Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane - pyszne, szybkie i proste.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś coś szybkiego i zdrowego do kawy czy herbaty.
Coś dla lubiących orzechy , migdały , rodzinki i smak masła orzechowego.
Nie zawierają zbędnego tłuszczu, maki czy proszku do pieczenia - są za to na zdrowych płatkach owsianych.
Te ciasteczka są fajna przekąską w ciągu dnia czy nawet dodatkiem do drugiego śniadania.
Naprawdę warte wypróbowania.
Zapraszam.








Składniki : 

  • 1 kubek płatków owsianych zwykłych
  • 1 kubek orzechów ( mix dowolny u mnie np. mieszanka studencka , migdały , orzechy włoskie , orzechy laskowe )
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • garść łuskanego słonecznika
  • 1 kubek masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego ( opcjonalnie - można zastąpić także samym cynamonem )










Sposób przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki i wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na chwilkę na bok.
Do food procesora - malaksera wrzucamy : płatki owsiane + orzechy = całość miksujemy na dość drobne kawałki.
Dorzucamy pozostałe składniki : brązowy cukier + słonecznik + masło orzechowe + jajko + kardamon + wanilie + sol + cukier cynamonowy = miksujemy całość ponownie ale tylko do połączenia składników.
Przy pomocy malej gałki do lodów lub łyżeczek nabieramy porcje ciasta i formujemy w male, okrągłe ciasteczka. 
Układamy na przygotowanych blaszkach w małych odstępach.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Gotowe.
Smaczne , szybkie i zdrowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...