Przejdź do głównej zawartości

Rogaliki z konfitura jeżynową i migdałowo - maślaną posypka.






www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Dzis zapraszam Was serdecznie do wypróbowania pysznych rogalików.
Przepis od wielu lat modyfikowany przeze mnie ale tak naprawdę pochodzący jeszcze od mojej ukochanej babci.
Sa niesamowicie kruche, mięciutkie i rozpuszczają się w buzi a przy tym ciasto jest fajne do pracy.
Samo zrobienie zajmie Wam chwilkę i myślę ze warto takie pychotki sobie upiec i mieć pod ręką do kawy , herbaty czy dla małych milusińskich na mala przekąskę :).
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.








Składniki : 




  • 250 g margaryny
  • kostka świeżych drożdży ( u mnie 40 g )
  • 1/4 kubka ciepłego mleka
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru cynamonowego ( można zastąpić 1 łyżeczką cynamonu )
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1 jajko + odrobina mleka do posmarowania rogalików
  • ok. pól słoiczka konfitury ( u mnie konfitura jeżynowa - możecie użyć jaka lubicie )
  • dodatkowo na lukier : 60 g rozpuszczonego masła + ok. 2 kubków cukru pudru + sok i skorka z jednej pomarańczy
  • 150 g uprażonych migdałów. 








Sposób przygotowania :




Z tej porcji ciasta wyjdzie Wam spokojnie 48 małych rogalików ale jeśli wolicie możecie zrobić większe i mniejsza ilość.
Do dużej miski wkruszamy : drożdże + cukier + zalewamy ciepłym mlekiem = całość mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby drożdże zaczęły pracować.
W tym czasie w innej miseczce rozpuszczamy margarynę i lekko studzimy.
Dodajemy do margaryny: cukier cynamonowy + wanilie + jajka = mieszamy całość.
Do zaczynu drożdżowego który już powinien pracować dosypujemy make + sol + dolewamy przygotowany roztwór z margaryny i jajek = całość mieszamy do połączenia składników.
Odkładamy pod przykryciem do  lodówki na ok. 1 godzinę. Do podwojenia objętości.
Ciasto stwardnieje i powiększy objętość.
W miedzy czasie gdy ciasto sobie rośnie prażymy na suchej patelni nasze migdały.
Gdy zaczną pachnieć i lekko się zrumienia przekładamy je do malaksera i miksujemy na dość drobne kawałki. Odkładamy
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i odkładamy na sekundę na bok.
Zabieramy się za wyrośnięte ciasto.
Wykładamy je na blat i lekko jeśli się klei posypujemy maka.
Formujemy w kule i dzielimy na 4 równe części.
Kazda część rozwałkowujemy na cienkie kolo - jak pizze i dzielimy na 12 równych części.
Na każdym zewnętrznym - szerokim końcu nakładamy po odrobinie konfitury i zawijamy do wąskiego końca tworząc tzw. rogalik.
Układamy na blaszce w małych odstępach .
Tak przygotowujemy pozostałe części ciasta.
Gdy wszystkie rogaliki będą już przygotowane na blaszkach smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 15 minut.
Studzimy.
W miedzy czasie przegotowujemy lukier z posypka.
Do miski wlewamy rozpuszczone masło + cukier puder + skorka i sok z pomarańczy = mieszamy całość na gładką , gęstą  masę. Jeżeli wyda nam się zbyt rzadka dosypujemy trochę cukru pudru , jeśli zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka.
Tak przygotowany lukier polewamy na nasze rogaliki a na koniec posypujemy przygotowana posypka z uprażonych migdałów.
Gotowe.
Sa naprawdę pyszne :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...