www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Coś dla miłośników aromatu pieczonych jabłek z nutka orzecha i cynamonu.
U mnie dość często jesienią kiedy pod ręką dużo pysznych jabłek te sakiewki goszczą w rożnych jego odmianach.
Teraz gdy jabłka są naprawdę dobre i mamy ich duży wybór myślę ze coś tak pysznego podane na ciepło to dobry sposób na deser gdy za oknem zimno.
Zapraszam - spróbujcie sami :).
Składniki :
- 1- 2 op. ciasta francuskiego ( u mnie 1 duże opakowanie z którego wychodzi 10 sakiewek )
- 5 mniejszych jabłek
- 4 śliwki
- 1 pomarańcz
- 1 łyżeczka cynamonu
- spora garść rodzynek
- garść orzechów ( dowolne ulubione - można tez zastąpić mieszanka studencka)
- garść migdałów
- 2 łyżki maki
- 3 łyżki brązowego cukru
- opcjonalnie odrobina extraktu z wanilii
- 1 jajko z odrobina mleka do posmarowania
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników bo samej pracy tu naprawdę nie wiele.
Wszystkie owoce czyli jabłka i śliwki - myjemy + jeśli chcemy obieramy ze skory ( czasem tego nie robię gdy mam dobre jabłka ) + kroimy na drobna kosteczkę.
Wszystkie orzechy i migdały kroimy nożem na mniejsze cząstki.
Przygotowujemy sobie dużą miskę i wrzucamy do niej : pokrojone jabłka + śliwki + cynamon + rodzinki + orzechy + migdały + skorka i sok z pomarańczy + wanilia + brązowy cukier + maka = wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na sekundę.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy.
W kubeczku roztrzepujemy jajko z odrobina mleka.
Ciasto kruche dzielimy na male i równe kwadraty ( u mnie 10 cm / 5 cm ).
Układamy je parami. Tak aby jeden kwadrat był dołem ciasta a drugim będziemy zamykać całość. Te górne kwadraty nacinamy lekko na środku.
Teraz bierzemy każdą część dolna ciasta , na niej na środku układamy ok. łyżki farszu.
Smarujemy brzegi przygotowanym, rozmąconym jajkiem i zamykamy całość górną częścią ciasta.
Dobrze jest docisnąć brzegi np. widelcem co tym samym wzmocni i udekoruje całość.
Tak postępujemy z każdą sakiewka - układamy je obok siebie na blaszkach.
Na koniec smarujemy całość po gorze jeszcze raz rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Do zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika dajemy chwilkę odpocząć i na gotowo podajemy oproszone cukrem pudrem.
Pychaaa - smacznego :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz