Przejdź do głównej zawartości

Mini serniczki a la Maxi King















Witam serdecznie.

Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :).
Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi.
Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami.
Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia.
Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa.
Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka.
Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis.




Składniki : 


( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki )


  • 250 g herbatników czekoladowych 
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady z orzechami

  • 200 g mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła


  • 100 ml śmietany kremówki
  • 450 g mleka w proszku

  • 350 g masy kajmakowej ( 1 mniejsza puszka )

polewa : 
  • 200 g czekolady
  • 90 ml śmietany kremówki
  • 150 g orzechów laskowych






Sposób przygotowania : 



Przygotowujemy formy, na boku - lekko natłuszczamy aby potem łatwiej wyskakiwały nasze deserki.

Do food procesora (malaksera ) wrzucamy ciastka i miksujemy na kruszonkę. ( Możecie wykonać to ręcznie, w woreczku i rozgnieść wałkiem ).

Orzechy prażymy na suchej patelni i bardzo drobno siekamy lub w food procesorze miksujemy.

W garnuszku rozpuszczamy masło (100g) i czekoladę z orzechami (100g). 
Dosypujemy do tej masy pokruszone ciastka i dobrze całość mieszamy.

Na dno każdej foremki wysypujemy odrobinę pokruszonych orzechów i po ok. łyżce masy z ciastek.
Całość wyrównujemy i dociskamy do dna.
Wkładamy na chwilkę do lodówki.

Zabieramy się za masę śmietankową.

Do garnuszka : mleko + cukier puder + masło = rozpuszczamy całkowicie ale nie gotujemy.
W miedzy czasie ubijamy kremówkę na sztywną piane.

Do przestudzonej lekko masy mlecznej, dosypujemy mleko w proszku i mieszamy energicznie = masa zacznie gęstnieć.
Dodajemy ubitą śmietanę = delikatnie łączymy całość.

Rozkładamy po ok. 2 łyżkach masy po foremkach - resztę narazie odstawiamy.

Masę kajmakową, jeśli jest bardzo gęsta można lekko podgrzać.
Po łyżce masy kajmakowej wykładamy na każdy środek foremki.

Przykrywamy pozostałą masą maślaną i wyrównujemy. Zostawiamy na samej górze miejsce, jeszcze na czekoladową polewę.

Do lodówki na chwilę, do schłodzenia a w miedzy czasie przygotowujemy polewę.

W garnuszku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Dosypujemy prawie wszystkie pokruszone orzechy, zostawiajac tylko do dekoracji na góre do posypania.

Delikatnie przestudzoną polewę porcjujemy na każdą góre foremki i wyrównujemy.
Posypujemy orzechami.

Całość do lodówki, najlepiej na całą noc a przynajmniej kilka godzin.
Wtedy każdy deserek sam ładnie wyskoczy z formy.

Gotowe.


Mega pyszne deserki które, mimo ze nie stronią od kalorii warte są grzechu - przynajmniej raz na jakiś czas :).



Polecam i pozdrawiam serdecznie.




















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...