Przejdź do głównej zawartości

Letnia tarta z konfitura.




www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Na dziś mam dla Was letnia propozycje szybkiego ciasta kruchego , które rozpływa się w ustach a jeśli do tego dodacie pyszna konfiturę z letnich owoców - będziecie mieli super deser do kawy.
Ciasto nie wymaga dużo pracy i świetnie pasuje na cieplejsze dni.
Mozecie skorzystać z sezonu obecnie na truskawki, nektarynki , brzoskwinie i tak jak w moim przypadku zrobić konfiturę samemu. 
Naprawdę warto.
Zapraszam.








Składniki : 


  • 125 g miękkiego masła
  • 1/4 kubka creme fraiche lub dobrej jakosci jogurtu greckiego
  • 1 1/4 kubka maki
  • 1 kubek płatków owsianych
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • skorka z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy + 1/2 do konfitur
  • 1 słoiczek konfitur ( użyłam moich domowych - truskawka + nektarynka + pomarańcz , możecie użyć także kupnych )







Sposób przygotowania : 




Piekarnik nastawiamy na 160 stop. C.
Formę do tartej lub inne dowolne naczynie w którym będziemy zapiekać smarujemy tłuszczem.
W misce łączymy ze sobą : make + płatki owsiane + sol = mieszamy. Odstawiamy.
W misie miksera miksujemy : masło + creme fraiche + brązowy cukier + skorka i sok z polowy pomarańczy + wanilia.
Dodajemy do misy miksera nasze suche składniki i mieszamy całość do połączenia.
Stolnice mocno podsypujemy maka i wykładamy na nie nasze ciasto.
Teraz jeżeli chcemy na gorze np. koszyczek , paseczki itd oddzielamy 1/3 ciasta na bok.
Z reszty ciasta formujemy kule i rozwałkowujemy na dno i boki naszego naczynia do tartej.
Wkładamy do piekarnika i podpiekamy lekko ok. 15 minut. 
W miedzy czasie w malej miseczce mieszamy polowe soku z pomarańczy z konfiturami.
Ciasto podpieczone wykładamy po całości naszymi konfiturami.
Gore ciasta wykładamy po całości reszta rozwałkowanego ciasta lub jak w moim przypadku wycinamy cieńsze paseczki i układamy w tzw. kratkę.
Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut.
Studzimy.
Świetnie pasuje do podania z odrobina bitej śmietany lub lodami waniliowymi , posypane cukrem pudrem.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.









www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...