Przejdź do głównej zawartości

Mini serniczki a la Maxi King















Witam serdecznie.

Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :).
Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi.
Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami.
Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia.
Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa.
Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka.
Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis.




Składniki : 


( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki )


  • 250 g herbatników czekoladowych 
  • 100 g masła
  • 100 g czekolady z orzechami

  • 200 g mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 250 g masła


  • 100 ml śmietany kremówki
  • 450 g mleka w proszku

  • 350 g masy kajmakowej ( 1 mniejsza puszka )

polewa : 
  • 200 g czekolady
  • 90 ml śmietany kremówki
  • 150 g orzechów laskowych






Sposób przygotowania : 



Przygotowujemy formy, na boku - lekko natłuszczamy aby potem łatwiej wyskakiwały nasze deserki.

Do food procesora (malaksera ) wrzucamy ciastka i miksujemy na kruszonkę. ( Możecie wykonać to ręcznie, w woreczku i rozgnieść wałkiem ).

Orzechy prażymy na suchej patelni i bardzo drobno siekamy lub w food procesorze miksujemy.

W garnuszku rozpuszczamy masło (100g) i czekoladę z orzechami (100g). 
Dosypujemy do tej masy pokruszone ciastka i dobrze całość mieszamy.

Na dno każdej foremki wysypujemy odrobinę pokruszonych orzechów i po ok. łyżce masy z ciastek.
Całość wyrównujemy i dociskamy do dna.
Wkładamy na chwilkę do lodówki.

Zabieramy się za masę śmietankową.

Do garnuszka : mleko + cukier puder + masło = rozpuszczamy całkowicie ale nie gotujemy.
W miedzy czasie ubijamy kremówkę na sztywną piane.

Do przestudzonej lekko masy mlecznej, dosypujemy mleko w proszku i mieszamy energicznie = masa zacznie gęstnieć.
Dodajemy ubitą śmietanę = delikatnie łączymy całość.

Rozkładamy po ok. 2 łyżkach masy po foremkach - resztę narazie odstawiamy.

Masę kajmakową, jeśli jest bardzo gęsta można lekko podgrzać.
Po łyżce masy kajmakowej wykładamy na każdy środek foremki.

Przykrywamy pozostałą masą maślaną i wyrównujemy. Zostawiamy na samej górze miejsce, jeszcze na czekoladową polewę.

Do lodówki na chwilę, do schłodzenia a w miedzy czasie przygotowujemy polewę.

W garnuszku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Dosypujemy prawie wszystkie pokruszone orzechy, zostawiajac tylko do dekoracji na góre do posypania.

Delikatnie przestudzoną polewę porcjujemy na każdą góre foremki i wyrównujemy.
Posypujemy orzechami.

Całość do lodówki, najlepiej na całą noc a przynajmniej kilka godzin.
Wtedy każdy deserek sam ładnie wyskoczy z formy.

Gotowe.


Mega pyszne deserki które, mimo ze nie stronią od kalorii warte są grzechu - przynajmniej raz na jakiś czas :).



Polecam i pozdrawiam serdecznie.




















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...