Przejdź do głównej zawartości

Amerykanki z lukrem.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was coś na dobry początek tygodnia.
Przepyszne , domowe - bez konserwantów i innych niepotrzebnych ulepszaczy - amerykanki.
Jeśli ktoś pamięta ich smak z dzieciństwa lub lubi do dziś delektować się nimi na co dzień powinien spróbować właśnie tych. 
Sa bardzo pyszne, mięciutkie w środku z lekko chrupiącą skorka.
A ponieważ w dzisiejszych czasach ciężko o dobre wypieki bez tej całej chemii warto piec domowe. Wtedy na pewno wiemy co jemy.
Sa super na małą przekąskę w ciągu dnia :)).
Zapraszam.







Składniki : 


 (u mnie 20 mniejszych wychodzi )

  • 100 g miękkiego masła
  • kubek cukru
  • 1 łyżeczka anyżu ( mielonego )
  • 2 łyżki waniliowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 1/2 kubka maki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka plaska proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek mleka


dodatkowo : 

  • ok 300 g cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny
  • jeżeli chcemy kolorowo - odrobina barwnika spożywczego







Sposób przygotowania : 


Do misy miksera kuchennego wrzucamy : masło + cukier = miksujemy do jasnej puszystej masy.
Dorzucamy jajka i miksujemy dalej.
Na koniec dodajemy suche składniki : make + anyż + cukier waniliowy + sol + budyń + proszek do pieczenia + mleko = mieszamy całość do połączenia składników.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy dwie duże blaszki , które wykładamy papierem do pieczenia.
Przy pomocy dużego rożka cukierniczego lub po prostu dużego woreczka spożywczego , przekładamy ciasto dociskając do jednego rogu woreczka.
Odcinamy końcówkę ( dość duza ) tak aby wyciskać duże kola - amerykanki.
Sami decydujecie jakiej wielkości chcecie aby wasze wypieki były.
Pamiętajmy jednak aby zostawić pewne odstępy miedzy nimi.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok . 10 - 13 minut. Do lekkiego zrumienienia brzegów.
Studzimy całkowicie.
W miedzy czasie w miseczce mieszamy składniki lukru : cukier puder + odrobina soku z cytryny ( tutaj najlepiej dodawać stopniowo ) = do uzyskania gęstej ale dobrej do rozsmarowania konsystencji.
Wystudzone amerykanki smarujemy z wierzchu lukrem i zostawiamy do ponownego zastygnięcia.
Gotowe.
Smaczne , szybkie do zrobienia i najlepsze - domowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...