Przejdź do głównej zawartości

Lody truskawkowe z muscovado.










www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com















Witam serdecznie.


Lato - jakie by nie było niezmiennie łączy się z lodami. Czy jest upalnie i słonecznie czy tez nie co gorzej z ta pogoda - lody są dobre na wszystko ;).
Są różne wersje i wariacje. I to chyba jest w tym wszystkim najfajniejsze - możemy zrobić takie jakie lubimy najbardziej.
Dziś wersja truskawkowo - jogurtowa. Jest wykonana bez maszyny do lodów i z małą tylko ilością śmietany.
Mimo tego jest pysznie.
Ważne jest jeśli nie chcecie wyczuwać skrystalizowanych kawałków lodu - co zdarza się czasem - co jakiś czas wyjąć z zamrażalki i dobrze wymieszać całą masę. 
Jeśli robicie wersje dla dorosłych dodajcie odrobinę ulubionego alkoholu - to tez pomaga w zaprzestaniu krystalizacji.
Ja dziś w wersji dla dzieci - wiec bez alkoholu -a i tak pysznie :).
Polecam! - w końcu mamy koniec szkoły i taki fajny bonus dla pociech na zakończenie roku szkolnego na pewno mile widziany :)).
Zapraszam.













Składniki : 





  • 500 g truskawek
  • 3 duże łyżki cukru muscovado ( możecie zamienić na brązowy ale tutaj chodzi o lekki posmak melasy )
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 1/2 kubka śmietany kremówki 36 %
  • opcjonalnie odrobina alkoholu - ulubionego likieru ( wersja dla dorosłych )















Sposób przygotowania : 






Truskawki obieramy z zielonych listków i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy do garnuszka.
Zasypujemy cukrem muscovado i wstawiamy na ogień.
Doprowadzamy całość do gotowania cały czas mieszając.
Gotujemy do czasu aż nadmiar płynów odparuje i konsystencja zacznie gęstnieć - przypominać dżem.
Całość zdejmujemy z gazu i blendujemy= studzimy.
Do misy miksera wrzucamy : jogurt + śmietanę + jeśli dajemy alkohol ( ok. 2 łyżek ) = miksujemy na puszysta masę ( ok. 1 minuty ).
Dodajemy ok. 3/4 ostudzonej już masy z truskawek i miksujemy sekundkę do połączenia.
Wlewamy masę do pojemnika w którym będziemy zamrażać.
Wkładamy do zamrażalki na ok. 30 minut.
Po tym czasie dolewamy pozostałą część zmiksowanych truskawek i mieszamy.
Ponownie wkładamy do zamrażalki.
Masę zostawiamy najlepiej na noc albo co najmniej 6 godzin, do dobrego zamrożenia ale jeśli nie chcemy wyczuwalnych kryształków lodu w lodach musimy parę razy jeszcze, co jakiś czas wyjąć całość z zamrażalki i wymieszać.
Pamiętajmy że dobrze jest wyciągnąć lody przed podaniem kilka minut wcześniej aby nieco zmiękły.
Gotowe.
Proste i fajne orzeźwienie lata :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.














www.swiatmojejk.blogspot.com













www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...