Przejdź do głównej zawartości

Letnia tarta z konfitura.




www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Na dziś mam dla Was letnia propozycje szybkiego ciasta kruchego , które rozpływa się w ustach a jeśli do tego dodacie pyszna konfiturę z letnich owoców - będziecie mieli super deser do kawy.
Ciasto nie wymaga dużo pracy i świetnie pasuje na cieplejsze dni.
Mozecie skorzystać z sezonu obecnie na truskawki, nektarynki , brzoskwinie i tak jak w moim przypadku zrobić konfiturę samemu. 
Naprawdę warto.
Zapraszam.








Składniki : 


  • 125 g miękkiego masła
  • 1/4 kubka creme fraiche lub dobrej jakosci jogurtu greckiego
  • 1 1/4 kubka maki
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • skorka z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy + 1/2 do konfitur
  • 1 słoiczek konfitur ( użyłam moich domowych - truskawka + nektarynka + pomarańcz , możecie użyć także kupnych )







Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Formę do tartej lub inne dowolne naczynie w którym będziemy zapiekać smarujemy tłuszczem.
W misce łączymy ze sobą : make + płatki owsiane + sol = mieszamy. Odstawiamy.
W misie miksera miksujemy : masło + creme fraiche + brązowy cukier + skorka i sok z polowy pomarańczy + wanilia.
Dodajemy do misy miksera nasze suche składniki i mieszamy całość do połączenia.
Stolnice mocno podsypujemy maka i wykładamy na nie nasze ciasto.
Teraz jeżeli chcemy na gorze np. koszyczek , paseczki itd oddzielamy 1/3 ciasta na bok.
Z reszty ciasta formujemy kule i rozwałkowujemy na dno i boki naszego naczynia do tartej.
Wkładamy do piekarnika i podpiekamy lekko ok. 15 minut. 
W miedzy czasie w malej miseczce mieszamy polowe soku z pomarańczy z konfiturami.
Ciasto podpieczone wykładamy po całości naszymi konfiturami.
Gore ciasta wykładamy po całości reszta rozwałkowanego ciasta lub jak w moim przypadku wycinamy cieńsze paseczki i układamy w tzw. kratkę.
Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut.
Studzimy.
Świetnie pasuje do podania z odrobina bitej śmietany lub lodami waniliowymi , posypane cukrem pudrem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...