Przejdź do głównej zawartości

Chutney słodko - kwaśny.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Troszkę mnie ostatnio mniej z różnych powodów i zwykłego braku czasu - co nie znaczy ze zapominam o Was :). Wręcz przeciwnie prace nad nowymi daniami trwają - prace w kuchni idą  pełną para :)).
A ponieważ małymi krokami zbliżamy się do Świat postaram się już po mału w moich najbliższych postach podawać Wam propozycje  dan na te piękne, świąteczne dni. A dla tych bardziej niecierpliwych zapraszam jak zawsze serdecznie do poszperania w moim archiwum na blogu, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie z podanych już wcześniej propozycji.
Póki co dziś mam dla Was super fajny dodatek do dan mięsnych ale także wegetariańskich.
Chutney to rodzaj sosu - dipu , który możecie przygotować z różnego rodzaju warzyw czy owoców. Mozecie go przyrządzić na słodko lub ostro - właściwie smak końcowy zależy od indywidualnych smaków każdego z Was.
Ten rodzaj sosu po prostu fajnie komponuje się do przygotowanego np. drobiu i nadaje daniu fajny, świeży i super aromatyczny smak.
U mnie często gości na stole np. właśnie w okresie Świątecznym gdzie podane np. mięso na zimno do kolacji tutaj super się sprawdza.
Zapraszam.











Składniki :

  • 1 kg nektarynek
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 cytryna
  • 100 ml octu
  • 3 cebule czerwone
  • 1 kubek cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 papryczki chilli ( u mnie bez pestek )
  • 2- 3 słodkie papryki











Sposób przygotowania :




Z podanej ilości oczywiście wyjdzie Wam większa ilość którą możecie za pasteryzować i przechowywać do Świat w chłodnym miejscu. ( u mnie  zazwyczaj wychodzą 3 większe słoiki ).
Brzoskwinie i nektarynki myjemy i obieramy z pestek.
Kroimy w małe kawałki i wrzucamy całość do większego garnka .
Dosypujemy cukier + sok z cytryny = odstawiamy całość na parę minut.
W miedzy czasie kroimy drobno cebule + papryki + papryczkę chilli = całość w drobna kosteczkę.
Dorzucamy do naszych owoców.
Zalewamy octem i gotujemy ok. 30 minut. Do odparowania odrobiny płynów i zgęstnienia całości.
Tak ugotowane chutney możemy ostudzić i wstawić część do lodówki a część np. zamknąć ( za pasteryzować ) w wyparzonych słoikach i przechowywać w chłodnym miejscu.
Zużywać w miarę potrzeb.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...