Przejdź do głównej zawartości

Makaron z łososiem.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Bardzo smaczna, letnia propozycja lekkiego dania z udziałem pysznego, wędzonego łososia.
W tak cieple a może i nawet upalne dni jedzenie lekkie jest jak najbardziej na miejscu. A jeśli do tego nie zmusi Was do dłuższego przygotowywania to moim zdaniem warto się pokusić.
W mojej dzisiejszej wersji łosoś jest naprawdę przepyszny.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 300 g makaronu np. typu kokardki ( możecie wybrać jaki lubicie )
  • 300 g wędzonego łososia
  • 3 ogórki konserwowe ( np. korniszony )
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki koperku
  • 1 limonka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sol + pieprz do smaku







Sposób przygotowania : 


Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Dobrze jest sprawdzić tez pod koniec aby makaron nie był za mocno rozgotowany.
Odcedzamy i wrzucamy do dużej miski.
Łososia obieramy ze skory i przy pomocy widelca dzielimy na mniejsze kęsy. Dokładamy do makaronu.
Ogórki kroimy w mniejsza kostkę i także dokładamy do reszty.
Kukurydze odsączamy na sitku. Dorzucamy do miski.
Koperek kroimy drobno.
W malej miseczce łączymy se sobą : oliwę z oliwek + musztardę + majonez + sok z cytryny + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie na jednolity sos.
Koperek oraz sos dokładamy do reszty składników w misce i całość dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Smakujemy i jeśli trzeba doprawiamy ( ja czasem stosuje więcej cytryny - ale to kwestia smaku ).
Całość w zasadzie jest od razu gotowa do podania ,ja jednak pozwalam się przegrysc smakom i odstawiam do lodówki na jakiś czas.
Mozecie także zjeść część od razu, na ciepło, a część przechowywać w lodowce np. na pyszne śniadanie lub lunch.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...