Przejdź do głównej zawartości

Domowe ravioli ze szpinakiem i ricotta.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Dziś w roli głównej szpinak. Wielu twierdzi ze go nie lubi a tak naprawdę w większości nie mieli okazji zjeść go dobrze przyrządzonego.
Warto sięgnąć po ta duza dawkę żelaza i spróbować znaleźć swój ulubiony przepis. 
Możliwości jest wiele. Czy dodacie go to koktajlu czy użyjecie do farszu do kurczaka czy jaka przekąskę do ciasta francuskiego czy do kopytek czy do tartej ..... możliwości wiele i warto próbować. Wszystkie te przepisy znajdziecie na moim blogu we wcześniejszych postach gdzie serdecznie zapraszam.
A już wkrótce makaron ze szpinakiem :)). Wiec zaglądajcie :)
Puki co zapraszam do domowych ravioli - naprawdę warto !
Zapraszam.







Składniki : 


na ciasto : 

  • ok. 350 - 400 gram maki
  • 2 jajka
  • ok. 3/4 kubka gorącej wody
  • szczypta soli




do farszu : 

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sol i pierz do smaku
  • 1 jajko
  • 250 g serka typu ricotta
  • ok. 1/2 kubka startego parmezanu
  • odrobina pieprzu i soli
  • skorka starta z cytryny
  • ok. 1-2 łyżeczek soku z cytryny



dodatkowo : 

  • 1 jajko rozmącone z woda do smarowania






Sposób przygotowania : 


Ten przepis jest troszeczkę pracochłonny - a w zasadzie samo zlepianie ciasta ale warto zrobić domowe ravioli , nawet zamrozić i mieć na potem.
Najpierw zaczynamy od smażenie i przygotowania szpinaku.
Szpinak - liście myjemy i dobrze osuszamy. 
Na patelni na odrobinie oleju wrzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy dosłownie kilka sekund.
Dorzucamy szpinak + sol + pieprz = całość mieszamy i smażymy chwilkę do zredukowania płynów ( ok. 2 minutki ). Odkładamy do przestygnięcia.
Teraz zabieramy się za ciasto.
Na stolnicy wysypujemy make. Na środku robimy dołek i wrzucamy jajka + sol. Całość ręką zaczynamy zagniatać i jednocześnie pomału dolewamy wodę.
Wyrabiamy i zagniatamy dokładnie ciasto na jednolita sprężystą masę. Ciasto będzie elastyczne i przestanie kleić się do rak.
Zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na chwilkę aby odpoczęło.
W mieczy czasie przygotowujemy nasz farsz.
Szpinak wcześniej usmażony odsączamy teraz dokładnie z płynów ( można na sitku ) i wrzucamy do miski. Możemy go drobniej nożem pokroić.
Dorzucamy do tego jajko + ricottę + starty parmezan + sol + pieprz + cytryna ( skorka i sok ). Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Zaczynamy rozwałkowywać nasze ciasto na ravioli.
Tutaj możecie użyć maszynki do makaronu lub po prostu przy pomocy walka bardzo cienko rozwałkowywać ciasto.
Najlepiej robić to partiami , tworząc długie szersze paski.
Ciasto zawsze leciutko przy wałkowaniu podsypujemy maka.
Na cienko rozwałkowanych paskach układamy w odstępach po ok. łyżeczce farszu .
W około każdego farszu smarujemy ciasto naszym rozmąconym jajkiem z woda.
Nakładamy na to drugi pasek cienkiego ciasta i całość dokładnie zlepiamy.
Możemy wycinać teraz ravioli w kola lub kwadraty - co Wam wygodniej.
Mozecie pomoc sobie przyrządami do ravioli lub nawet szklanka lub kieliszkiem tworząc równe kola.
Tak przygotowane ravioli odkładamy na jakąś blaszkę - tace obok siebie, najlepiej także podsypana odrobina maki.
Nie należy przesadzać z ilością maki ponieważ ravioli mogą stać się twarde.
Teraz jeżeli chcecie nastawiacie wodę i na osolonym wrzątku gotujecie Wasze domowe ravioli ok 2-3 minutek od wypłynięcia na wierzch. Albo jeśli chcecie możecie części zamrozić.
Czasem tez można ugotować i po ostudzeniu zamrozić ale osobiście wybiera wersje mrożenia jeszcze surowych. Wtedy nie kleją się i szybko bez problemu zamrażają a gdy zajdzie potrzeba i ochota wrzucamy je tylko na wrzątek i gotujemy.
Smakują także znakomicie polane ziołowym masłem klarowanym lub podsmażone z cebulka - to wersja sprawdzona dla męskiego grona :)).
Jakakolwiek wersje wybierzecie będą pyszne.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...