Przejdź do głównej zawartości

Samosa.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Przed nami weekend wiec myślę ze te przekąski - danie jest doskonale do przygotowania. 
Zajmie Wam chwilkę i naprawdę warto je przygotować.
Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, pełna aromatów w środku schowanych w chrupiącym rożku.
Oryginalnie przygotowywana z różnego rodzaju warzyw i aromatycznych przypraw kuchni indyjskiej ale również można spotkać wersje z mięsem. Pieczone zazwyczaj na głębokim oleju.
W mojej dzisiejszej wersji proponuje Wam bezmięsny ale za to bardzo aromatyczny farsz a zamiast smażenia na głębokim oleju ( za czym po porostu nie przepadam i unikam ) proponuje zapiekane w piekarniku.
Sa naprawdę super pyszne - przekonajcie się sami :)
Zapraszam serdecznie.









Składniki :

  • opakowanie cienkiego ciasta Fillo - Filo ( u mnie arkusze A4 = 470 g )
  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebulka szarlotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty z imbiru
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren musztardy
  • 1 łyżeczka przyprawy garah marsala
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • ok. 1/4 kubka bulionu
  • pęczek świeżej lub mrożonej kolendry lub pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 150 g masła












Sposób przygotowania :



Na początek chce zaznaczyć - tak dużo przypraw tutaj w przepisie - ale właśnie te niesamowite aromaty kuchni indyjskiej to cały smak tego typu dan. A przecież w większości marketów śmiało dostaniecie wszystkie potrzebne przyprawy. Co więcej uważam ze warto poszerzać swoje smaki o kuchnie świata i raz zakupiona przyprawa zawsze będzie pod ręką do przygotowania czegoś pysznego - wiec warto :)).
A wiec zaczynamy.
Fajnie jest jeśli np. z obiadu zostaną Wam ziemniaki , wtedy możecie śmiało je użyć. A jeśli nie to po prostu należy ugotować ziemniaki najlepiej al-dente - potem będą i tak podsmażane.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy na drobna kostkę. Odkładamy na sekundę.
Przygotowujemy sobie pozostałe składniki aby były pod ręką.
W dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i wsypujemy wszystkie nasze przyprawy : imbir + kminek + curry + garah marsala + musztarda + chilli + kolendra + cayenne pieprz + anyż + dorzucamy drobno pokrojona szarlotkę i czosnek = całość smażymy ok. 2 minutki.
Dorzucamy ziemniaki + sol + pieprz = smażymy dalej całość mieszając jakieś 3 minutki.
Dolewamy bulion i gotujemy chwilkę aż nasz bulion ładnie naciągnie całość i zgęstnieje.
Na koniec wrzucamy posiekana pietruszkę lub kolendrę i szczypiorek.
Całość przekładamy do miski i studzimy.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 200 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę którą wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy sobie np. w mikrofali nasze masło. Odkładamy na sekundę.
Rozkładamy nasze arkusze ciasta.
I teraz jeżeli macie tak jak ja cienki arkusz wielkości A4 to każdy pojedynczo rozkładamy i smarujemy po całości naszym roztopionym masłem.
Zwijamy boki do środka tworząc tym samym długi prostokąt.
Na jednym końcu układamy po ok. łyżce farszu i zawijamy całość raz do prawego boku raz do lewego tworząc tzw. trójkąty. 
W przypadku innych wielkości arkuszy ciasta należy ta samo posmarować masłem i złożyć tak aby dały dłuższy prostokąt do zwijania w rożek.
Tak przygotowane trójkąty z farszem układamy na blaszce.
Po ułożeniu wszystkich ( u mnie wychodzi ok. 22 szt. ) smarujemy jeszcze raz po całości każdy trójkącik masłem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Do zrumienienia.
Podajemy na ciepło z ulubionymi salatami i sosami.
Jeśli ktoś ma ochotę na przepyszny sos czosnkowy to zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html
a jeśli wolicie pyszny sos barbecue to zapraszam tutaj :   http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html.
Mozecie tez podać po prostu z jogurtem greckim który lekko przyprawicie - tuta zależy tylko od Was co tak naprawdę lubicie :)).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych