www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Przed nami weekend wiec myślę ze te przekąski - danie jest doskonale do przygotowania.
Zajmie Wam chwilkę i naprawdę warto je przygotować.
Samosa to potrawa kuchni indyjskiej, pełna aromatów w środku schowanych w chrupiącym rożku.
Oryginalnie przygotowywana z różnego rodzaju warzyw i aromatycznych przypraw kuchni indyjskiej ale również można spotkać wersje z mięsem. Pieczone zazwyczaj na głębokim oleju.
W mojej dzisiejszej wersji proponuje Wam bezmięsny ale za to bardzo aromatyczny farsz a zamiast smażenia na głębokim oleju ( za czym po porostu nie przepadam i unikam ) proponuje zapiekane w piekarniku.
Sa naprawdę super pyszne - przekonajcie się sami :)
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
- opakowanie cienkiego ciasta Fillo - Filo ( u mnie arkusze A4 = 470 g )
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 cebulka szarlotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pasty z imbiru
- sol i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ziaren musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy garah marsala
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprz cayenne
- 1 łyżeczka ziaren anyżu
- ok. 1/4 kubka bulionu
- pęczek świeżej lub mrożonej kolendry lub pietruszki
- pęczek szczypiorku
- ok. 150 g masła
Sposób przygotowania :
Na początek chce zaznaczyć - tak dużo przypraw tutaj w przepisie - ale właśnie te niesamowite aromaty kuchni indyjskiej to cały smak tego typu dan. A przecież w większości marketów śmiało dostaniecie wszystkie potrzebne przyprawy. Co więcej uważam ze warto poszerzać swoje smaki o kuchnie świata i raz zakupiona przyprawa zawsze będzie pod ręką do przygotowania czegoś pysznego - wiec warto :)).
A wiec zaczynamy.
Fajnie jest jeśli np. z obiadu zostaną Wam ziemniaki , wtedy możecie śmiało je użyć. A jeśli nie to po prostu należy ugotować ziemniaki najlepiej al-dente - potem będą i tak podsmażane.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy na drobna kostkę. Odkładamy na sekundę.
Przygotowujemy sobie pozostałe składniki aby były pod ręką.
W dużej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju i wsypujemy wszystkie nasze przyprawy : imbir + kminek + curry + garah marsala + musztarda + chilli + kolendra + cayenne pieprz + anyż + dorzucamy drobno pokrojona szarlotkę i czosnek = całość smażymy ok. 2 minutki.
Dorzucamy ziemniaki + sol + pieprz = smażymy dalej całość mieszając jakieś 3 minutki.
Dolewamy bulion i gotujemy chwilkę aż nasz bulion ładnie naciągnie całość i zgęstnieje.
Na koniec wrzucamy posiekana pietruszkę lub kolendrę i szczypiorek.
Całość przekładamy do miski i studzimy.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 200 stop. C.
Przygotowujemy blaszkę którą wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy sobie np. w mikrofali nasze masło. Odkładamy na sekundę.
Rozkładamy nasze arkusze ciasta.
I teraz jeżeli macie tak jak ja cienki arkusz wielkości A4 to każdy pojedynczo rozkładamy i smarujemy po całości naszym roztopionym masłem.
Zwijamy boki do środka tworząc tym samym długi prostokąt.
Na jednym końcu układamy po ok. łyżce farszu i zawijamy całość raz do prawego boku raz do lewego tworząc tzw. trójkąty.
W przypadku innych wielkości arkuszy ciasta należy ta samo posmarować masłem i złożyć tak aby dały dłuższy prostokąt do zwijania w rożek.
Tak przygotowane trójkąty z farszem układamy na blaszce.
Po ułożeniu wszystkich ( u mnie wychodzi ok. 22 szt. ) smarujemy jeszcze raz po całości każdy trójkącik masłem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Do zrumienienia.
Podajemy na ciepło z ulubionymi salatami i sosami.
Jeśli ktoś ma ochotę na przepyszny sos czosnkowy to zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/10/sos-czosnkowy-najlepszy.html
a jeśli wolicie pyszny sos barbecue to zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html.
Mozecie tez podać po prostu z jogurtem greckim który lekko przyprawicie - tuta zależy tylko od Was co tak naprawdę lubicie :)).
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz