Przejdź do głównej zawartości

Tarteletki z lemon curd i truskawkami.

www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Ponieważ za oknami - piękna jesień tego lata - trzeba znaleźć na nią sposób.
U mnie zbiory truskawek przez moja ekipę :) zaobfitowaly w 10 kg truskawek wiec teraz praca wre :).
Beda placki , ciasta kruche , ciasta drożdżowe , musy i przeciery a wszystko z truskawek.
Jeżeli macie dostęp do świeżych plantacji truskawek warto poświęcić chwilkę i mieć coś pysznego i zdrowego. Mozecie mi wieżyc ze smakują o niebo lepiej niż te kupne.
A jeśli macie już pod ręką truskawki to zapraszam do mojego dzisiejszego przepisu.
Kruchy spod i orzeźwiający krem wraz ze świeżymi truskawkami jest super pomysłem na coś pysznego.
Będziecie mieć super lato na talerzu :)).
Zapraszam.








Składniki : 

(u mnie wychodzi 12 szt )

na ciasto kruche:

  • 1 1/2 kubka maki
  • szczypta soli
  • 1/2 kubka cukru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • odrobina zimnej wody


na lemon curd :

  • 75 g masła
  • 3-4 jajka
  • kubek cukru
  • 4 cytryny - sok
  • skorka otarta z 1 cytryny
  • 2 płaskie łyżki maczki ziemniaczanej


dodatkowo :

  • ok. 200 g świeżych truskawek
  • dowolna posypka do dekoracji lub cukier puder ( u mnie biała czekolada )









Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od ciasta.
U mnie wszystkie składniki : maka + sol + cukier + masło + jajko  = lądują w food procesorze gdzie kilka sekund miksuje pod koniec dodając odrobinę wody. Tak aby ciasto zaczęło nam pięknie się łączyć.
Mozecie również ciasto wyrobić ręcznie w misce. Polecam wtedy babcina metodę :) - wszystko kroić i łączyć za pomocą noża a dopiero pod koniec zagnieść szybko rękoma.
Jakakolwiek metodę wybierzecie będzie ok.
Ciasto zagnieść w kule i zawinąć w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Musi być dobrze schłodzone.
W miedzy czasie możecie przygotować sobie foremki do tartej.
U mnie to przeważnie foremka do mafinek którą smaruje tłuszczem i podsypuje lekko maka.
Odstawiamy na bok i zabieramy się za lemon curd.
Do garnuszka wrzucamy wszystkie składniki lemon curd i cały czas mieszając doprowadzamy na gazie do rozpuszczenia i połączenia składników.
Gotujemy chwilkę na małym ogniu - dosłownie minutkę - powodując ze masa nam zgęstnieje.
Natychmiast zdejmujemy z gazu.
Gotowa masę najlepiej teraz jeszcze zblendowac na gładką jasna masę - nie będzie miała grudek i taka bardziej wole bo jest bardziej puszysta.
Przekładamy całość do miseczki i przykrywamy szczelnie - dotykając folia spożywczą masy, wtedy nie powstanie skorka. Odkładamy na chwilkę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wyciągamy nasze schłodzone ciasto z lodówki i na podsypana stolnice rozwałkowujemy je.
Wycinamy krążki - troszkę większe od naszym foremek. Tak aby nasze ciasto podrywało dol i boki.
Oblepiamy naszym ciastem każdą foremkę.
Nakłuwamy widelcem każdy spod.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Do zrumienienia.
Studzimy.
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy np. na 4 części.
Na gotowe spody ciasta, które już ostygły nakładamy po ok. łyżce lemon curd.
Na gore układamy nasze truskawki i ozdabiamy np. posypka.
Gotowe.
Przechowujemy najlepiej w lodowce.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com












Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...