Przejdź do głównej zawartości

Tarta owocowa.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Ta tarta powstała pod wpływem dużej ochoty na dobre ciasto czekoladowe - kawowe. Chciałam połączyć smak kakao z letnimi owocami. Ponieważ teraz wysyp nektarynek , brzoskwiń, śliwek i co tam jeszcze, trzeba to jak najbardziej wykorzystać.
Bardzo lubię oddawać do moich letnich ciast zamiast dużej ilości maki , owiane płatki które tutaj tez zastosowałam.
Całość wyszła super pysznie, zdrowo i letnie.
Mam nadzieje ze się skusicie i będzie Wam smakowała.
Zapraszam.







Składniki : 


na ciasto:

  • 2 szklanki maki
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g masła 
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cacao
  • 1 łyżeczka kawy espresso 





na nadzienie : 

  • 2 nektarynki
  • 2 brzoskwinie
  • 4 male żółte morele
  • 2 gruszki
  • 2 śliwki
  • 1/2 szklanki rodzinek
  • 1/2 szklanki orzechów lekko pokrojonych ( możecie użyć włoskich , laskowych a nawet migdałów )
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 3 łyżki maki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • skorka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu








Sposób przygotowania : 



Najpierw zaczynamy od ciasta.
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do food procesora i miksujemy kilka sekund do uzyskania kruszonki.
Metoda ręczną po prostu w miarę szybko całość zagniatamy na jednolite ciasto.
Ciasto formujemy w kule i zawijamy w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie owoce.
Wszystkie myjemy dokładnie i kroimy w większe cząstki.
Wrzucamy do dużej miski.
Do owoców dorzucamy : rodzinki + orzechy + płatki owsiane + make + skórkę i sok z pomarańczy + cukier brązowy + wanilie + cynamon = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy 170 stop. C.
Blaszkę do tartej lekko natłuszczamy i posypujemy maka.
Na podsypana stolnice wykładamy nasze schłodzone ciasto.
Dzielimy je na 3/4 i 1/4 .
Większą część rozwałkowujemy na wielkość naszej blaszki razem z bokami.
Przekładamy do blaszki i formujemy.
Na ciasto wrzucamy nasze owoce.
Z reszty ciasta formujemy paseczki i tworzymy tzw. kratkę lub inne wzory dowolne.
Jeżeli chcemy możemy także owoce pokryć w całości jednym płatem ciasta ale pamiętajmy aby zrobić kilka otworów na gorze. Lekkie nacięcia nożem.
Całość przekładamy do pieca i pieczemy ok. 30 - 35 minut.
Studzimy.
Smakuje na ciepło ale w cieplejsze dni wyśmienite także schłodzone z lodówki.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...