www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Te bułeczki są po prostu najlepsze - super maślane. A do tego najszybsze na świecie do zrobienia.
Nie trzeba ich formować tylko wystarczy porcje ciasta wrzucić do foremek np. do mafinek i bułeczki gotowe.
Sa fajnym leniwym, weekendowym śniadaniem lub super podwieczorkiem a dla małych milusińskich fajnym drugim śniadaniem do szkoły.
Bardzo puszyste , maślane z mala niespodzianka w postaci kawałków czekolady.
Smakują naprawdę małym i dużym - u mnie znikają zanim się obejrzę , jeszcze cieple :))
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- 250 g quarku naturalnego
- 2 jajka ( białka i żółtka osobno )
- 4 łyżki mleka
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii ( można zastąpić aromatem waniliowym )
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 400 g maki
- 100 g drobniej posiekanej czekolady ( wybierzcie dobra - ulubiona )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stop. C.
Zanim zdarzy się nagrzać będziecie już gotowi :).
Przygotowujemy sobie 2 blaszki do mafinek lub jeśli wolicie nawet silikonowe papilotki czy dowolne foremki w których fajnie możecie poporcjować ciasto na małe bułeczki.
Natłuszczamy je. Odkładamy na sekundę.
Do dużej miski wrzucamy : quark + żółtka + mleko + olej + cukier + wanilie = mieszamy na jednolita masę.
W małym naczyniu obok ubijamy na sztywna piane nasze białka.
Teraz do dużej miski dorzucamy pozostałe składniki : make + sodę + proszek + pokrojona drobno czekoladę + ubite białka = całość dobrze mieszamy na dość gęstą masę.
Jeżeli wyda Wam się zbyt gęsta i sucha dodajcie odrobinę mleka.
Tak przygotowane ciasto porcjujemy do naszych przygotowanych foremek.
Wkładamy do pieca i pieczemy 20 minut.
Mozna sprawdzić patyczkiem środek czy są gotowe - suchy patyczek.
Studzimy.
Gotowe
Smaczne i super szybkie a co najważniejsze domowe :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz