Przejdź do głównej zawartości

Muffiny na wytrawnie.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Dziś coś dla miłośników meczy i fanów , którzy wiernie i wytrwale kibicują i oglądają trwające właśnie mistrzostwa.
Wiadomo ze mężczyźni przed tv to coś do picia i coś do pochrupania :) - a wiec wystarczy szybciutko przed rozpoczęciem złapać za przepis i przygotować super pyszne mafiny.
Sa naprawdę super aromatyczne i fajne w smaku.
Na pewno zasmakują nie tylko mężczyzną i nie tylko fanom piłki nożnej.
Rownie dobrze możecie je przygotować na lunch do pracy czy na wycieczkę - piknik itd. U mnie sprawdzają się od paru lat na rożne okazje niezawodnie.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.







Składniki :

( z tych składników wychodzi u mnie 24 szt. )

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 - 2  łyżki przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 1 świeży ogórek ( obrany bez miąższu )
  • 100 g fety
  • kilka suszonych pomidorów ( drobno posiekać )
  • 1 kubek maki orkiszowej ( można zastąpić zwykłą )
  • 1 1/2 kubka płatków owsianych
  • szczypta soli
  • kilka kropel sosu Worcestersouce
  • 1 1/2 kubka jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina potartego parmezanu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • opcjonalnie 1 kubek szpinaku świeżego z blanszowanego , odsączonego z wody i drobno pokrojonego 





Sposób przygotowania :


Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy w drobna kosteczkę i oprószamy przyprawa do gyrosa + odrobina oliwy + granulowanym czosnkiem + oregano = mieszamy całość i odstawiamy na chwilkę do lodówki.
W tym czasie kroimy na drobno nasze suszone pomidory. Odkładamy.
Ogórek obieramy ze skory i wydrążamy miąższ. Resztę kroimy w drobna kosteczkę. Całość oprószamy sola i zostawiamy na sitku do odsączenia nadmiaru wody.
W dużej misce łączymy ze sobą : make + płatki owsiane + sol + cukier + proszek do pieczenia = mieszamy całość dokładnie.
Dorzucamy : suszona cebulkę + fetę ( najlepiej drobna kostka ) + odsączony ogórek = mieszamy delikatnie i odkładamy.
Nasze zamarynowane mięso smażymy lekko na złoty kolor na oliwie. Studzimy delikatnie.
Dorzucamy do miski i delikatnie mieszamy aby mięso obtoczyło się maka.
W malej miseczce obok łączymy ze sobą mokre składniki : jajka + oliwa + jogurt grecki + Worcestersouce = mieszamy całość.
Mokre składniki dolewamy do suchych składników i łączymy delikatnie w całość.
Nastawiamy piekarnik na 200 stop. C.
Foremki do muffinek wykładamy papilotkami ( możecie dla zabawa użyć we wzory z flagami :)).
Przy pomocy gałki do lodów lub dwóch łyżek wypełniamy po równej ilości ciasta na każdą foremkę.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Studzimy.
Możemy podać od razu.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...