Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane chrupiące kotleciki z oberżyny pod aromatyczna pierzynka.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Dziś zapraszam na aromatyczne danie które mam nadzieje podbije wasze serca i podniebienia :)).
Sezon na bakłażany czy oberżyny powoli dobiega końca wiec warto jeszcze wykorzystać te fajne warzywa i zrobić z nich coś dobrego.
Danie można by powiedzieć wegetariańskie bo nie zawiera mięsa ale uwierzcie mi ze nawet Ci lubiący mięso będą tutaj mile zaskoczeni.
Te zapiekane kawałki oberżyny są super alternatywa dla mięsnych schabowych a zapieczone na koniec z pysznym sosem i chrupiącą kruszonka to danie naprawdę warte przyrządzenia.
Zapraszam - spróbujcie i przekonajcie się sami.








Składniki :


  • 1 duza oberżyna lub 2 mniejsze
  • sol i pieprz do smaku
  • 2 czerstwe bułki pszenne
  • 1 kubek tartej bułki
  • 1/2 kubka startego parmezanu
  • 3 jajka
  • 1 kubek maki
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • garść świeżej bazylii lub pietruszki
  • 2 kulki mozzarelli
  • ok. 300 g dobrej pasty - kremu z pomidorów lub papryki ( u mnie najczęściej gęsta pasta z pieczonych pomidorów i papryki z dodatkiem ziół - możecie zrobić sami możecie tez użyć dobrej kupnej lub nawet dobrego koncentratu pomidorowego )
  • odrobina sosu Worcestershire
  • odrobina brązowego cukru
  • ok. 1 kubek wody








Sposób przygotowania :


Zaczynamy od umycia i obrania oberżyny ze skory.
Kroimy ja w dość grube plastry, które oprószamy sola i odstawiamy najlepiej w dużym sitku na ok. godzinę. Puszcza sok.
W miedzy czasie zabieramy się za kruszonkę.
Do food procesora wrzucamy : kawałki czerstwej bułki + starty parmezan + tarta bułka + sol + pieprz + starte ząbki czosnku +  świeża pietruszka lub bazylia + kilka kropel oliwy = całość miksujemy aż uzyskamy kruszonkę. Odstawiamy na chwilkę.
Przygotowujemy sobie 3 talerze.
1 - roztrzepujemy jajka + sol + pieprz.
2 - maka + sol + pierz. 
3 - około polowy z naszej przygotowanej kruszonki.
Rozgrzewamy patelnie z odrobina oleju.
Nasze oberżyny delikatnie odsączamy teraz na papierowym ręczniku z nadmiaru soku które puściły a następnie obtaczamy kolejno w mace + jajku + kruszonce = i tak przygotowane obsmażamy na złoto z obu stron.
Usmażone układamy w naczyniu w którym będziemy zapiekać.
W miedzy czasie w małym garnuszku mieszamy ze sobą : krem z pomidorów + Worcestershire sos + odrobina brązowego cukru + kubek wody = całość lekko podgrzewamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Na nasze upieczone kotleciki polewamy nasz sos + układamy plasterki mozzarelli + całość posypujemy nasza reszta kruszonki.
Wkładamy do pieca i mimo oszałamiających zapachów które już pojawia się w waszej kuchni , wytrzymujecie do końca  i zapiekacie całość ok. 20 minut.
Gotowe.
Bedzie bardzoo pysznie :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...