Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane - pyszne, szybkie i proste.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś coś szybkiego i zdrowego do kawy czy herbaty.
Coś dla lubiących orzechy , migdały , rodzinki i smak masła orzechowego.
Nie zawierają zbędnego tłuszczu, maki czy proszku do pieczenia - są za to na zdrowych płatkach owsianych.
Te ciasteczka są fajna przekąską w ciągu dnia czy nawet dodatkiem do drugiego śniadania.
Naprawdę warte wypróbowania.
Zapraszam.








Składniki : 

  • 1 kubek płatków owsianych zwykłych
  • 1 kubek orzechów ( mix dowolny u mnie np. mieszanka studencka , migdały , orzechy włoskie , orzechy laskowe )
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • garść łuskanego słonecznika
  • 1 kubek masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego ( opcjonalnie - można zastąpić także samym cynamonem )










Sposób przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki i wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na chwilkę na bok.
Do food procesora - malaksera wrzucamy : płatki owsiane + orzechy = całość miksujemy na dość drobne kawałki.
Dorzucamy pozostałe składniki : brązowy cukier + słonecznik + masło orzechowe + jajko + kardamon + wanilie + sol + cukier cynamonowy = miksujemy całość ponownie ale tylko do połączenia składników.
Przy pomocy malej gałki do lodów lub łyżeczek nabieramy porcje ciasta i formujemy w male, okrągłe ciasteczka. 
Układamy na przygotowanych blaszkach w małych odstępach.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Gotowe.
Smaczne , szybkie i zdrowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...