Przejdź do głównej zawartości

Makaron domowy - szpinakowy.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
W związku z obietnica dziś makaron domowy i ciąg dalszy z serii sposobów na wykorzystanie szpinaku. :)
Makaron domowy wcale nie jest trudny do zrobienia - jak niektórzy uważają - a na pewno lepszy od kupnego.
Teraz w sezonie gdy o świeży szpinak nie trudno, warto zrobić ten przepis i wykorzystać do pysznego dania lub zachować na potem i zamrozić.
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.





Składniki : 


  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gram maki zwykłej pszennej
  • 200 gram maki pszennej włoskiej do ciasta na pizze ( można użyć zwykłej )
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 kubka cieplej wody






Sposób przygotowania : 



Szpinak myjemy i osuszamy.
Na patelni na odrobinie oleju lekko podsmażamy drobno pokrojony czosnek.
Dorzucamy liście szpinaku + sol + pieprz = smażymy do zredukowania ( ok. 2-3 minutki ).
Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.
Do dużej miski wsypujemy nasze maki + jajka + sol + nasz zmiksowany szpinak = całość zaczynamy zagniatać rękoma i dolewamy jednoczenie wodę.
Dobrze wyrabiamy ciasto na gładką masę ( w razie potrzeby dosypujemy odrobinę maki ).
Ciasto odstawiamy na minutkę pod przykryciem.
Na lekko posypanej stolnicy rozwałkowujemy kawałki ciasta i kroimy na cienkie paseczki. 
Jeżeli mamy maszynkę do makaronu to formujemy nasz makaron przy pomocy maszynki.
Gotowe paseczki makaronu rozkładamy na lekko podsypana maka stolnice lub blachę.
Jeżeli od razu będziemy używać makaronu to teraz wystarczy tylko zagotować wodę w garnku i gotować nasz makaron kilka minutek.
Jeżeli chcemy możemy także po-porcjować tak przygotowany  makaron i zamrozić go.
Taki makaron smakuje zarówno z warzywami , mięsem czy ryba. Pasuje także do pysznych sosów .
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych