Przejdź do głównej zawartości

Samosa.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Przed nami weekend wiec myślę ze te przekąski - danie jest doskonale do przygotowania. 
Zajmie Wam chwilkę i naprawdę warto je przygotować.
Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, pełna aromatów w środku schowanych w chrupiącym rożku.
Oryginalnie przygotowywana z różnego rodzaju warzyw i aromatycznych przypraw kuchni indyjskiej ale również można spotkać wersje z mięsem. Pieczone zazwyczaj na głębokim oleju.
W mojej dzisiejszej wersji proponuje Wam bezmięsny ale za to bardzo aromatyczny farsz a zamiast smażenia na głębokim oleju ( za czym po porostu nie przepadam i unikam ) proponuje zapiekane w piekarniku.
Sa naprawdę super pyszne - przekonajcie się sami :)
Zapraszam serdecznie.









Składniki :

  • opakowanie cienkiego ciasta Fillo - Filo ( u mnie arkusze A4 = 470 g )
  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebulka szarlotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty z imbiru
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren musztardy
  • 1 łyżeczka przyprawy garah marsala
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • ok. 1/4 kubka bulionu
  • pęczek świeżej lub mrożonej kolendry lub pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 150 g masła












Sposób przygotowania :



Na początek chce zaznaczyć - tak dużo przypraw tutaj w przepisie - ale właśnie te niesamowite aromaty kuchni indyjskiej to cały smak tego typu dan. A przecież w większości marketów śmiało dostaniecie wszystkie potrzebne przyprawy. Co więcej uważam ze warto poszerzać swoje smaki o kuchnie świata i raz zakupiona przyprawa zawsze będzie pod ręką do przygotowania czegoś pysznego - wiec warto :)).
A wiec zaczynamy.
Fajnie jest jeśli np. z obiadu zostaną Wam ziemniaki , wtedy możecie śmiało je użyć. A jeśli nie to po prostu należy ugotować ziemniaki najlepiej al-dente - potem będą i tak podsmażane.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy na drobna kostkę. Odkładamy na sekundę.
Przygotowujemy sobie pozostałe składniki aby były pod ręką.
W dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i wsypujemy wszystkie nasze przyprawy : imbir + kminek + curry + garah marsala + musztarda + chilli + kolendra + cayenne pieprz + anyż + dorzucamy drobno pokrojona szarlotkę i czosnek = całość smażymy ok. 2 minutki.
Dorzucamy ziemniaki + sol + pieprz = smażymy dalej całość mieszając jakieś 3 minutki.
Dolewamy bulion i gotujemy chwilkę aż nasz bulion ładnie naciągnie całość i zgęstnieje.
Na koniec wrzucamy posiekana pietruszkę lub kolendrę i szczypiorek.
Całość przekładamy do miski i studzimy.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 200 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę którą wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy sobie np. w mikrofali nasze masło. Odkładamy na sekundę.
Rozkładamy nasze arkusze ciasta.
I teraz jeżeli macie tak jak ja cienki arkusz wielkości A4 to każdy pojedynczo rozkładamy i smarujemy po całości naszym roztopionym masłem.
Zwijamy boki do środka tworząc tym samym długi prostokąt.
Na jednym końcu układamy po ok. łyżce farszu i zawijamy całość raz do prawego boku raz do lewego tworząc tzw. trójkąty. 
W przypadku innych wielkości arkuszy ciasta należy ta samo posmarować masłem i złożyć tak aby dały dłuższy prostokąt do zwijania w rożek.
Tak przygotowane trójkąty z farszem układamy na blaszce.
Po ułożeniu wszystkich ( u mnie wychodzi ok. 22 szt. ) smarujemy jeszcze raz po całości każdy trójkącik masłem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Do zrumienienia.
Podajemy na ciepło z ulubionymi salatami i sosami.
Jeśli ktoś ma ochotę na przepyszny sos czosnkowy to zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html
a jeśli wolicie pyszny sos barbecue to zapraszam tutaj :   http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html.
Mozecie tez podać po prostu z jogurtem greckim który lekko przyprawicie - tuta zależy tylko od Was co tak naprawdę lubicie :)).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...