Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane słodkie ziemniaki z rozmarynem.







www.swiatmojejk.blogspot.com










www.swiatmojejk.blogspot.com










Witam serdecznie.
O tej porze roku jest ich dostępność dość duża  co dla miłośników batatów jest dobra wiadomością.
Warto myślę od czasu do czasu urozmaicić sobie smak dobrze znanego nam białego ziemniaka np. dodatkiem tego fajnego lekko słodkawego ziemniaka o przecudownej marchewkowej barwie.
U mnie dodaje go np. do puree z białego ziemniaka i tym samym lekko przełamuje ich smak lub zapiekam pod postacią puree z masłem i parmezanem - przykładów wiele i postaram się niektóre oczywiście umieścić także na blogu :)).
W dzisiejszej wersji postawiłam na zapiekane bataty a la frytki z dodatkiem marchewki i rozmarynu który tutaj bardzo fajnie się komponuje i nadaje aromatu.
Macie ochotę ? - spróbujcie - zapraszam :).









Składniki :


  • 2 średnie słodkie ziemniaki typu bataty
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 3 - 4 gałązki rozmarynu
  • pieprz i sol do smaku ( przy czym sol dopiero dodaje na gotowe upieczone danie )
  • ok. 2 - 3 łyżek przyprawy do ziemniaków ( u mnie z serii Knorr dobrze się sprawdzają lub Prymat )
  • 4 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy ( u mnie oliwa czosnkowa ale możecie zastąpić zwykłą )










Sposób przygotowania :



Najlepiej zacząć od porządnego umycia ziemniaków i marchewki ponieważ u mnie nie wyobrażam sobie tego typu przepisów bez pozostawienia skorki. Odkładamy na sekundę.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folia aluminiowa przeznaczona także do pieczenia.
Nasze ziemniaki i marchewki tniemy na plastry a potem na średniej wielkości frytki.
Układamy całość na blaszce.
Dorzucamy cale gałązki rozmarynu + obrany ale w całości czosnek + przyprawa do ziemniaków + oliwa + pieprz = całość najlepiej rękoma dobrze wymieszać.
Soli nie dodajemy - dopiero po upieczeniu - w ten sposób nasze warzywa zostaną chrupiące a sol spowoduje ze będą gumowe.
Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 - 45 minut. Do zrumienienia.
Mozna pod koniec lekko przemieszać nasze frytki aby równomiernie się zrumieniły.
Podajemy oprószone sola  z dodatkami które najbardziej lubimy np. sos czosnkowy , sos barbecue , z sałatą.
Gotowe.
Proste i naprawdę fajnie danie warte przygotowania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com












www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych