Przejdź do głównej zawartości

Super bułeczki maślane z czekolada.








www.swiatmojejk.blogspot.com








  
www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Te bułeczki są po prostu najlepsze - super maślane. A do tego najszybsze na świecie do zrobienia.
Nie trzeba ich formować tylko wystarczy porcje ciasta wrzucić do foremek np. do mafinek i bułeczki gotowe.
 Sa fajnym leniwym, weekendowym śniadaniem lub super podwieczorkiem a dla małych milusińskich fajnym drugim śniadaniem do szkoły.
Bardzo puszyste , maślane z mala niespodzianka w postaci kawałków czekolady.
Smakują naprawdę małym i dużym - u mnie znikają zanim się obejrzę , jeszcze cieple :))
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.











Składniki : 



  • 250 g quarku naturalnego
  • 2 jajka ( białka i żółtka osobno )
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii ( można zastąpić aromatem waniliowym )
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 400 g maki
  • 100 g drobniej posiekanej czekolady ( wybierzcie dobra - ulubiona )









Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stop. C.
Zanim zdarzy się nagrzać będziecie już gotowi :).
Przygotowujemy sobie 2 blaszki do mafinek lub jeśli wolicie nawet silikonowe papilotki czy dowolne foremki w których fajnie możecie poporcjować ciasto na małe bułeczki.
Natłuszczamy je. Odkładamy na sekundę.
Do dużej miski wrzucamy : quark + żółtka + mleko + olej + cukier + wanilie = mieszamy na jednolita masę.
W małym naczyniu obok ubijamy na sztywna piane nasze białka.
Teraz do dużej miski dorzucamy pozostałe składniki : make + sodę + proszek + pokrojona drobno czekoladę + ubite białka = całość dobrze mieszamy na dość gęstą masę.
Jeżeli wyda Wam się zbyt gęsta i sucha dodajcie odrobinę mleka.
Tak przygotowane ciasto porcjujemy do naszych przygotowanych foremek.
Wkładamy do pieca i pieczemy 20 minut.
Mozna sprawdzić patyczkiem środek czy są gotowe  - suchy patyczek.
Studzimy.
Gotowe
Smaczne i super szybkie a co najważniejsze domowe :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.












www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych