Przejdź do głównej zawartości

Słodka jesień w francuskim cieście.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Coś dla miłośników aromatu pieczonych jabłek z nutka orzecha i cynamonu.
U mnie dość często jesienią kiedy pod ręką dużo pysznych jabłek te sakiewki goszczą w rożnych jego odmianach.
Teraz gdy jabłka są naprawdę dobre i mamy ich duży wybór myślę ze coś tak pysznego podane na ciepło to dobry sposób na deser gdy za oknem zimno.
Zapraszam - spróbujcie sami :).









Składniki :


  • 1- 2 op. ciasta francuskiego  ( u mnie 1 duże opakowanie z którego wychodzi 10 sakiewek )
  • 5 mniejszych jabłek
  • 4 śliwki
  • 1 pomarańcz
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • spora garść rodzynek
  • garść orzechów ( dowolne ulubione - można tez zastąpić mieszanka studencka)
  • garść migdałów
  • 2 łyżki maki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • opcjonalnie odrobina extraktu z wanilii
  • 1 jajko z odrobina mleka do posmarowania








Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników bo samej pracy tu naprawdę nie wiele.
Wszystkie owoce czyli jabłka i śliwki - myjemy + jeśli chcemy obieramy ze skory ( czasem tego nie robię gdy mam dobre jabłka ) + kroimy na drobna kosteczkę.
Wszystkie orzechy i migdały kroimy nożem na mniejsze cząstki.
Przygotowujemy sobie dużą miskę i wrzucamy do niej : pokrojone jabłka + śliwki + cynamon + rodzinki + orzechy + migdały + skorka i sok z pomarańczy + wanilia + brązowy cukier + maka = wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na sekundę.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy.
W kubeczku roztrzepujemy jajko z odrobina mleka.
Ciasto kruche dzielimy na male i równe kwadraty ( u mnie 10 cm / 5 cm ). 
Układamy je parami. Tak aby jeden kwadrat był dołem ciasta a drugim będziemy zamykać całość. Te górne kwadraty nacinamy lekko na środku.
Teraz bierzemy każdą część dolna ciasta , na niej na środku układamy ok. łyżki farszu.
Smarujemy brzegi  przygotowanym, rozmąconym jajkiem i zamykamy całość górną częścią ciasta.
Dobrze jest docisnąć brzegi np. widelcem co tym samym wzmocni i udekoruje całość.
Tak postępujemy z każdą sakiewka - układamy je obok siebie na blaszkach.
Na koniec smarujemy całość po gorze jeszcze raz rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Do zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika dajemy chwilkę odpocząć i na gotowo podajemy oproszone cukrem pudrem.
Pychaaa - smacznego :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...