Przejdź do głównej zawartości

Rollsy cynamonowe z nutka pomarańczy.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Te male cuda robię od lat , w różnych wersjach - w zależności co mam ochotę dodać. Musze jednak stwierdzić ze to jest jedna z tych najlepszych wersji rollsow. Jeśli wogole można wybierać z tych najlepszych :).
One po prostu są pyszne.
Jeśli ktoś z Was jeszcze nigdy nie próbował swojego sposobu na nie - to powinien natychmiast je zrobić.
U mnie w domu kiedykolwiek je zrobię to od razu znikają.
I choć dzień dziecka już za nami to warto po nie sięgnąć nawet bez okazji - a nawet takie są jeszcze lepsze :)) 
Spróbujcie sami a nie oderwiecie się od jedzenia.
Zapraszam.







Składniki : 


na ciasto : 


  • 40 g świeżych drożdży
  • 3/4 kubka ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 kubka cieplej wody
  • 1 łyżeczka extraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionego masła
  • 4 kubki maki
  • skorka starta z 2 pomarańczy




na farsz : 

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru muscovado
  • 2 łyżki cukru zwykłego



na polewę - sos : 

  • 250 g serka typu ricotta ( pokojowa temperatura )
  • 2 łyżki masła ( pokojowa temperatura )
  • sok z 1 pomarańczy
  • odrobina mleka ( ok. 2 łyżek )
  • ok. 350 g cukru pudru







Sposób przygotowania :



W malej miseczce wlewamy mleko + wodę = podgrzewamy w mikrofali. Ważne żeby było cieple ale nie gorące bo nasze drożdże nie wyrosną.
Wykruszamy nasze drożdże + cukier = odkładamy na sekundę aby zaczęły pracować.
W miedzy czasie do misy robota kuchennego wsypujemy : make + sol + skórkę z pomarańczy = lekko całość mieszamy.
Dorzucamy jajko + wanilie + rozpuszczone masło + nasz zaczyn drożdżowy = całość wyrabiamy końcówką z hakiem do wyrabiania ciast, na gładkie, elastyczne ciasto ( możemy oczywiście to ciasto wyrabiać ręcznie ).
Przekładamy ciasto do miski nasmarowanej lekko tłuszczem i odstawiamy całość pod przykryciem na ok. 2 godziny. Bardzo ważny jest ten etap i nie należy go pomijać ani przyspieszać. Ciasto będzie puszyste i rozpływało się w ustać jeśli tylko pozwoli się mu pięknie wyrosnąć.
W miedzy czasie możemy przygotować farsz.
Do miseczki wrzucamy bardzo miękkie masło + cynamon + brązowy cukier + cukier zwykły = wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy sobie foremkę w której będziemy zapiekać. Smarujemy ja tłuszczem ( spod i brzegi ). Odkładamy.
Mozna użyć tortownicy lub prostokątnej blachy - co mamy pod ręką.
Ja używam prostokątnej blaszki ( 25 / 45 ).
Gdy nasze ciasto już wyrośnie, wykładamy je na lekko podsypana maka stolnice i najlepiej za pomocą palców lub przy pomocy walka, rozwałkowujemy na długi prostokąt. U mnie zawsze wychodzi wielkość stolnicy.
Rozwałkowane ciasto smarujemy po całości naszym przygotowanym farszem z masła i cynamonu. Zostawiamy brzegi czyste - lepiej będzie skleić w całość ciasto.
Zwijamy całość zaczynając od szerszej strony - jak roladę.
Końce zawijamy pod spod.
Całość tniemy na paseczki ok 2 cm. ( wychodzi ok . 14- 16 szt. ).
Każdego rollsa układamy obok siebie - w małych odstępach, w przygotowanej wcześniej foremce. Lekko spłaszczamy palcami.
Tak przygotowane ponownie zakrywamy np. ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na jakąś 1 godzinę.
W miedzy czasie przygotowujemy sos.
Do  misy miksera wrzucamy : serek + masło + mleko + sok z pomarańczy = miksujemy na gładko.
Na koniec po trochu dosypujemy cukier puder i miksujemy do uzyskania gęstej, jednolitej masy - sosu. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy 170 stop. C.
Pieczemy ok. 30 - 35 minut.
Lekko studzimy i jeśli chcemy polewamy sosem i podajemy jeszcze lekko cieple.
Smacznego :)).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...