Przejdź do głównej zawartości

Samosa.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
Przed nami weekend wiec myślę ze te przekąski - danie jest doskonale do przygotowania. 
Zajmie Wam chwilkę i naprawdę warto je przygotować.
Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, pełna aromatów w środku schowanych w chrupiącym rożku.
Oryginalnie przygotowywana z różnego rodzaju warzyw i aromatycznych przypraw kuchni indyjskiej ale również można spotkać wersje z mięsem. Pieczone zazwyczaj na głębokim oleju.
W mojej dzisiejszej wersji proponuje Wam bezmięsny ale za to bardzo aromatyczny farsz a zamiast smażenia na głębokim oleju ( za czym po porostu nie przepadam i unikam ) proponuje zapiekane w piekarniku.
Sa naprawdę super pyszne - przekonajcie się sami :)
Zapraszam serdecznie.









Składniki :

  • opakowanie cienkiego ciasta Fillo - Filo ( u mnie arkusze A4 = 470 g )
  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebulka szarlotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty z imbiru
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren musztardy
  • 1 łyżeczka przyprawy garah marsala
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka ziaren anyżu
  • ok. 1/4 kubka bulionu
  • pęczek świeżej lub mrożonej kolendry lub pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 150 g masła












Sposób przygotowania :



Na początek chce zaznaczyć - tak dużo przypraw tutaj w przepisie - ale właśnie te niesamowite aromaty kuchni indyjskiej to cały smak tego typu dan. A przecież w większości marketów śmiało dostaniecie wszystkie potrzebne przyprawy. Co więcej uważam ze warto poszerzać swoje smaki o kuchnie świata i raz zakupiona przyprawa zawsze będzie pod ręką do przygotowania czegoś pysznego - wiec warto :)).
A wiec zaczynamy.
Fajnie jest jeśli np. z obiadu zostaną Wam ziemniaki , wtedy możecie śmiało je użyć. A jeśli nie to po prostu należy ugotować ziemniaki najlepiej al-dente - potem będą i tak podsmażane.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy na drobna kostkę. Odkładamy na sekundę.
Przygotowujemy sobie pozostałe składniki aby były pod ręką.
W dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i wsypujemy wszystkie nasze przyprawy : imbir + kminek + curry + garah marsala + musztarda + chilli + kolendra + cayenne pieprz + anyż + dorzucamy drobno pokrojona szarlotkę i czosnek = całość smażymy ok. 2 minutki.
Dorzucamy ziemniaki + sol + pieprz = smażymy dalej całość mieszając jakieś 3 minutki.
Dolewamy bulion i gotujemy chwilkę aż nasz bulion ładnie naciągnie całość i zgęstnieje.
Na koniec wrzucamy posiekana pietruszkę lub kolendrę i szczypiorek.
Całość przekładamy do miski i studzimy.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 200 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę którą wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy sobie np. w mikrofali nasze masło. Odkładamy na sekundę.
Rozkładamy nasze arkusze ciasta.
I teraz jeżeli macie tak jak ja cienki arkusz wielkości A4 to każdy pojedynczo rozkładamy i smarujemy po całości naszym roztopionym masłem.
Zwijamy boki do środka tworząc tym samym długi prostokąt.
Na jednym końcu układamy po ok. łyżce farszu i zawijamy całość raz do prawego boku raz do lewego tworząc tzw. trójkąty. 
W przypadku innych wielkości arkuszy ciasta należy ta samo posmarować masłem i złożyć tak aby dały dłuższy prostokąt do zwijania w rożek.
Tak przygotowane trójkąty z farszem układamy na blaszce.
Po ułożeniu wszystkich ( u mnie wychodzi ok. 22 szt. ) smarujemy jeszcze raz po całości każdy trójkącik masłem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Do zrumienienia.
Podajemy na ciepło z ulubionymi salatami i sosami.
Jeśli ktoś ma ochotę na przepyszny sos czosnkowy to zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html
a jeśli wolicie pyszny sos barbecue to zapraszam tutaj :   http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html.
Mozecie tez podać po prostu z jogurtem greckim który lekko przyprawicie - tuta zależy tylko od Was co tak naprawdę lubicie :)).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...