www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
To danie to chyba u Nas jedno z tych dan typu klasyka. Oczywiście w rożnych wersjach i z różnymi dodatkami ale jakkolwiek prezentowane parę razy do roku musi być.:)
A ponieważ zbliża się czas Świat to myślę takiego dania nie powinno zabraknąć.
U mnie zawsze robię duża partie i po prostu część mrożę. To dobry sposób na kolejne danie które możecie przygotować nawet dużo wcześniej i mieć z głowy do przygotowania na Święta.
W dzisiejszej odmianie będzie prosto i bardzo smacznie.
Użyłam mięsa mielonego - mieszanego ( możecie sami zmielić np. łopatkę, szynkę z odrobina boczku jeśli macie ochotę ) i połączyłam z pysznych i zdrowym szpinakiem.
Całość zamknięta w pysznym pierożku zniknęła w sekundę :))
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
na ciasto
- ok. 400 g maki
- 2 jajka
- ok. 1/2 kubka wrzątku
- szczypta soli
na farsz
- 2 cebule
- ok. 300 ml bulionu warzywnego + łyżka Vegety
- 300 g usmażonego szpinaku z czosnkiem
- 500 g mielonego mięsa
dodatkowo
- ok. 3 cebule usmażone na gotowo do podania
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od przygotowania ciasta.
Tutaj nie ma nic skomplikowanego - wystarczy na stolnice wysypać make. Na środku palcem zrobić dołek w który wbijamy jajka + sol = całość zaczynamy w rekach wyrabiać po woli dolewając wodę - czasem nie potrzeba całej wody - tutaj według wyczucia.
Zagniatamy dość długo aż uzyskamy jednolite i sprężyste ciasto.
Ciasto na początku będzie się kleić podczas wyrabiania ale z czasem nabierze fajnego, gładkiego, elastycznego wyglądu.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy na trochę żeby odpoczęło w folie spożywczą.
Zabieramy się za farsz.
Szpinak myjemy i osuszamy. Możemy drobniej pokroić.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy drobno pokrojony czosnek + nasz szpinak + sol + pieprz = mieszamy całość i smażymy 1-2 minutki. Odkładamy.
Na tej samej patelni po szpinaku wrzucamy na odrobinie oliwy drobno pokrojona cebule i podsmażamy.
Dorzucamy mięso mielone i chwilkę podsmażamy starając się całość rozdrabniać.
Dokładamy nasz przygotowany szpinak i całość zalewamy bulionem = gotujemy parę minut od czasu do czasu mieszając.
Teraz całość przelewamy przez sitko - ale tak aby zostawić w misce przelany bulion - nie wyrzucamy go ! - będzie zaraz potrzebny.
Mięso przekładamy z sitka do food procesora - malaksera + ok 1-2 kubki odlanego bulionu ( tak aby farsz był wilgotny ) = miksujemy.
Pozostały bulion przelewamy do garnka w którym będziemy gotować pierogi i dolewamy wody do poziomu który potrzebujemy. Odkładamy.
Wyciągamy przygotowane ciasto i na podsypanej maka stolnicy po kawałku rozwałkowujemy cienko ciasto na pierogi.
Jeśli mamy maszynkę do makaronu możemy sobie ułatwić nią prace.
Wykrawamy szklanka lub foremka okrągłą kola na pierogi.
Na każde kółko układamy po ok. łyżeczce farszu i zalepiamy nasze pierogi.
Tak przygotowane odkładamy na podsypana blaszkę - tackę obok siebie.
I teraz jeżeli chcecie - ja część właśnie w tym momencie zamrażam. Lekko oprószone maka przekładam do woreczka do mrożenia i delikatnie układam w zamrażalkę. - gdy będziecie chcieli ich użyć wystarczy wrzucić od razu na wrzątek - ten sposób u mnie zawsze się sprawdza.
Pozostałe gotowe, świeżo ulepione pierogi wrzucamy na wrzątek wymieszany z bulionem i gotujemy ok 3 minutek.
Mozna w zasadzie od razu podawać ale jeżeli chcecie jeszcze lepszy aromat polecam usmażyć je krótko na klarowanym masełku i podawać z usmażoną cebulka - rewelacja :)
Gotowe.
Naprawdę są pyszne i warte tej malej pracy.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz