Przejdź do głównej zawartości

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.






www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com












Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały.
To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia.
Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz.
Naprawdę warto - zapraszam.











Składniki :



  • 100 ml miodu
  • 4 jajka
  • 80 ml oleju
  • 300 g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 małe jabłka
  • kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie )
  • kubek rodzynek
  • garść płatków migdałów







Sposób przygotowania :




Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawienia piekarnika - gdy on będzie nagrzany nasze ciasto będzie już przygotowane.
Piekarnik 180 stop. C.
Dowolna formę do ciasta - u mnie okrągła - natłuszczamy i oprószamy lekko maka. Odstawiamy
Jabłka obieramy , wydrążamy i kroimy w drobniejsza kosteczkę.
Orzechy także drobniej kroimy. Odkładamy na sekundę.
Do misy miksera wrzucamy : jajka + miód = łączymy , miksujemy.
Dokładamy : olej + cynamon = mix.
Na koniec wrzucamy : make + proszek do pieczenia + pokrojone i przygotowane jabłka + orzechy + rodzynki= całość mieszamy do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej formy i posypujemy z wierzchu płatkami migdałów.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 - 40 minut.
Studzimy.
Na gotowo posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe.
Bardzo smaczne i bardzo szybkie :))
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

  1. rodzYnki ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo przypadkowo dowiedziałem się o tym blogu. Moim zdaniem bardzo dużo osób wejdzie na ten blog.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy prosty i zdrowy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis bardzo sympatyczny , tylko szkoda miodu . Miód przy temperaturze powyżej 60 stopni , przestaje być miodem . Spróbować jednak trzeba . Pozdrowionka .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miod daje fajny smak i jest zdrowszy od bialego cukru ale mozna oczywiscie zamienic. Zycze udanych wypiekow 👩🏻‍🍳 pozdrawiam ☺️

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych