www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
W związku z obietnica dziś makaron domowy i ciąg dalszy z serii sposobów na wykorzystanie szpinaku. :)
Makaron domowy wcale nie jest trudny do zrobienia - jak niektórzy uważają - a na pewno lepszy od kupnego.
Teraz w sezonie gdy o świeży szpinak nie trudno, warto zrobić ten przepis i wykorzystać do pysznego dania lub zachować na potem i zamrozić.
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
Składniki :
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200 gram maki zwykłej pszennej
- 200 gram maki pszennej włoskiej do ciasta na pizze ( można użyć zwykłej )
- szczypta soli
- 2 jajka
- ok. 1/2 kubka cieplej wody
Sposób przygotowania :
Szpinak myjemy i osuszamy.
Na patelni na odrobinie oleju lekko podsmażamy drobno pokrojony czosnek.
Dorzucamy liście szpinaku + sol + pieprz = smażymy do zredukowania ( ok. 2-3 minutki ).
Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.
Do dużej miski wsypujemy nasze maki + jajka + sol + nasz zmiksowany szpinak = całość zaczynamy zagniatać rękoma i dolewamy jednoczenie wodę.
Dobrze wyrabiamy ciasto na gładką masę ( w razie potrzeby dosypujemy odrobinę maki ).
Ciasto odstawiamy na minutkę pod przykryciem.
Na lekko posypanej stolnicy rozwałkowujemy kawałki ciasta i kroimy na cienkie paseczki.
Jeżeli mamy maszynkę do makaronu to formujemy nasz makaron przy pomocy maszynki.
Gotowe paseczki makaronu rozkładamy na lekko podsypana maka stolnice lub blachę.
Jeżeli od razu będziemy używać makaronu to teraz wystarczy tylko zagotować wodę w garnku i gotować nasz makaron kilka minutek.
Jeżeli chcemy możemy także po-porcjować tak przygotowany makaron i zamrozić go.
Taki makaron smakuje zarówno z warzywami , mięsem czy ryba. Pasuje także do pysznych sosów .
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz