Przejdź do głównej zawartości

Ciasto 3 Bit.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Lato... lato ...- jest pięknie i niech tak zostanie! Mam nadzieje ze u nikogo z Was tego słońca i lata nie zabraknie ani dziś ani przez najbliższe miesiące. I choć pewnie już są tacy co narzekają - w końcu mamy lato! Tak powinno wyglądać lato !
W związku z tym zapewne większość z Was tak jak i ja chciałaby coś przygotować dobrego dla rodzinki czy gości ale o pieczeniu w takich temperaturach raczej nie ma mowy.
Dzisiejsza alternatywa - superrr pyszne ciasto które przygotujecie bez pieczenia w dosłownie parę chwil a w takie piękne i gorące dni będziecie mogli się nim delektować przy np. mrożonej kawie na tarasach.
U mnie zniknęło w mgnieniu oku i musiałam przyjąć zamówienia na kolejne :).
Spróbujcie i przekonajcie się sami.
Zapraszam :).








Składniki : 

  • ok. 600 g herbatników typu petit beurre
  • 1 puszka kajmaku - krówki ( większa lub dwie male )
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 gram masła
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżki maki pszennej
  • 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 litr dobrej śmietany kremówki do ubijania i deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • wiórki - płatki czekoladowe do posypania po wierzchu ( można tez użyć potartej czekolady czy kakao )






Sposób przygotowania : 



Z tych ilości składników wychodzi duza blacha ( u mnie 30 / 40 cm ).
Przygotowujemy sobie blaszkę - może tez być naczynie żaroodporne. Ważne żeby było o wysokich brzegach bo ciasto będzie dość wysokie.
Na dno naczynia układamy ciasno, obok siebie pierwsza warstwę ciasteczek. Odkładamy na sekundę .
W małym garnuszku, na małym ogniu lekko podgrzewamy nasz kajmak. Mieszamy od czasu do czasu.
Wylewamy ciepłą masę kajmakowa na przygotowana warstwę herbatników. 
Od razu na cieple układamy druga warstwę herbatników. Odkładamy na chwilkę.
Przygotowujemy budyń.
W garnuszku wlewamy 2 szklanki mleka + cukier + masło = całość zagotowujemy.
W tym czasie pozostałą szklankę mleka rozrabiamy z obiema makami i jajkami = mieszamy dokładnie.
Wlewamy mieszankę z maki i jajek do gorącego mleka i szybko i energicznie mieszamy i gotujemy na mniejszym ogniu kilka sekund.
Zdejmujemy z gazu i dodajemy wanilie. Mieszamy całość.
Goraca masę budyniowa wylewamy na kolejna warstwę przygotowanych herbatników.
Wyrównujemy po całości .
Układamy ostatnia warstwę herbatników na gorący budyń.
Całość przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy do ostygnięcia.
Teraz najtrudniejsza część - wkładamy nasze ciasto do lodówki najlepiej na noc.
Musimy poczekać aż ciasto - herbatniki ładnie zmiękną i przejdą smaki.
Rano wystarczy ubić na sztywna piane nasza śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i wyłożyć na gore ciasta .
Posypać czekoladowymi plaskami i gotowe do serwowania.
Dzięki temu ze nasze ciasto stało w lodowce i ciastka zmiękły teraz będzie się łatwo kroić i porcjować na kawałki.
Gotowe.
Łatwe , proste a przy tym bardzooo pyszne :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych