Przejdź do głównej zawartości

Amerykanki z lukrem.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Mam dziś dla Was coś na dobry początek tygodnia.
Przepyszne , domowe - bez konserwantów i innych niepotrzebnych ulepszaczy - amerykanki.
Jeśli ktoś pamięta ich smak z dzieciństwa lub lubi do dziś delektować się nimi na co dzień powinien spróbować właśnie tych. 
Sa bardzo pyszne, mięciutkie w środku z lekko chrupiącą skorka.
A ponieważ w dzisiejszych czasach ciężko o dobre wypieki bez tej całej chemii warto piec domowe. Wtedy na pewno wiemy co jemy.
Sa super na małą przekąskę w ciągu dnia :)).
Zapraszam.







Składniki : 


 (u mnie 20 mniejszych wychodzi )

  • 100 g miękkiego masła
  • kubek cukru
  • 1 łyżeczka anyżu ( mielonego )
  • 2 łyżki waniliowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 1/2 kubka maki
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżka plaska proszku do pieczenia
  • 5-6 łyżek mleka


dodatkowo : 

  • ok 300 g cukru pudru
  • odrobina soku z cytryny
  • jeżeli chcemy kolorowo - odrobina barwnika spożywczego







Sposób przygotowania : 


Do misy miksera kuchennego wrzucamy : masło + cukier = miksujemy do jasnej puszystej masy.
Dorzucamy jajka i miksujemy dalej.
Na koniec dodajemy suche składniki : make + anyż + cukier waniliowy + sol + budyń + proszek do pieczenia + mleko = mieszamy całość do połączenia składników.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przygotowujemy dwie duże blaszki , które wykładamy papierem do pieczenia.
Przy pomocy dużego rożka cukierniczego lub po prostu dużego woreczka spożywczego , przekładamy ciasto dociskając do jednego rogu woreczka.
Odcinamy końcówkę ( dość duza ) tak aby wyciskać duże kola - amerykanki.
Sami decydujecie jakiej wielkości chcecie aby wasze wypieki były.
Pamiętajmy jednak aby zostawić pewne odstępy miedzy nimi.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok . 10 - 13 minut. Do lekkiego zrumienienia brzegów.
Studzimy całkowicie.
W miedzy czasie w miseczce mieszamy składniki lukru : cukier puder + odrobina soku z cytryny ( tutaj najlepiej dodawać stopniowo ) = do uzyskania gęstej ale dobrej do rozsmarowania konsystencji.
Wystudzone amerykanki smarujemy z wierzchu lukrem i zostawiamy do ponownego zastygnięcia.
Gotowe.
Smaczne , szybkie do zrobienia i najlepsze - domowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...