Przejdź do głównej zawartości

Rollsy cynamonowe z nutka pomarańczy.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Te male cuda robię od lat , w różnych wersjach - w zależności co mam ochotę dodać. Musze jednak stwierdzić ze to jest jedna z tych najlepszych wersji rollsow. Jeśli wogole można wybierać z tych najlepszych :).
One po prostu są pyszne.
Jeśli ktoś z Was jeszcze nigdy nie próbował swojego sposobu na nie - to powinien natychmiast je zrobić.
U mnie w domu kiedykolwiek je zrobię to od razu znikają.
I choć dzień dziecka już za nami to warto po nie sięgnąć nawet bez okazji - a nawet takie są jeszcze lepsze :)) 
Spróbujcie sami a nie oderwiecie się od jedzenia.
Zapraszam.







Składniki : 


na ciasto : 


  • 40 g świeżych drożdży
  • 3/4 kubka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 kubka cieplej wody
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła
  • 4 kubki maki
  • skorka starta z 2 pomarańczy




na farsz : 

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru muscovado
  • 2 łyżki cukru zwykłego



na polewę - sos : 

  • 250 g serka typu ricotta ( pokojowa temperatura )
  • 2 łyżki masła ( pokojowa temperatura )
  • sok z 1 pomarańczy
  • odrobina mleka ( ok. 2 łyżek )
  • ok. 350 g cukru pudru







Sposób przygotowania :



W malej miseczce wlewamy mleko + wodę = podgrzewamy w mikrofali. Ważne żeby było cieple ale nie gorące bo nasze drożdże nie wyrosną.
Wykruszamy nasze drożdże + cukier = odkładamy na sekundę aby zaczęły pracować.
W miedzy czasie do misy robota kuchennego wsypujemy : make + sol + skórkę z pomarańczy = lekko całość mieszamy.
Dorzucamy jajko + wanilie + rozpuszczone masło + nasz zaczyn drożdżowy = całość wyrabiamy końcówką z hakiem do wyrabiania ciast, na gładkie, elastyczne ciasto ( możemy oczywiście to ciasto wyrabiać ręcznie ).
Przekładamy ciasto do miski nasmarowanej lekko tłuszczem i odstawiamy całość pod przykryciem na ok. 2 godziny. Bardzo ważny jest ten etap i nie należy go pomijać ani przyspieszać. Ciasto będzie puszyste i rozpływało się w ustać jeśli tylko pozwoli się mu pięknie wyrosnąć.
W miedzy czasie możemy przygotować farsz.
Do miseczki wrzucamy bardzo miękkie masło + cynamon + brązowy cukier + cukier zwykły = wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy sobie foremkę w której będziemy zapiekać. Smarujemy ja tłuszczem ( spod i brzegi ). Odkładamy.
Mozna użyć tortownicy lub prostokątnej blachy - co mamy pod ręką.
Ja używam prostokątnej blaszki ( 25 / 45 ).
Gdy nasze ciasto już wyrośnie, wykładamy je na lekko podsypana maka stolnice i najlepiej za pomocą palców lub przy pomocy walka, rozwałkowujemy na długi prostokąt. U mnie zawsze wychodzi wielkość stolnicy.
Rozwałkowane ciasto smarujemy po całości naszym przygotowanym farszem z masła i cynamonu. Zostawiamy brzegi czyste - lepiej będzie skleić w całość ciasto.
Zwijamy całość zaczynając od szerszej strony - jak roladę.
Końce zawijamy pod spod.
Całość tniemy na paseczki ok 2 cm. ( wychodzi ok . 14- 16 szt. ).
Każdego rollsa układamy obok siebie - w małych odstępach, w przygotowanej wcześniej foremce. Lekko spłaszczamy palcami.
Tak przygotowane ponownie zakrywamy np. ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakąś 1 godzinę.
W miedzy czasie przygotowujemy sos.
Do  misy miksera wrzucamy : serek + masło + mleko + sok z pomarańczy = miksujemy na gładko.
Na koniec po trochu dosypujemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy - sosu. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy 170 stop. C.
Pieczemy ok. 30 - 35 minut.
Lekko studzimy i jeśli chcemy polewamy sosem i podajemy jeszcze lekko cieple.
Smacznego :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...