Przejdź do głównej zawartości

Super bułeczki maślane z czekolada.








www.swiatmojejk.blogspot.com








  
www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Te bułeczki są po prostu najlepsze - super maślane. A do tego najszybsze na świecie do zrobienia.
Nie trzeba ich formować tylko wystarczy porcje ciasta wrzucić do foremek np. do mafinek i bułeczki gotowe.
 Sa fajnym leniwym, weekendowym śniadaniem lub super podwieczorkiem a dla małych milusińskich fajnym drugim śniadaniem do szkoły.
Bardzo puszyste , maślane z mala niespodzianka w postaci kawałków czekolady.
Smakują naprawdę małym i dużym - u mnie znikają zanim się obejrzę , jeszcze cieple :))
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.











Składniki : 



  • 250 g quarku naturalnego
  • 2 jajka ( białka i żółtka osobno )
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( można zastąpić aromatem waniliowym )
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 400 g maki
  • 100 g drobniej posiekanej czekolady ( wybierzcie dobra - ulubiona )









Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stop. C.
Zanim zdarzy się nagrzać będziecie już gotowi :).
Przygotowujemy sobie 2 blaszki do mafinek lub jeśli wolicie nawet silikonowe papilotki czy dowolne foremki w których fajnie możecie poporcjować ciasto na małe bułeczki.
Natłuszczamy je. Odkładamy na sekundę.
Do dużej miski wrzucamy : quark + żółtka + mleko + olej + cukier + wanilie = mieszamy na jednolita masę.
W małym naczyniu obok ubijamy na sztywna piane nasze białka.
Teraz do dużej miski dorzucamy pozostałe składniki : make + sodę + proszek + pokrojona drobno czekoladę + ubite białka = całość dobrze mieszamy na dość gęstą masę.
Jeżeli wyda Wam się zbyt gęsta i sucha dodajcie odrobinę mleka.
Tak przygotowane ciasto porcjujemy do naszych przygotowanych foremek.
Wkładamy do pieca i pieczemy 20 minut.
Mozna sprawdzić patyczkiem środek czy są gotowe  - suchy patyczek.
Studzimy.
Gotowe
Smaczne i super szybkie a co najważniejsze domowe :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...