Przejdź do głównej zawartości

Chutney słodko - kwaśny.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Troszkę mnie ostatnio mniej z różnych powodów i zwykłego braku czasu - co nie znaczy ze zapominam o Was :). Wręcz przeciwnie prace nad nowymi daniami trwają - prace w kuchni idą  pełną para :)).
A ponieważ małymi krokami zbliżamy się do Świat postaram się już po mału w moich najbliższych postach podawać Wam propozycje  dan na te piękne, świąteczne dni. A dla tych bardziej niecierpliwych zapraszam jak zawsze serdecznie do poszperania w moim archiwum na blogu, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie z podanych już wcześniej propozycji.
Póki co dziś mam dla Was super fajny dodatek do dan mięsnych ale także wegetariańskich.
Chutney to rodzaj sosu - dipu , który możecie przygotować z różnego rodzaju warzyw czy owoców. Mozecie go przyrządzić na słodko lub ostro - właściwie smak końcowy zależy od indywidualnych smaków każdego z Was.
Ten rodzaj sosu po prostu fajnie komponuje się do przygotowanego np. drobiu i nadaje daniu fajny, świeży i super aromatyczny smak.
U mnie często gości na stole np. właśnie w okresie Świątecznym gdzie podane np. mięso na zimno do kolacji tutaj super się sprawdza.
Zapraszam.











Składniki :

  • 1 kg nektarynek
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 cytryna
  • 100 ml octu
  • 3 cebule czerwone
  • 1 kubek cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 papryczki chilli ( u mnie bez pestek )
  • 2- 3 słodkie papryki











Sposób przygotowania :




Z podanej ilości oczywiście wyjdzie Wam większa ilość którą możecie za pasteryzować i przechowywać do Świat w chłodnym miejscu. ( u mnie  zazwyczaj wychodzą 3 większe słoiki ).
Brzoskwinie i nektarynki myjemy i obieramy z pestek.
Kroimy w małe kawałki i wrzucamy całość do większego garnka .
Dosypujemy cukier + sok z cytryny = odstawiamy całość na parę minut.
W miedzy czasie kroimy drobno cebule + papryki + papryczkę chilli = całość w drobna kosteczkę.
Dorzucamy do naszych owoców.
Zalewamy octem i gotujemy ok. 30 minut. Do odparowania odrobiny płynów i zgęstnienia całości.
Tak ugotowane chutney możemy ostudzić i wstawić część do lodówki a część np. zamknąć ( za pasteryzować ) w wyparzonych słoikach i przechowywać w chłodnym miejscu.
Zużywać w miarę potrzeb.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...