Przejdź do głównej zawartości

Knoppersy - domowa wersja.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Dziś coś do pochrupania. Cos dla miłośników czekolady :). Cos do kawy . Cos dla małych milusińskich do plecaka :). .....
Sami zdecydujcie jaka to będzie okazja i po prostu zróbcie.
Naprawdę warto.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 1 puszka mleczka kondensowanego ( u mnie 397 g )
  • 3 blaty żelatyny ( możecie zastąpić 3 łyżeczkami żelatyny w proszku ale musicie najpierw je odstawić - kilka minut w łyżeczce zimnej wody do napęcznienia )
  • 100 g białej czekolady ( nie polecam używania nigdy czekolado- podobnych wyrobów )
  • mała puszka kajmaku tureckiego 170 g ( jeśli nie macie dostępu do tureckiego - jest biały kremowy i gesty, maloslodki - użyjcie zamiast mleczka kondensowanego )
  • ok. 300 g nutelli
  • 1 puszka masy krowkowej ( 400 g )
  • 1 opakowanie słonych orzeszków ziemnych ( 150 g )
  • 1 opakowanie dużych płatów wafli 





Sposób przygotowania : 


W misce na parze wodnej rozgrzewamy mleczko kondensowane.
Dorzucamy pokruszona czekoladę białą.
W misce obok moczymy przez chwilkę w zimnej wodzie nasze blaty żelatyny.
Gdy mleczko kondensowane będzie już bardzo cieple wrzucamy odciśnięte blaty żelatyny i szybko mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia całości.
Jeżeli użyliśmy żelatyny w proszku do najpierw odstawiamy ja do stężenia w łyżce zimnej wody a potem wrzucamy całość do mleczka i energicznie mieszamy całość.
Odstawiamy.
Następnie na parze wodnej podgrzewamy nutelle + turecki kajmak = mieszamy. Dorzucamy drobniej pokrojone orzeszki. Odstawiamy.
Ostatnia  na parze wodnej podgrzewamy masę krowkowa. 
Chodzi o to aby masy były lekko cieple i luźne wtedy łatwiej będzie się  je rozsmarowywać  po waflach.
Gdy nasze masy są już gotowe przygotowujemy sobie wafle.
Zaczynamy od blatu wafla + smarujemy czekolada z orzechami + wafel + masa z mleczka kondensowanego i białej czekolady + wafel + masa krowkowa + wafel.
Tak przygotowane wafle odstawiamy na chwilkę.
Po paru minutach możemy kroić na mniejsze kawałki.
Jeżeli chcemy każdy kawałek możemy zawijać w folie aluminiowa i tak przechowywać - będą wyglądały jak kupne :).
Gotowe.
Proste i bardzo pyszne :)
Pozdrawiam i polecam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com
























Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...