Przejdź do głównej zawartości

Domowe ravioli ze szpinakiem i ricotta.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Dziś w roli głównej szpinak. Wielu twierdzi ze go nie lubi a tak naprawdę w większości nie mieli okazji zjeść go dobrze przyrządzonego.
Warto sięgnąć po ta duza dawkę żelaza i spróbować znaleźć swój ulubiony przepis. 
Możliwości jest wiele. Czy dodacie go to koktajlu czy użyjecie do farszu do kurczaka czy jaka przekąskę do ciasta francuskiego czy do kopytek czy do tartej ..... możliwości wiele i warto próbować. Wszystkie te przepisy znajdziecie na moim blogu we wcześniejszych postach gdzie serdecznie zapraszam.
A już wkrótce makaron ze szpinakiem :)). Wiec zaglądajcie :)
Puki co zapraszam do domowych ravioli - naprawdę warto !
Zapraszam.







Składniki : 


na ciasto : 

  • ok. 350 - 400 gram maki
  • 2 jajka
  • ok. 3/4 kubka gorącej wody
  • szczypta soli




do farszu : 

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sol i pierz do smaku
  • 1 jajko
  • 250 g serka typu ricotta
  • ok. 1/2 kubka startego parmezanu
  • odrobina pieprzu i soli
  • skorka starta z cytryny
  • ok. 1-2 łyżeczek soku z cytryny



dodatkowo : 

  • 1 jajko rozmącone z woda do smarowania






Sposób przygotowania : 


Ten przepis jest troszeczkę pracochłonny - a w zasadzie samo zlepianie ciasta ale warto zrobić domowe ravioli , nawet zamrozić i mieć na potem.
Najpierw zaczynamy od smażenie i przygotowania szpinaku.
Szpinak - liście myjemy i dobrze osuszamy. 
Na patelni na odrobinie oleju wrzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy dosłownie kilka sekund.
Dorzucamy szpinak + sol + pieprz = całość mieszamy i smażymy chwilkę do zredukowania płynów ( ok. 2 minutki ). Odkładamy do przestygnięcia.
Teraz zabieramy się za ciasto.
Na stolnicy wysypujemy make. Na środku robimy dołek i wrzucamy jajka + sol. Całość ręką zaczynamy zagniatać i jednocześnie pomału dolewamy wodę.
Wyrabiamy i zagniatamy dokładnie ciasto na jednolita sprężystą masę. Ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rak.
Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na chwilkę aby odpoczęło.
W mieczy czasie przygotowujemy nasz farsz.
Szpinak wcześniej usmażony odsączamy teraz dokładnie z płynów ( można na sitku ) i wrzucamy do miski. Możemy go drobniej nożem pokroić.
Dorzucamy do tego jajko + ricottę + starty parmezan + sol + pieprz + cytryna ( skorka i sok ). Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Zaczynamy rozwałkowywać nasze ciasto na ravioli.
Tutaj możecie użyć maszynki do makaronu lub po prostu przy pomocy walka bardzo cienko rozwałkowywać ciasto.
Najlepiej robić to partiami , tworząc długie szersze paski.
Ciasto zawsze leciutko przy wałkowaniu podsypujemy maka.
Na cienko rozwałkowanych paskach układamy w odstępach po ok. łyżeczce farszu .
W około każdego farszu smarujemy ciasto naszym rozmąconym jajkiem z woda.
Nakładamy na to drugi pasek cienkiego ciasta i całość dokładnie zlepiamy.
Możemy wycinać teraz ravioli w kola lub kwadraty - co Wam wygodniej.
Mozecie pomoc sobie przyrządami do ravioli lub nawet szklanka lub kieliszkiem tworząc równe kola.
Tak przygotowane ravioli odkładamy na jakąś blaszkę - tace obok siebie, najlepiej także podsypana odrobina maki.
Nie należy przesadzać z ilością maki ponieważ ravioli mogą stać się twarde.
Teraz jeżeli chcecie nastawiacie wodę i na osolonym wrzątku gotujecie Wasze domowe ravioli ok 2-3 minutek od wypłynięcia na wierzch. Albo jeśli chcecie możecie części zamrozić.
Czasem tez można ugotować i po ostudzeniu zamrozić ale osobiście wybiera wersje mrożenia jeszcze surowych. Wtedy nie kleją się i szybko bez problemu zamrażają a gdy zajdzie potrzeba i ochota wrzucamy je tylko na wrzątek i gotujemy.
Smakują także znakomicie polane ziołowym masłem klarowanym lub podsmażone z cebulka - to wersja sprawdzona dla męskiego grona :)).
Jakakolwiek wersje wybierzecie będą pyszne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych