Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z mięsem i szpinakiem.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
To danie to chyba u Nas jedno z tych dan typu klasyka. Oczywiście w rożnych wersjach i z różnymi dodatkami ale jakkolwiek prezentowane parę razy do roku musi być.:)
A ponieważ zbliża się czas Świat to myślę takiego dania nie powinno zabraknąć.
U mnie zawsze robię duża partie i po prostu część mrożę. To dobry sposób na kolejne danie które możecie przygotować nawet dużo wcześniej i mieć z głowy do przygotowania na Święta.
W dzisiejszej odmianie będzie prosto i bardzo smacznie.
Użyłam mięsa mielonego - mieszanego ( możecie sami zmielić np. łopatkę, szynkę z odrobina boczku jeśli macie ochotę ) i połączyłam z pysznych i zdrowym szpinakiem.
Całość zamknięta w pysznym pierożku zniknęła w sekundę :))
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.










Składniki :





na ciasto

  • ok. 400 g maki
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 kubka wrzątku
  • szczypta soli



na farsz
  • 2 cebule
  • ok. 300 ml bulionu warzywnego + łyżka Vegety 
  •  300 g usmażonego szpinaku z czosnkiem
  •  500 g mielonego mięsa




dodatkowo
  • ok. 3 cebule usmażone na gotowo do podania









Sposób przygotowania :



Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Tutaj nie ma nic skomplikowanego - wystarczy na stolnice wysypać make. Na środku palcem zrobić dołek w który wbijamy jajka + sol = całość zaczynamy w rekach wyrabiać po woli dolewając wodę - czasem nie potrzeba całej wody - tutaj według wyczucia.
Zagniatamy dość długo aż uzyskamy jednolite i sprężyste ciasto.
Ciasto na początku będzie się kleić podczas wyrabiania ale z czasem nabierze fajnego, gładkiego,  elastycznego wyglądu.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy na trochę żeby odpoczęło w folie spożywczą.
Zabieramy się za farsz.
Szpinak myjemy i osuszamy. Możemy drobniej pokroić.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno pokrojony czosnek + nasz szpinak + sol + pieprz = mieszamy całość i smażymy 1-2 minutki. Odkładamy.
Na tej samej patelni po szpinaku wrzucamy na odrobinie oliwy drobno pokrojona cebule i podsmażamy.
Dorzucamy mięso mielone i chwilkę podsmażamy starając się całość rozdrabniać.
Dokładamy nasz przygotowany szpinak i całość zalewamy bulionem = gotujemy parę minut od czasu do czasu mieszając.
Teraz całość przelewamy przez sitko - ale tak aby zostawić w misce przelany bulion - nie wyrzucamy go ! - będzie zaraz potrzebny.
Mięso przekładamy z sitka do food procesora - malaksera + ok 1-2 kubki odlanego bulionu ( tak aby farsz był wilgotny ) = miksujemy.
Pozostały bulion przelewamy do garnka w którym będziemy gotować pierogi i dolewamy wody do poziomu który potrzebujemy. Odkładamy.
Wyciągamy przygotowane ciasto i na podsypanej maka stolnicy po kawałku rozwałkowujemy cienko ciasto na pierogi.
Jeśli mamy maszynkę do makaronu możemy sobie ułatwić nią prace.
Wykrawamy szklanka lub foremka okrągłą kola na pierogi.
Na każde  kółko układamy po ok. łyżeczce farszu i zalepiamy nasze pierogi.
Tak przygotowane odkładamy na podsypana blaszkę - tackę obok siebie.
I teraz jeżeli chcecie - ja część właśnie w tym momencie zamrażam. Lekko oprószone maka przekładam do woreczka do mrożenia i delikatnie układam w zamrażalkę. - gdy będziecie chcieli ich użyć wystarczy wrzucić od razu na wrzątek - ten sposób u mnie zawsze się sprawdza.
Pozostałe gotowe, świeżo ulepione pierogi wrzucamy na wrzątek wymieszany z bulionem i gotujemy ok 3 minutek.
Mozna w zasadzie od razu podawać ale jeżeli chcecie jeszcze lepszy aromat polecam usmażyć je krótko na klarowanym masełku i podawać z usmażoną cebulka  - rewelacja :)
Gotowe.
Naprawdę są pyszne i warte tej malej pracy.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...