Przejdź do głównej zawartości

Tarta owocowa.



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Ta tarta powstała pod wpływem dużej ochoty na dobre ciasto czekoladowe - kawowe. Chciałam połączyć smak kakao z letnimi owocami. Ponieważ teraz wysyp nektarynek , brzoskwiń, śliwek i co tam jeszcze, trzeba to jak najbardziej wykorzystać.
Bardzo lubię oddawać do moich letnich ciast zamiast dużej ilości maki , owiane płatki które tutaj tez zastosowałam.
Całość wyszła super pysznie, zdrowo i letnie.
Mam nadzieje ze się skusicie i będzie Wam smakowała.
Zapraszam.







Składniki : 


na ciasto:

  • 2 szklanki maki
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g masła 
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cacao
  • 1 łyżeczka kawy espresso 





na nadzienie : 

  • 2 nektarynki
  • 2 brzoskwinie
  • 4 male żółte morele
  • 2 gruszki
  • 2 śliwki
  • 1/2 szklanki rodzinek
  • 1/2 szklanki orzechów lekko pokrojonych ( możecie użyć włoskich , laskowych a nawet migdałów )
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 3 łyżki maki
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • skorka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu








Sposób przygotowania : 



Najpierw zaczynamy od ciasta.
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do food procesora i miksujemy kilka sekund do uzyskania kruszonki.
Metoda ręczną po prostu w miarę szybko całość zagniatamy na jednolite ciasto.
Ciasto formujemy w kule i zawijamy w folie spożywczą.
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie owoce.
Wszystkie myjemy dokładnie i kroimy w większe cząstki.
Wrzucamy do dużej miski.
Do owoców dorzucamy : rodzinki + orzechy + płatki owsiane + make + skórkę i sok z pomarańczy + cukier brązowy + wanilie + cynamon = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy 170 stop. C.
Blaszkę do tartej lekko natłuszczamy i posypujemy maka.
Na podsypana stolnice wykładamy nasze schłodzone ciasto.
Dzielimy je na 3/4 i 1/4 .
Większą część rozwałkowujemy na wielkość naszej blaszki razem z bokami.
Przekładamy do blaszki i formujemy.
Na ciasto wrzucamy nasze owoce.
Z reszty ciasta formujemy paseczki i tworzymy tzw. kratkę lub inne wzory dowolne.
Jeżeli chcemy możemy także owoce pokryć w całości jednym płatem ciasta ale pamiętajmy aby zrobić kilka otworów na gorze. Lekkie nacięcia nożem.
Całość przekładamy do pieca i pieczemy ok. 30 - 35 minut.
Studzimy.
Smakuje na ciepło ale w cieplejsze dni wyśmienite także schłodzone z lodówki.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...