www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Ponieważ za oknami - piękna jesień tego lata - trzeba znaleźć na nią sposób.
U mnie zbiory truskawek przez moja ekipę :) zaobfitowaly w 10 kg truskawek wiec teraz praca wre :).
Beda placki , ciasta kruche , ciasta drożdżowe , musy i przeciery a wszystko z truskawek.
Jeżeli macie dostęp do świeżych plantacji truskawek warto poświęcić chwilkę i mieć coś pysznego i zdrowego. Mozecie mi wieżyc ze smakują o niebo lepiej niż te kupne.
A jeśli macie już pod ręką truskawki to zapraszam do mojego dzisiejszego przepisu.
Kruchy spod i orzeźwiający krem wraz ze świeżymi truskawkami jest super pomysłem na coś pysznego.
Będziecie mieć super lato na talerzu :)).
Zapraszam.
Składniki :
(u mnie wychodzi 12 szt )
na ciasto kruche:
Składniki :
(u mnie wychodzi 12 szt )
na ciasto kruche:
- 1 1/2 kubka maki
- szczypta soli
- 1/2 kubka cukru
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- odrobina zimnej wody
na lemon curd :
- 75 g masła
- 3-4 jajka
- kubek cukru
- 4 cytryny - sok
- skorka otarta z 1 cytryny
- 2 płaskie łyżki maczki ziemniaczanej
dodatkowo :
- ok. 200 g świeżych truskawek
- dowolna posypka do dekoracji lub cukier puder ( u mnie biała czekolada )
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od ciasta.
U mnie wszystkie składniki : maka + sol + cukier + masło + jajko = lądują w food procesorze gdzie kilka sekund miksuje pod koniec dodając odrobinę wody. Tak aby ciasto zaczęło nam pięknie się łączyć.
Mozecie również ciasto wyrobić ręcznie w misce. Polecam wtedy babcina metodę :) - wszystko kroić i łączyć za pomocą noża a dopiero pod koniec zagnieść szybko rękoma.
Jakakolwiek metodę wybierzecie będzie ok.
Ciasto zagnieść w kule i zawinąć w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Musi być dobrze schłodzone.
W miedzy czasie możecie przygotować sobie foremki do tartej.
U mnie to przeważnie foremka do mafinek którą smaruje tłuszczem i podsypuje lekko maka.
Odstawiamy na bok i zabieramy się za lemon curd.
Do garnuszka wrzucamy wszystkie składniki lemon curd i cały czas mieszając doprowadzamy na gazie do rozpuszczenia i połączenia składników.
Gotujemy chwilkę na małym ogniu - dosłownie minutkę - powodując ze masa nam zgęstnieje.
Natychmiast zdejmujemy z gazu.
Gotowa masę najlepiej teraz jeszcze zblendowac na gładką jasna masę - nie będzie miała grudek i taka bardziej wole bo jest bardziej puszysta.
Przekładamy całość do miseczki i przykrywamy szczelnie - dotykając folia spożywczą masy, wtedy nie powstanie skorka. Odkładamy na chwilkę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wyciągamy nasze schłodzone ciasto z lodówki i na podsypana stolnice rozwałkowujemy je.
Wycinamy krążki - troszkę większe od naszym foremek. Tak aby nasze ciasto podrywało dol i boki.
Oblepiamy naszym ciastem każdą foremkę.
Nakłuwamy widelcem każdy spod.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Do zrumienienia.
Studzimy.
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy np. na 4 części.
Na gotowe spody ciasta, które już ostygły nakładamy po ok. łyżce lemon curd.
Na gore układamy nasze truskawki i ozdabiamy np. posypka.
Gotowe.
Przechowujemy najlepiej w lodowce.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz