www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Te male cuda robię od lat , w różnych wersjach - w zależności co mam ochotę dodać. Musze jednak stwierdzić ze to jest jedna z tych najlepszych wersji rollsow. Jeśli wogole można wybierać z tych najlepszych :).
One po prostu są pyszne.
Jeśli ktoś z Was jeszcze nigdy nie próbował swojego sposobu na nie - to powinien natychmiast je zrobić.
U mnie w domu kiedykolwiek je zrobię to od razu znikają.
I choć dzień dziecka już za nami to warto po nie sięgnąć nawet bez okazji - a nawet takie są jeszcze lepsze :))
Spróbujcie sami a nie oderwiecie się od jedzenia.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
Sposób przygotowania :
W malej miseczce wlewamy mleko + wodę = podgrzewamy w mikrofali. Ważne żeby było cieple ale nie gorące bo nasze drożdże nie wyrosną.
Wykruszamy nasze drożdże + cukier = odkładamy na sekundę aby zaczęły pracować.
W miedzy czasie do misy robota kuchennego wsypujemy : make + sol + skórkę z pomarańczy = lekko całość mieszamy.
Dorzucamy jajko + wanilie + rozpuszczone masło + nasz zaczyn drożdżowy = całość wyrabiamy końcówką z hakiem do wyrabiania ciast, na gładkie, elastyczne ciasto ( możemy oczywiście to ciasto wyrabiać ręcznie ).
Przekładamy ciasto do miski nasmarowanej lekko tłuszczem i odstawiamy całość pod przykryciem na ok. 2 godziny. Bardzo ważny jest ten etap i nie należy go pomijać ani przyspieszać. Ciasto będzie puszyste i rozpływało się w ustać jeśli tylko pozwoli się mu pięknie wyrosnąć.
W miedzy czasie możemy przygotować farsz.
Do miseczki wrzucamy bardzo miękkie masło + cynamon + brązowy cukier + cukier zwykły = wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy sobie foremkę w której będziemy zapiekać. Smarujemy ja tłuszczem ( spod i brzegi ). Odkładamy.
Mozna użyć tortownicy lub prostokątnej blachy - co mamy pod ręką.
Ja używam prostokątnej blaszki ( 25 / 45 ).
Gdy nasze ciasto już wyrośnie, wykładamy je na lekko podsypana maka stolnice i najlepiej za pomocą palców lub przy pomocy walka, rozwałkowujemy na długi prostokąt. U mnie zawsze wychodzi wielkość stolnicy.
Rozwałkowane ciasto smarujemy po całości naszym przygotowanym farszem z masła i cynamonu. Zostawiamy brzegi czyste - lepiej będzie skleić w całość ciasto.
Zwijamy całość zaczynając od szerszej strony - jak roladę.
Końce zawijamy pod spod.
Całość tniemy na paseczki ok 2 cm. ( wychodzi ok . 14- 16 szt. ).
Każdego rollsa układamy obok siebie - w małych odstępach, w przygotowanej wcześniej foremce. Lekko spłaszczamy palcami.
Tak przygotowane ponownie zakrywamy np. ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakąś 1 godzinę.
W miedzy czasie przygotowujemy sos.
Do misy miksera wrzucamy : serek + masło + mleko + sok z pomarańczy = miksujemy na gładko.
Na koniec po trochu dosypujemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy - sosu. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy 170 stop. C.
Pieczemy ok. 30 - 35 minut.
Lekko studzimy i jeśli chcemy polewamy sosem i podajemy jeszcze lekko cieple.
Smacznego :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
Składniki :
na ciasto :
- 40 g świeżych drożdży
- 3/4 kubka ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 1/4 kubka cieplej wody
- 1 łyżeczka extraktu z wanilii
- 1 jajko
- szczypta soli
- 60 g roztopionego masła
- 4 kubki maki
- skorka starta z 2 pomarańczy
na farsz :
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki brązowego cukru muscovado
- 2 łyżki cukru zwykłego
na polewę - sos :
- 250 g serka typu ricotta ( pokojowa temperatura )
- 2 łyżki masła ( pokojowa temperatura )
- sok z 1 pomarańczy
- odrobina mleka ( ok. 2 łyżek )
- ok. 350 g cukru pudru
Sposób przygotowania :
W malej miseczce wlewamy mleko + wodę = podgrzewamy w mikrofali. Ważne żeby było cieple ale nie gorące bo nasze drożdże nie wyrosną.
Wykruszamy nasze drożdże + cukier = odkładamy na sekundę aby zaczęły pracować.
W miedzy czasie do misy robota kuchennego wsypujemy : make + sol + skórkę z pomarańczy = lekko całość mieszamy.
Dorzucamy jajko + wanilie + rozpuszczone masło + nasz zaczyn drożdżowy = całość wyrabiamy końcówką z hakiem do wyrabiania ciast, na gładkie, elastyczne ciasto ( możemy oczywiście to ciasto wyrabiać ręcznie ).
Przekładamy ciasto do miski nasmarowanej lekko tłuszczem i odstawiamy całość pod przykryciem na ok. 2 godziny. Bardzo ważny jest ten etap i nie należy go pomijać ani przyspieszać. Ciasto będzie puszyste i rozpływało się w ustać jeśli tylko pozwoli się mu pięknie wyrosnąć.
W miedzy czasie możemy przygotować farsz.
Do miseczki wrzucamy bardzo miękkie masło + cynamon + brązowy cukier + cukier zwykły = wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy sobie foremkę w której będziemy zapiekać. Smarujemy ja tłuszczem ( spod i brzegi ). Odkładamy.
Mozna użyć tortownicy lub prostokątnej blachy - co mamy pod ręką.
Ja używam prostokątnej blaszki ( 25 / 45 ).
Gdy nasze ciasto już wyrośnie, wykładamy je na lekko podsypana maka stolnice i najlepiej za pomocą palców lub przy pomocy walka, rozwałkowujemy na długi prostokąt. U mnie zawsze wychodzi wielkość stolnicy.
Rozwałkowane ciasto smarujemy po całości naszym przygotowanym farszem z masła i cynamonu. Zostawiamy brzegi czyste - lepiej będzie skleić w całość ciasto.
Zwijamy całość zaczynając od szerszej strony - jak roladę.
Końce zawijamy pod spod.
Całość tniemy na paseczki ok 2 cm. ( wychodzi ok . 14- 16 szt. ).
Każdego rollsa układamy obok siebie - w małych odstępach, w przygotowanej wcześniej foremce. Lekko spłaszczamy palcami.
Tak przygotowane ponownie zakrywamy np. ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakąś 1 godzinę.
W miedzy czasie przygotowujemy sos.
Do misy miksera wrzucamy : serek + masło + mleko + sok z pomarańczy = miksujemy na gładko.
Na koniec po trochu dosypujemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy - sosu. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy 170 stop. C.
Pieczemy ok. 30 - 35 minut.
Lekko studzimy i jeśli chcemy polewamy sosem i podajemy jeszcze lekko cieple.
Smacznego :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz