www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś zapraszam na aromatyczne danie które mam nadzieje podbije wasze serca i podniebienia :)).
Sezon na bakłażany czy oberżyny powoli dobiega końca wiec warto jeszcze wykorzystać te fajne warzywa i zrobić z nich coś dobrego.
Danie można by powiedzieć wegetariańskie bo nie zawiera mięsa ale uwierzcie mi ze nawet Ci lubiący mięso będą tutaj mile zaskoczeni.
Te zapiekane kawałki oberżyny są super alternatywa dla mięsnych schabowych a zapieczone na koniec z pysznym sosem i chrupiącą kruszonka to danie naprawdę warte przyrządzenia.
Zapraszam - spróbujcie i przekonajcie się sami.
Składniki :
- 1 duza oberżyna lub 2 mniejsze
- sol i pieprz do smaku
- 2 czerstwe bułki pszenne
- 1 kubek tartej bułki
- 1/2 kubka startego parmezanu
- 3 jajka
- 1 kubek maki
- 3 ząbki czosnku
- odrobina oliwy
- garść świeżej bazylii lub pietruszki
- 2 kulki mozzarelli
- ok. 300 g dobrej pasty - kremu z pomidorów lub papryki ( u mnie najczęściej gęsta pasta z pieczonych pomidorów i papryki z dodatkiem ziół - możecie zrobić sami możecie tez użyć dobrej kupnej lub nawet dobrego koncentratu pomidorowego )
- odrobina sosu Worcestershire
- odrobina brązowego cukru
- ok. 1 kubek wody
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od umycia i obrania oberżyny ze skory.
Kroimy ja w dość grube plastry, które oprószamy sola i odstawiamy najlepiej w dużym sitku na ok. godzinę. Puszcza sok.
W miedzy czasie zabieramy się za kruszonkę.
Do food procesora wrzucamy : kawałki czerstwej bułki + starty parmezan + tarta bułka + sol + pieprz + starte ząbki czosnku + świeża pietruszka lub bazylia + kilka kropel oliwy = całość miksujemy aż uzyskamy kruszonkę. Odstawiamy na chwilkę.
Przygotowujemy sobie 3 talerze.
1 - roztrzepujemy jajka + sol + pieprz.
2 - maka + sol + pierz.
3 - około polowy z naszej przygotowanej kruszonki.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina oleju.
Nasze oberżyny delikatnie odsączamy teraz na papierowym ręczniku z nadmiaru soku które puściły a następnie obtaczamy kolejno w mace + jajku + kruszonce = i tak przygotowane obsmażamy na złoto z obu stron.
Usmażone układamy w naczyniu w którym będziemy zapiekać.
W miedzy czasie w małym garnuszku mieszamy ze sobą : krem z pomidorów + Worcestershire sos + odrobina brązowego cukru + kubek wody = całość lekko podgrzewamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Na nasze upieczone kotleciki polewamy nasz sos + układamy plasterki mozzarelli + całość posypujemy nasza reszta kruszonki.
Wkładamy do pieca i mimo oszałamiających zapachów które już pojawia się w waszej kuchni , wytrzymujecie do końca i zapiekacie całość ok. 20 minut.
Gotowe.
Bedzie bardzoo pysznie :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz