www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały.
To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia.
Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz.
Naprawdę warto - zapraszam.
Składniki :
- 100 ml miodu
- 4 jajka
- 80 ml oleju
- 300 g maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 małe jabłka
- kubek mix orzechów ( tutaj rodzaj - co macie pod ręką i lubicie )
- kubek rodzynek
- garść płatków migdałów
Sposób przygotowania :
Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawienia piekarnika - gdy on będzie nagrzany nasze ciasto będzie już przygotowane.
Piekarnik 180 stop. C.
Dowolna formę do ciasta - u mnie okrągła - natłuszczamy i oprószamy lekko maka. Odstawiamy
Jabłka obieramy , wydrążamy i kroimy w drobniejsza kosteczkę.
Orzechy także drobniej kroimy. Odkładamy na sekundę.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + miód = łączymy , miksujemy.
Dokładamy : olej + cynamon = mix.
Na koniec wrzucamy : make + proszek do pieczenia + pokrojone i przygotowane jabłka + orzechy + rodzynki= całość mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej formy i posypujemy z wierzchu płatkami migdałów.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 - 40 minut.
Studzimy.
Na gotowo posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe.
Bardzo smaczne i bardzo szybkie :))
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
rodzYnki ��
OdpowiedzUsuńFaktycznie 🤭
UsuńBardzo przypadkowo dowiedziałem się o tym blogu. Moim zdaniem bardzo dużo osób wejdzie na ten blog.
OdpowiedzUsuńDziekuje za mile slowa 👩🏻🍳😊 pozdrawiam
UsuńCiekawy prosty i zdrowy przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo sympatyczny , tylko szkoda miodu . Miód przy temperaturze powyżej 60 stopni , przestaje być miodem . Spróbować jednak trzeba . Pozdrowionka .
OdpowiedzUsuńMiod daje fajny smak i jest zdrowszy od bialego cukru ale mozna oczywiscie zamienic. Zycze udanych wypiekow 👩🏻🍳 pozdrawiam ☺️
Usuń