www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś w roli głównej szpinak. Wielu twierdzi ze go nie lubi a tak naprawdę w większości nie mieli okazji zjeść go dobrze przyrządzonego.
Warto sięgnąć po ta duza dawkę żelaza i spróbować znaleźć swój ulubiony przepis.
Możliwości jest wiele. Czy dodacie go to koktajlu czy użyjecie do farszu do kurczaka czy jaka przekąskę do ciasta francuskiego czy do kopytek czy do tartej ..... możliwości wiele i warto próbować. Wszystkie te przepisy znajdziecie na moim blogu we wcześniejszych postach gdzie serdecznie zapraszam.
A już wkrótce makaron ze szpinakiem :)). Wiec zaglądajcie :)
Puki co zapraszam do domowych ravioli - naprawdę warto !
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto :
- ok. 350 - 400 gram maki
- 2 jajka
- ok. 3/4 kubka gorącej wody
- szczypta soli
do farszu :
- 400 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- sol i pierz do smaku
- 1 jajko
- 250 g serka typu ricotta
- ok. 1/2 kubka startego parmezanu
- odrobina pieprzu i soli
- skorka starta z cytryny
- ok. 1-2 łyżeczek soku z cytryny
dodatkowo :
- 1 jajko rozmącone z woda do smarowania
Sposób przygotowania :
Ten przepis jest troszeczkę pracochłonny - a w zasadzie samo zlepianie ciasta ale warto zrobić domowe ravioli , nawet zamrozić i mieć na potem.
Najpierw zaczynamy od smażenie i przygotowania szpinaku.
Szpinak - liście myjemy i dobrze osuszamy.
Na patelni na odrobinie oleju wrzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy dosłownie kilka sekund.
Dorzucamy szpinak + sol + pieprz = całość mieszamy i smażymy chwilkę do zredukowania płynów ( ok. 2 minutki ). Odkładamy do przestygnięcia.
Teraz zabieramy się za ciasto.
Na stolnicy wysypujemy make. Na środku robimy dołek i wrzucamy jajka + sol. Całość ręką zaczynamy zagniatać i jednocześnie pomału dolewamy wodę.
Wyrabiamy i zagniatamy dokładnie ciasto na jednolita sprężystą masę. Ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rak.
Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na chwilkę aby odpoczęło.
W mieczy czasie przygotowujemy nasz farsz.
Szpinak wcześniej usmażony odsączamy teraz dokładnie z płynów ( można na sitku ) i wrzucamy do miski. Możemy go drobniej nożem pokroić.
Dorzucamy do tego jajko + ricottę + starty parmezan + sol + pieprz + cytryna ( skorka i sok ). Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Zaczynamy rozwałkowywać nasze ciasto na ravioli.
Tutaj możecie użyć maszynki do makaronu lub po prostu przy pomocy walka bardzo cienko rozwałkowywać ciasto.
Najlepiej robić to partiami , tworząc długie szersze paski.
Ciasto zawsze leciutko przy wałkowaniu podsypujemy maka.
Na cienko rozwałkowanych paskach układamy w odstępach po ok. łyżeczce farszu .
W około każdego farszu smarujemy ciasto naszym rozmąconym jajkiem z woda.
Nakładamy na to drugi pasek cienkiego ciasta i całość dokładnie zlepiamy.
Możemy wycinać teraz ravioli w kola lub kwadraty - co Wam wygodniej.
Mozecie pomoc sobie przyrządami do ravioli lub nawet szklanka lub kieliszkiem tworząc równe kola.
Tak przygotowane ravioli odkładamy na jakąś blaszkę - tace obok siebie, najlepiej także podsypana odrobina maki.
Nie należy przesadzać z ilością maki ponieważ ravioli mogą stać się twarde.
Teraz jeżeli chcecie nastawiacie wodę i na osolonym wrzątku gotujecie Wasze domowe ravioli ok 2-3 minutek od wypłynięcia na wierzch. Albo jeśli chcecie możecie części zamrozić.
Czasem tez można ugotować i po ostudzeniu zamrozić ale osobiście wybiera wersje mrożenia jeszcze surowych. Wtedy nie kleją się i szybko bez problemu zamrażają a gdy zajdzie potrzeba i ochota wrzucamy je tylko na wrzątek i gotujemy.
Smakują także znakomicie polane ziołowym masłem klarowanym lub podsmażone z cebulka - to wersja sprawdzona dla męskiego grona :)).
Jakakolwiek wersje wybierzecie będą pyszne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz