www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
O tej porze roku jest ich dostępność dość duża co dla miłośników batatów jest dobra wiadomością.
Warto myślę od czasu do czasu urozmaicić sobie smak dobrze znanego nam białego ziemniaka np. dodatkiem tego fajnego lekko słodkawego ziemniaka o przecudownej marchewkowej barwie.
U mnie dodaje go np. do puree z białego ziemniaka i tym samym lekko przełamuje ich smak lub zapiekam pod postacią puree z masłem i parmezanem - przykładów wiele i postaram się niektóre oczywiście umieścić także na blogu :)).
W dzisiejszej wersji postawiłam na zapiekane bataty a la frytki z dodatkiem marchewki i rozmarynu który tutaj bardzo fajnie się komponuje i nadaje aromatu.
Macie ochotę ? - spróbujcie - zapraszam :).
Składniki :
- 2 średnie słodkie ziemniaki typu bataty
- 3 średniej wielkości marchewki
- 3 - 4 gałązki rozmarynu
- pieprz i sol do smaku ( przy czym sol dopiero dodaje na gotowe upieczone danie )
- ok. 2 - 3 łyżek przyprawy do ziemniaków ( u mnie z serii Knorr dobrze się sprawdzają lub Prymat )
- 4 ząbki czosnku
- odrobina oliwy ( u mnie oliwa czosnkowa ale możecie zastąpić zwykłą )
Sposób przygotowania :
Najlepiej zacząć od porządnego umycia ziemniaków i marchewki ponieważ u mnie nie wyobrażam sobie tego typu przepisów bez pozostawienia skorki. Odkładamy na sekundę.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folia aluminiowa przeznaczona także do pieczenia.
Nasze ziemniaki i marchewki tniemy na plastry a potem na średniej wielkości frytki.
Układamy całość na blaszce.
Dorzucamy cale gałązki rozmarynu + obrany ale w całości czosnek + przyprawa do ziemniaków + oliwa + pieprz = całość najlepiej rękoma dobrze wymieszać.
Soli nie dodajemy - dopiero po upieczeniu - w ten sposób nasze warzywa zostaną chrupiące a sol spowoduje ze będą gumowe.
Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 - 45 minut. Do zrumienienia.
Mozna pod koniec lekko przemieszać nasze frytki aby równomiernie się zrumieniły.
Podajemy oprószone sola z dodatkami które najbardziej lubimy np. sos czosnkowy , sos barbecue , z sałatą.
Gotowe.
Proste i naprawdę fajnie danie warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz