Przejdź do głównej zawartości

Thai - nudle.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Dziś super pomysł na szybki i bardzo pyszny obiad.
Cos dla miłośników kuchni dalekiego wschodu ale z moja interpretacja :).
Ponieważ u mnie danie było dla całej rodzinki - w tym także dzieci - nie było bardzo ostre ale jeśli wolicie to jak najbardziej polecam dodać chilli.
Zapraszam.







Składniki : 

  • 1 kostka świeżego imbiru ( u mnie kostka 4 cm )
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty Thai Curry Green ( dostępny w dużych marketach lub sklepach z azjatycka żywnością )
  • odrobina oleju czosnkowego
  • 50 g baczku wędzonego
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonek typu Asia Gemüse ( najlepiej wybrać takie, które są mieszanka chińskich grzybów i warzyw )
  • 1 opakowanie świeżej fasoli cukrowej
  • ok. 0.5 l wody
  • 1 opakowanie chińskiego makaronu
  • kilka kropel sosu sojowego
  • ok. 1 kubka sosu słodko - kwaśnego ( wybierzcie dobry )









Sposób przygotowania : 





Na dużej patelni na odrobinie oleju smażymy drobno pokrojony boczek.
Dorzucamy drobno pokrojony imbir + drobno pokrojony czosnek = mieszamy całość.
Filet z kurczaka myjemy , osuszamy i kroimy w mniejsze paski. 
Dokładamy do patelni.
Smażymy całość doprawiając pasta Thai Curry .
Gdy mięso lekko zbrązowieje wykładamy całość na chwile na talerz.
Na patelni po mięsie wlewamy znowu odrobinę oleju + nasza mieszankę warzyw + fasole = smażymy wszystko kilka minut ( ok. 2 - 3 minutki )
Doprawiamy sosem sojowym + woda + makaron = i dalej całość gotujemy- parę minut do miękkości warzyw i odparowania nadmiaru płynów.
Pamiętajmy aby gotować naprawdę tylko kilka minut ( warzywa maja być al dente ) aby nie rozgotować całości i nie pozbawić warzyw wartości odżywczych.
Na koniec dorzucamy z powrotem nasze mięso + sos słodko- kwaśny.
Mieszamy całość i danie jest gotowe do podania.
Tak jak pisałam wcześniej jeśli ktoś lubi, może podczas dodawania warzyw dodać drobno posiekana papryczkę chilli - to dla miłośników ostrzejszego jedzenia. :)
Przed podaniem można także całość posypać świeżą kolendra.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...