www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dzis zapraszam Was serdecznie do wypróbowania pysznych rogalików.
Przepis od wielu lat modyfikowany przeze mnie ale tak naprawdę pochodzący jeszcze od mojej ukochanej babci.
Sa niesamowicie kruche, mięciutkie i rozpuszczają się w buzi a przy tym ciasto jest fajne do pracy.
Samo zrobienie zajmie Wam chwilkę i myślę ze warto takie pychotki sobie upiec i mieć pod ręką do kawy , herbaty czy dla małych milusińskich na mala przekąskę :).
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 250 g margaryny
- kostka świeżych drożdży ( u mnie 40 g )
- 1/4 kubka ciepłego mleka
- 3 kubki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru cynamonowego ( można zastąpić 1 łyżeczką cynamonu )
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania rogalików
- ok. pól słoiczka konfitury ( u mnie konfitura jeżynowa - możecie użyć jaka lubicie )
- dodatkowo na lukier : 60 g rozpuszczonego masła + ok. 2 kubków cukru pudru + sok i skorka z jednej pomarańczy
- 150 g uprażonych migdałów.
Sposób przygotowania :
Z tej porcji ciasta wyjdzie Wam spokojnie 48 małych rogalików ale jeśli wolicie możecie zrobić większe i mniejsza ilość.
Do dużej miski wkruszamy : drożdże + cukier + zalewamy ciepłym mlekiem = całość mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie w innej miseczce rozpuszczamy margarynę i lekko studzimy.
Dodajemy do margaryny: cukier cynamonowy + wanilie + jajka = mieszamy całość.
Do zaczynu drożdżowego który już powinien pracować dosypujemy make + sol + dolewamy przygotowany roztwór z margaryny i jajek = całość mieszamy do połączenia składników.
Odkładamy pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę. Do podwojenia objętości.
Ciasto stwardnieje i powiększy objętość.
W miedzy czasie gdy ciasto sobie rośnie prażymy na suchej patelni nasze migdały.
Gdy zaczną pachnieć i lekko się zrumienia przekładamy je do malaksera i miksujemy na dość drobne kawałki. Odkładamy
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i odkładamy na sekundę na bok.
Zabieramy się za wyrośnięte ciasto.
Wykładamy je na blat i lekko jeśli się klei posypujemy maka.
Formujemy w kule i dzielimy na 4 równe części.
Kazda część rozwałkowujemy na cienkie kolo - jak pizze i dzielimy na 12 równych części.
Na każdym zewnętrznym - szerokim końcu nakładamy po odrobinie konfitury i zawijamy do wąskiego końca tworząc tzw. rogalik.
Układamy na blaszce w małych odstępach .
Tak przygotowujemy pozostałe części ciasta.
Gdy wszystkie rogaliki będą już przygotowane na blaszkach smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy.
W miedzy czasie przegotowujemy lukier z posypka.
Do miski wlewamy rozpuszczone masło + cukier puder + skorka i sok z pomarańczy = mieszamy całość na gładką , gęstą masę. Jeżeli wyda nam się zbyt rzadka dosypujemy trochę cukru pudru , jeśli zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka.
Tak przygotowany lukier polewamy na nasze rogaliki a na koniec posypujemy przygotowana posypka z uprażonych migdałów.
Gotowe.
Sa naprawdę pyszne :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz