Przejdź do głównej zawartości

Słodka jesień w francuskim cieście.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Coś dla miłośników aromatu pieczonych jabłek z nutka orzecha i cynamonu.
U mnie dość często jesienią kiedy pod ręką dużo pysznych jabłek te sakiewki goszczą w rożnych jego odmianach.
Teraz gdy jabłka są naprawdę dobre i mamy ich duży wybór myślę ze coś tak pysznego podane na ciepło to dobry sposób na deser gdy za oknem zimno.
Zapraszam - spróbujcie sami :).









Składniki :


  • 1- 2 op. ciasta francuskiego  ( u mnie 1 duże opakowanie z którego wychodzi 10 sakiewek )
  • 5 mniejszych jabłek
  • 4 śliwki
  • 1 pomarańcz
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • spora garść rodzynek
  • garść orzechów ( dowolne ulubione - można tez zastąpić mieszanka studencka)
  • garść migdałów
  • 2 łyżki maki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • opcjonalnie odrobina extraktu z wanilii
  • 1 jajko z odrobina mleka do posmarowania








Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników bo samej pracy tu naprawdę nie wiele.
Wszystkie owoce czyli jabłka i śliwki - myjemy + jeśli chcemy obieramy ze skory ( czasem tego nie robię gdy mam dobre jabłka ) + kroimy na drobna kosteczkę.
Wszystkie orzechy i migdały kroimy nożem na mniejsze cząstki.
Przygotowujemy sobie dużą miskę i wrzucamy do niej : pokrojone jabłka + śliwki + cynamon + rodzinki + orzechy + migdały + skorka i sok z pomarańczy + wanilia + brązowy cukier + maka = wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na sekundę.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy.
W kubeczku roztrzepujemy jajko z odrobina mleka.
Ciasto kruche dzielimy na male i równe kwadraty ( u mnie 10 cm / 5 cm ). 
Układamy je parami. Tak aby jeden kwadrat był dołem ciasta a drugim będziemy zamykać całość. Te górne kwadraty nacinamy lekko na środku.
Teraz bierzemy każdą część dolna ciasta , na niej na środku układamy ok. łyżki farszu.
Smarujemy brzegi  przygotowanym, rozmąconym jajkiem i zamykamy całość górną częścią ciasta.
Dobrze jest docisnąć brzegi np. widelcem co tym samym wzmocni i udekoruje całość.
Tak postępujemy z każdą sakiewka - układamy je obok siebie na blaszkach.
Na koniec smarujemy całość po gorze jeszcze raz rozmąconym jajkiem z mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Do zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika dajemy chwilkę odpocząć i na gotowo podajemy oproszone cukrem pudrem.
Pychaaa - smacznego :))
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...