Przejdź do głównej zawartości

Amerykanki z lukrem.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was coś na dobry początek tygodnia.
Przepyszne , domowe - bez konserwantów i innych niepotrzebnych ulepszaczy - amerykanki.
Jeśli ktoś pamięta ich smak z dzieciństwa lub lubi do dziś delektować się nimi na co dzień powinien spróbować właśnie tych. 
Sa bardzo pyszne, mięciutkie w środku z lekko chrupiącą skorka.
A ponieważ w dzisiejszych czasach ciężko o dobre wypieki bez tej całej chemii warto piec domowe. Wtedy na pewno wiemy co jemy.
Sa super na małą przekąskę w ciągu dnia :)).
Zapraszam.







Składniki : 


 (u mnie 20 mniejszych wychodzi )

  • 100 g miękkiego masła
  • kubek cukru
  • 1 łyżeczka anyżu ( mielonego )
  • 2 łyżki waniliowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 1/2 kubka maki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka plaska proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek mleka


dodatkowo : 

  • ok 300 g cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny
  • jeżeli chcemy kolorowo - odrobina barwnika spożywczego







Sposób przygotowania : 


Do misy miksera kuchennego wrzucamy : masło + cukier = miksujemy do jasnej puszystej masy.
Dorzucamy jajka i miksujemy dalej.
Na koniec dodajemy suche składniki : make + anyż + cukier waniliowy + sol + budyń + proszek do pieczenia + mleko = mieszamy całość do połączenia składników.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy dwie duże blaszki , które wykładamy papierem do pieczenia.
Przy pomocy dużego rożka cukierniczego lub po prostu dużego woreczka spożywczego , przekładamy ciasto dociskając do jednego rogu woreczka.
Odcinamy końcówkę ( dość duza ) tak aby wyciskać duże kola - amerykanki.
Sami decydujecie jakiej wielkości chcecie aby wasze wypieki były.
Pamiętajmy jednak aby zostawić pewne odstępy miedzy nimi.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok . 10 - 13 minut. Do lekkiego zrumienienia brzegów.
Studzimy całkowicie.
W miedzy czasie w miseczce mieszamy składniki lukru : cukier puder + odrobina soku z cytryny ( tutaj najlepiej dodawać stopniowo ) = do uzyskania gęstej ale dobrej do rozsmarowania konsystencji.
Wystudzone amerykanki smarujemy z wierzchu lukrem i zostawiamy do ponownego zastygnięcia.
Gotowe.
Smaczne , szybkie do zrobienia i najlepsze - domowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...