Przejdź do głównej zawartości

Thai - nudle.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Dziś super pomysł na szybki i bardzo pyszny obiad.
Cos dla miłośników kuchni dalekiego wschodu ale z moja interpretacja :).
Ponieważ u mnie danie było dla całej rodzinki - w tym także dzieci - nie było bardzo ostre ale jeśli wolicie to jak najbardziej polecam dodać chilli.
Zapraszam.







Składniki : 

  • 1 kostka świeżego imbiru ( u mnie kostka 4 cm )
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty Thai Curry Green ( dostępny w dużych marketach lub sklepach z azjatycka żywnością )
  • odrobina oleju czosnkowego
  • 50 g baczku wędzonego
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonek typu Asia Gemüse ( najlepiej wybrać takie, które są mieszanka chińskich grzybów i warzyw )
  • 1 opakowanie świeżej fasoli cukrowej
  • ok. 0.5 l wody
  • 1 opakowanie chińskiego makaronu
  • kilka kropel sosu sojowego
  • ok. 1 kubka sosu słodko - kwaśnego ( wybierzcie dobry )









Sposób przygotowania : 





Na dużej patelni na odrobinie oleju smażymy drobno pokrojony boczek.
Dorzucamy drobno pokrojony imbir + drobno pokrojony czosnek = mieszamy całość.
Filet z kurczaka myjemy , osuszamy i kroimy w mniejsze paski. 
Dokładamy do patelni.
Smażymy całość doprawiając pasta Thai Curry .
Gdy mięso lekko zbrązowieje wykładamy całość na chwile na talerz.
Na patelni po mięsie wlewamy znowu odrobinę oleju + nasza mieszankę warzyw + fasole = smażymy wszystko kilka minut ( ok. 2 - 3 minutki )
Doprawiamy sosem sojowym + woda + makaron = i dalej całość gotujemy- parę minut do miękkości warzyw i odparowania nadmiaru płynów.
Pamiętajmy aby gotować naprawdę tylko kilka minut ( warzywa maja być al dente ) aby nie rozgotować całości i nie pozbawić warzyw wartości odżywczych.
Na koniec dorzucamy z powrotem nasze mięso + sos słodko- kwaśny.
Mieszamy całość i danie jest gotowe do podania.
Tak jak pisałam wcześniej jeśli ktoś lubi, może podczas dodawania warzyw dodać drobno posiekana papryczkę chilli - to dla miłośników ostrzejszego jedzenia. :)
Przed podaniem można także całość posypać świeżą kolendra.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...