś czas wyjąć z zamrażalki i dobrze wymieszać całą masę.
Jeśli robicie wersje dla dorosłych dodajcie odrobinę ulubionego alkoholu - to tez pomaga w zaprzestaniu krystalizacji.
Ja dziś w wersji dla dzieci - wiec bez alkoholu -a i tak pysznie :).
Polecam! - w końcu mamy koniec szkoły i taki fajny bonus dla pociech na zakończenie roku szkolnego na pewno mile widziany :)).
Zapraszam.
Składniki :
- 500 g truskawek
- 3 duże łyżki cukru muscovado ( możecie zamienić na brązowy ale tutaj chodzi o lekki posmak melasy )
- 600 g jogurtu greckiego
- 1/2 kubka śmietany kremówki 36 %
- opcjonalnie odrobina alkoholu - ulubionego likieru ( wersja dla dorosłych )
Sposób przygotowania :
Truskawki obieramy z zielonych listków i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnuszka.
Zasypujemy cukrem muscovado i wstawiamy na ogień.
Doprowadzamy całość do gotowania cały czas mieszając.
Gotujemy do czasu aż nadmiar płynów odparuje i konsystencja zacznie gęstnieć - przypominać dżem.
Całość zdejmujemy z gazu i blendujemy= studzimy.
Do misy miksera wrzucamy : jogurt + śmietanę + jeśli dajemy alkohol ( ok. 2 łyżek ) = miksujemy na puszysta masę ( ok. 1 minuty ).
Dodajemy ok. 3/4 ostudzonej już masy z truskawek i miksujemy sekundkę do połączenia.
Wlewamy masę do pojemnika w którym będziemy zamrażać.
Wkładamy do zamrażalki na ok. 30 minut.
Po tym czasie dolewamy pozostałą część zmiksowanych truskawek i mieszamy.
Ponownie wkładamy do zamrażalki.
Masę zostawiamy najlepiej na noc albo co najmniej 6 godzin, do dobrego zamrożenia ale jeśli nie chcemy wyczuwalnych kryształków lodu w lodach musimy parę razy jeszcze, co jakiś czas wyjąć całość z zamrażalki i wymieszać.
Pamiętajmy że dobrze jest wyciągnąć lody przed podaniem kilka minut wcześniej aby nieco zmiękły.
Gotowe.
Proste i fajne orzeźwienie lata :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz