Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane, faszerowane papryki.











www.swiatmojejk.blogspot.com














www.swiatmojejk.blogspot.com
















Witam serdecznie.
Dziś chciałabym Was zaprosić na mój sposób na smaczny, prosty i letni obiad.
Pogoda w większości piękna i ciepła wiec i nasze posiłki zmieniają się na typowo letnie.
U mnie te papryczki występują w roli obiadu wraz w towarzystwie chrupiącej, świeżej salaty.
Są naprawdę bardzo smaczne i sycące a to za sprawa świeżych ziół które dodałam oraz zdrowej kaszy couscous - ale nie tylko :).
Danie możecie przygotować nawet dzień wcześniej i włożyć do lodówki  - gotowe w każdej chwili do zapieczenia.
Spróbujcie sami - zapraszam.













Składniki : 



  • 1/2 kubka kaszy typu couscous 
  • 4 duże papryki czerwone
  • 400 g mięsa mielonego ( mieszane wieprzowo - wołowe  )
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 małe marchewki
  • 2 duże łyżki pasty z papryki
  • kilka kaparów
  • 2 łyżki koncentratu z pomidorów
  • 2 świeże dojrzałe pomidory
  • ok. 200 - 300 ml bulionu ( u mnie cielęcy- możecie zastąpić drobiowym lub warzywnym )
  • garść świeżych liści bazylii
  • garść świeżej pietruszki
  • garść suszonych pomidorów ( u mnie te w zalewie )
  • 1 puszka pomidorów ( 400 g )
  • odrobina musztardy
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • ok. 1/2 kubka starego parmezanu
  • kilka plasterków żółtego sera ( do obłożenia na górę )
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej sypkiej
  • szczypta chilli
  • ok. 1-2 lyzki cukru











Sposób przygotowania : 





Danie naprawdę proste i tak naprawdę mimo ilości przypraw w zasadzie szybko dostępnych w domu - nieskomplikowane.
Po prostu wykorzystuje zioła które rosną u mnie w doniczkach.
Z podanych tutaj 4 papryk wyjdzie Wam solidne 8 porcji.
Zaczynamy.
Papryki myjemy i osuszamy. Kroimy na pół i pozbawiamy tylko niepotrzebnych środków - pestek.
Układamy w naczyniu do zapiekania - najlepiej ciasno obok siebie - skóra do dołu. 
Odstawiamy całość na bok i przygotowujemy sos.
Zaczynamy od przygotowania pokrojenia wszystkich warzyw.
Marchewkę obieramy i ścieramy na wiórki.
Cebulkę kroimy drobno.
Czosnek kroimy drobno.
Pomidory kroimy na małą kostkę - jeśli chcemy możemy wyparzyć ze skórki ale nie jest to konieczne.
Suszone pomidory także drobno kroimy.
Jeśli mamy wszystko pokrojone i gotowe zabieramy się łączenie  wszystkiego w sos.
Na dużej patelni z odrobina oleju wrzucamy cebule i smażymy ją ok. 1 minuty.
Doprawiamy odrobina soli i pieprzu.
Dokładamy przygotowaną marchewkę + suszone oregano + zioła prowansalskie = całość smażymy dalej ok. 1-2 minutki.
Wrzucamy czosnek i smażymy go razem jeszcze kilka sekund.
Do tak przygotowanych warzyw dokładany mięso - cały czas smażąc mieszamy i rozdrabniamy całość.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Smażymy całość ok. 3-5 minut - nasze mięsko ma się podsmażyć i nadmiar płynów odparować.
Wrzucamy : kapary + suszone pomidory + świeże pomidory + pastę z papryki + koncentrat pomidorowy + puszkę pomidorów + chilli + słodką paprykę + cukier + bulion ( lepiej dać mnie i w trakcie dolać gdyby była potrzeba ) = całość gotujemy aż powstanie nam aromatyczny i gesty sos - ok. 10 minut.
Pod koniec gotowania dosypujemy kasze i gotujemy całość cały czas mieszając jeszcze tylko jakieś 3 minutki.
Doprawiamy parmezanem + pietruszką świeżą + bazylią świeżą.
Piekarnik nastawiamy 180 stop. C.
Gesty , gotowy sos porcjujemy w nasze łódeczki z papryki.
Na koniec na górze dekorujemy każdą papryczkę żółtym serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Podajemy z dowolna, ulubiona sałatą lub ulubionymi, dowolnymi surówkami.
Gotowe.
Smaczne i naprawdę warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
















www.swiatmojejk.blogspot.com















www.swiatmojejk.blogspot.com








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych