Przejdź do głównej zawartości

Chutney słodko - kwaśny.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Troszkę mnie ostatnio mniej z różnych powodów i zwykłego braku czasu - co nie znaczy ze zapominam o Was :). Wręcz przeciwnie prace nad nowymi daniami trwają - prace w kuchni idą  pełną para :)).
A ponieważ małymi krokami zbliżamy się do Świat postaram się już po mału w moich najbliższych postach podawać Wam propozycje  dan na te piękne, świąteczne dni. A dla tych bardziej niecierpliwych zapraszam jak zawsze serdecznie do poszperania w moim archiwum na blogu, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie z podanych już wcześniej propozycji.
Póki co dziś mam dla Was super fajny dodatek do dan mięsnych ale także wegetariańskich.
Chutney to rodzaj sosu - dipu , który możecie przygotować z różnego rodzaju warzyw czy owoców. Mozecie go przyrządzić na słodko lub ostro - właściwie smak końcowy zależy od indywidualnych smaków każdego z Was.
Ten rodzaj sosu po prostu fajnie komponuje się do przygotowanego np. drobiu i nadaje daniu fajny, świeży i super aromatyczny smak.
U mnie często gości na stole np. właśnie w okresie Świątecznym gdzie podane np. mięso na zimno do kolacji tutaj super się sprawdza.
Zapraszam.











Składniki :

  • 1 kg nektarynek
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 cytryna
  • 100 ml octu
  • 3 cebule czerwone
  • 1 kubek cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 papryczki chilli ( u mnie bez pestek )
  • 2- 3 słodkie papryki











Sposób przygotowania :




Z podanej ilości oczywiście wyjdzie Wam większa ilość którą możecie za pasteryzować i przechowywać do Świat w chłodnym miejscu. ( u mnie  zazwyczaj wychodzą 3 większe słoiki ).
Brzoskwinie i nektarynki myjemy i obieramy z pestek.
Kroimy w małe kawałki i wrzucamy całość do większego garnka .
Dosypujemy cukier + sok z cytryny = odstawiamy całość na parę minut.
W miedzy czasie kroimy drobno cebule + papryki + papryczkę chilli = całość w drobna kosteczkę.
Dorzucamy do naszych owoców.
Zalewamy octem i gotujemy ok. 30 minut. Do odparowania odrobiny płynów i zgęstnienia całości.
Tak ugotowane chutney możemy ostudzić i wstawić część do lodówki a część np. zamknąć ( za pasteryzować ) w wyparzonych słoikach i przechowywać w chłodnym miejscu.
Zużywać w miarę potrzeb.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych