Przejdź do głównej zawartości

Pierogi z mięsem i szpinakiem.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com














Witam serdecznie.
To danie to chyba u Nas jedno z tych dan typu klasyka. Oczywiście w rożnych wersjach i z różnymi dodatkami ale jakkolwiek prezentowane parę razy do roku musi być.:)
A ponieważ zbliża się czas Świat to myślę takiego dania nie powinno zabraknąć.
U mnie zawsze robię duża partie i po prostu część mrożę. To dobry sposób na kolejne danie które możecie przygotować nawet dużo wcześniej i mieć z głowy do przygotowania na Święta.
W dzisiejszej odmianie będzie prosto i bardzo smacznie.
Użyłam mięsa mielonego - mieszanego ( możecie sami zmielić np. łopatkę, szynkę z odrobina boczku jeśli macie ochotę ) i połączyłam z pysznych i zdrowym szpinakiem.
Całość zamknięta w pysznym pierożku zniknęła w sekundę :))
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.










Składniki :





na ciasto

  • ok. 400 g maki
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 kubka wrzątku
  • szczypta soli



na farsz
  • 2 cebule
  • ok. 300 ml bulionu warzywnego + łyżka Vegety 
  •  300 g usmażonego szpinaku z czosnkiem
  •  500 g mielonego mięsa




dodatkowo
  • ok. 3 cebule usmażone na gotowo do podania









Sposób przygotowania :



Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Tutaj nie ma nic skomplikowanego - wystarczy na stolnice wysypać make. Na środku palcem zrobić dołek w który wbijamy jajka + sol = całość zaczynamy w rekach wyrabiać po woli dolewając wodę - czasem nie potrzeba całej wody - tutaj według wyczucia.
Zagniatamy dość długo aż uzyskamy jednolite i sprężyste ciasto.
Ciasto na początku będzie się kleić podczas wyrabiania ale z czasem nabierze fajnego, gładkiego,  elastycznego wyglądu.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy na trochę żeby odpoczęło w folie spożywczą.
Zabieramy się za farsz.
Szpinak myjemy i osuszamy. Możemy drobniej pokroić.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno pokrojony czosnek + nasz szpinak + sol + pieprz = mieszamy całość i smażymy 1-2 minutki. Odkładamy.
Na tej samej patelni po szpinaku wrzucamy na odrobinie oliwy drobno pokrojona cebule i podsmażamy.
Dorzucamy mięso mielone i chwilkę podsmażamy starając się całość rozdrabniać.
Dokładamy nasz przygotowany szpinak i całość zalewamy bulionem = gotujemy parę minut od czasu do czasu mieszając.
Teraz całość przelewamy przez sitko - ale tak aby zostawić w misce przelany bulion - nie wyrzucamy go ! - będzie zaraz potrzebny.
Mięso przekładamy z sitka do food procesora - malaksera + ok 1-2 kubki odlanego bulionu ( tak aby farsz był wilgotny ) = miksujemy.
Pozostały bulion przelewamy do garnka w którym będziemy gotować pierogi i dolewamy wody do poziomu który potrzebujemy. Odkładamy.
Wyciągamy przygotowane ciasto i na podsypanej maka stolnicy po kawałku rozwałkowujemy cienko ciasto na pierogi.
Jeśli mamy maszynkę do makaronu możemy sobie ułatwić nią prace.
Wykrawamy szklanka lub foremka okrągłą kola na pierogi.
Na każde  kółko układamy po ok. łyżeczce farszu i zalepiamy nasze pierogi.
Tak przygotowane odkładamy na podsypana blaszkę - tackę obok siebie.
I teraz jeżeli chcecie - ja część właśnie w tym momencie zamrażam. Lekko oprószone maka przekładam do woreczka do mrożenia i delikatnie układam w zamrażalkę. - gdy będziecie chcieli ich użyć wystarczy wrzucić od razu na wrzątek - ten sposób u mnie zawsze się sprawdza.
Pozostałe gotowe, świeżo ulepione pierogi wrzucamy na wrzątek wymieszany z bulionem i gotujemy ok 3 minutek.
Mozna w zasadzie od razu podawać ale jeżeli chcecie jeszcze lepszy aromat polecam usmażyć je krótko na klarowanym masełku i podawać z usmażoną cebulka  - rewelacja :)
Gotowe.
Naprawdę są pyszne i warte tej malej pracy.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com











www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych