Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiane - pyszne, szybkie i proste.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Dziś coś szybkiego i zdrowego do kawy czy herbaty.
Coś dla lubiących orzechy , migdały , rodzinki i smak masła orzechowego.
Nie zawierają zbędnego tłuszczu, maki czy proszku do pieczenia - są za to na zdrowych płatkach owsianych.
Te ciasteczka są fajna przekąską w ciągu dnia czy nawet dodatkiem do drugiego śniadania.
Naprawdę warte wypróbowania.
Zapraszam.








Składniki : 

  • 1 kubek płatków owsianych zwykłych
  • 1 kubek orzechów ( mix dowolny u mnie np. mieszanka studencka , migdały , orzechy włoskie , orzechy laskowe )
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • garść łuskanego słonecznika
  • 1 kubek masła orzechowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego ( opcjonalnie - można zastąpić także samym cynamonem )










Sposób przygotowania :



Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy blaszki i wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na chwilkę na bok.
Do food procesora - malaksera wrzucamy : płatki owsiane + orzechy = całość miksujemy na dość drobne kawałki.
Dorzucamy pozostałe składniki : brązowy cukier + słonecznik + masło orzechowe + jajko + kardamon + wanilie + sol + cukier cynamonowy = miksujemy całość ponownie ale tylko do połączenia składników.
Przy pomocy malej gałki do lodów lub łyżeczek nabieramy porcje ciasta i formujemy w male, okrągłe ciasteczka. 
Układamy na przygotowanych blaszkach w małych odstępach.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 - 15 minut.
Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Gotowe.
Smaczne , szybkie i zdrowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...