Przejdź do głównej zawartości

Ciasto 3 Bit.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Lato... lato ...- jest pięknie i niech tak zostanie! Mam nadzieje ze u nikogo z Was tego słońca i lata nie zabraknie ani dziś ani przez najbliższe miesiące. I choć pewnie już są tacy co narzekają - w końcu mamy lato! Tak powinno wyglądać lato !
W związku z tym zapewne większość z Was tak jak i ja chciałaby coś przygotować dobrego dla rodzinki czy gości ale o pieczeniu w takich temperaturach raczej nie ma mowy.
Dzisiejsza alternatywa - superrr pyszne ciasto które przygotujecie bez pieczenia w dosłownie parę chwil a w takie piękne i gorące dni będziecie mogli się nim delektować przy np. mrożonej kawie na tarasach.
U mnie zniknęło w mgnieniu oku i musiałam przyjąć zamówienia na kolejne :).
Spróbujcie i przekonajcie się sami.
Zapraszam :).








Składniki : 

  • ok. 600 g herbatników typu petit beurre
  • 1 puszka kajmaku - krówki ( większa lub dwie male )
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 gram masła
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżki maki pszennej
  • 4 płaskie łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 litr dobrej śmietany kremówki do ubijania i deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • wiórki - płatki czekoladowe do posypania po wierzchu ( można tez użyć potartej czekolady czy kakao )






Sposób przygotowania : 



Z tych ilości składników wychodzi duza blacha ( u mnie 30 / 40 cm ).
Przygotowujemy sobie blaszkę - może tez być naczynie żaroodporne. Ważne żeby było o wysokich brzegach bo ciasto będzie dość wysokie.
Na dno naczynia układamy ciasno, obok siebie pierwsza warstwę ciasteczek. Odkładamy na sekundę .
W małym garnuszku, na małym ogniu lekko podgrzewamy nasz kajmak. Mieszamy od czasu do czasu.
Wylewamy ciepłą masę kajmakowa na przygotowana warstwę herbatników. 
Od razu na cieple układamy druga warstwę herbatników. Odkładamy na chwilkę.
Przygotowujemy budyń.
W garnuszku wlewamy 2 szklanki mleka + cukier + masło = całość zagotowujemy.
W tym czasie pozostałą szklankę mleka rozrabiamy z obiema makami i jajkami = mieszamy dokładnie.
Wlewamy mieszankę z maki i jajek do gorącego mleka i szybko i energicznie mieszamy i gotujemy na mniejszym ogniu kilka sekund.
Zdejmujemy z gazu i dodajemy wanilie. Mieszamy całość.
Goraca masę budyniowa wylewamy na kolejna warstwę przygotowanych herbatników.
Wyrównujemy po całości .
Układamy ostatnia warstwę herbatników na gorący budyń.
Całość przykrywamy folia spożywczą i zostawiamy do ostygnięcia.
Teraz najtrudniejsza część - wkładamy nasze ciasto do lodówki najlepiej na noc.
Musimy poczekać aż ciasto - herbatniki ładnie zmiękną i przejdą smaki.
Rano wystarczy ubić na sztywna piane nasza śmietanę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny i wyłożyć na gore ciasta .
Posypać czekoladowymi plaskami i gotowe do serwowania.
Dzięki temu ze nasze ciasto stało w lodowce i ciastka zmiękły teraz będzie się łatwo kroić i porcjować na kawałki.
Gotowe.
Łatwe , proste a przy tym bardzooo pyszne :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...