Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z kurczakiem i mango.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Na tak upalne i piękne dni ta propozycja malej uczty jest uwazam jak najbardziej trafiona.
Soczyste i orzeźwiające mango daje nam ochłodę a super aromatyczny kurczak zaspokoić głód.
To danie możecie spokojnie przygotować jako obiad czy lunch. U mnie sprawdza się doskonale w cieple dni.
Po prostu musicie spróbować - jest pyszne!
Zapraszam.






Składniki : 

  • ok. 300 - 400 gram filetu z kurczaka
  • oliwa z oliwek 
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • sok i skorka z cytryny
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju orzechowego

  • 1 mango
  • 1/2 świeżej papryczki chilli ( jeśli ktoś lubi może użyć całej )
  • garść świeżego szczypiorku
  • skorka i sok z 1 limonki
  • garść świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonek mięty ( można zastąpić świeżą )
  • 1 łyżka oleju orzechowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sol i pierz do smaku
  • 1 mała cebulka czerwona






Sposób przygotowania : 



Filet z kurczaka dobrze myjemy, osuszamy i kroimy na cieńsze kawałki.
Przekładamy do naczynia i dorzucamy marynatę : oliwę + sol + pieprz + rozmaryn + tymianek + skorka i sok z cytryny + olej orzechowy = całość dobrze mieszamy i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.
W dużej misce obieramy i kroimy w większą kostkę mango.
Dorzucamy do niego : drobno pokrojona papryczkę chilli + drobno pokrojony szczypiorek + skorka i sok z limonki + pietruszka + mięta + olej orzechowy + olej sezamowy + czerwona cebulkę pokrojona w drobne piórka = całość dobrze mieszamy.
Doprawiamy sola i pieprzem.Ostawiamy na chwilkę.
Na patelni grillowanej smażymy nasze zamarynowane już filety z obu stron na złoto ( po ok 4-5 minut ).
Odkładamy je na minutkę do lekkiego przestygnięcia.
Podajemy z nasza przygotowana sałatką z mango, pokrojone w paski lub jeśli ktoś woli może od razu wkroić( w kostkę) do sałatki.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...