Przejdź do głównej zawartości

Makaron domowy - szpinakowy.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
W związku z obietnica dziś makaron domowy i ciąg dalszy z serii sposobów na wykorzystanie szpinaku. :)
Makaron domowy wcale nie jest trudny do zrobienia - jak niektórzy uważają - a na pewno lepszy od kupnego.
Teraz w sezonie gdy o świeży szpinak nie trudno, warto zrobić ten przepis i wykorzystać do pysznego dania lub zachować na potem i zamrozić.
Spróbujcie sami.
Zapraszam serdecznie.





Składniki : 


  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gram maki zwykłej pszennej
  • 200 gram maki pszennej włoskiej do ciasta na pizze ( można użyć zwykłej )
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 kubka cieplej wody






Sposób przygotowania : 



Szpinak myjemy i osuszamy.
Na patelni na odrobinie oleju lekko podsmażamy drobno pokrojony czosnek.
Dorzucamy liście szpinaku + sol + pieprz = smażymy do zredukowania ( ok. 2-3 minutki ).
Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.
Do dużej miski wsypujemy nasze maki + jajka + sol + nasz zmiksowany szpinak = całość zaczynamy zagniatać rękoma i dolewamy jednoczenie wodę.
Dobrze wyrabiamy ciasto na gładką masę ( w razie potrzeby dosypujemy odrobinę maki ).
Ciasto odstawiamy na minutkę pod przykryciem.
Na lekko posypanej stolnicy rozwałkowujemy kawałki ciasta i kroimy na cienkie paseczki. 
Jeżeli mamy maszynkę do makaronu to formujemy nasz makaron przy pomocy maszynki.
Gotowe paseczki makaronu rozkładamy na lekko podsypana maka stolnice lub blachę.
Jeżeli od razu będziemy używać makaronu to teraz wystarczy tylko zagotować wodę w garnku i gotować nasz makaron kilka minutek.
Jeżeli chcemy możemy także po-porcjować tak przygotowany  makaron i zamrozić go.
Taki makaron smakuje zarówno z warzywami , mięsem czy ryba. Pasuje także do pysznych sosów .
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...