www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Ta tarta powstała pod wpływem dużej ochoty na dobre ciasto czekoladowe - kawowe. Chciałam połączyć smak kakao z letnimi owocami. Ponieważ teraz wysyp nektarynek , brzoskwiń, śliwek i co tam jeszcze, trzeba to jak najbardziej wykorzystać.
Bardzo lubię oddawać do moich letnich ciast zamiast dużej ilości maki , owiane płatki które tutaj tez zastosowałam.
Całość wyszła super pysznie, zdrowo i letnie.
Mam nadzieje ze się skusicie i będzie Wam smakowała.
Zapraszam.
Składniki :
na ciasto:
- 2 szklanki maki
- 3 łyżki cukru
- 150 g masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cacao
- 1 łyżeczka kawy espresso
na nadzienie :
- 2 nektarynki
- 2 brzoskwinie
- 4 male żółte morele
- 2 gruszki
- 2 śliwki
- 1/2 szklanki rodzinek
- 1/2 szklanki orzechów lekko pokrojonych ( możecie użyć włoskich , laskowych a nawet migdałów )
- 1 kubek płatków owsianych
- 3 łyżki maki
- 3 łyżki brązowego cukru
- skorka i sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka extraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania :
Najpierw zaczynamy od ciasta.
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do food procesora i miksujemy kilka sekund do uzyskania kruszonki.
Metoda ręczną po prostu w miarę szybko całość zagniatamy na jednolite ciasto.
Ciasto formujemy w kule i zawijamy w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie owoce.
Wszystkie myjemy dokładnie i kroimy w większe cząstki.
Wrzucamy do dużej miski.
Do owoców dorzucamy : rodzinki + orzechy + płatki owsiane + make + skórkę i sok z pomarańczy + cukier brązowy + wanilie + cynamon = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy 170 stop. C.
Blaszkę do tartej lekko natłuszczamy i posypujemy maka.
Na podsypana stolnice wykładamy nasze schłodzone ciasto.
Dzielimy je na 3/4 i 1/4 .
Większą część rozwałkowujemy na wielkość naszej blaszki razem z bokami.
Przekładamy do blaszki i formujemy.
Na ciasto wrzucamy nasze owoce.
Z reszty ciasta formujemy paseczki i tworzymy tzw. kratkę lub inne wzory dowolne.
Jeżeli chcemy możemy także owoce pokryć w całości jednym płatem ciasta ale pamiętajmy aby zrobić kilka otworów na gorze. Lekkie nacięcia nożem.
Całość przekładamy do pieca i pieczemy ok. 30 - 35 minut.
Studzimy.
Smakuje na ciepło ale w cieplejsze dni wyśmienite także schłodzone z lodówki.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz