Przejdź do głównej zawartości

Makaron z łososiem.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Bardzo smaczna, letnia propozycja lekkiego dania z udziałem pysznego, wędzonego łososia.
W tak cieple a może i nawet upalne dni jedzenie lekkie jest jak najbardziej na miejscu. A jeśli do tego nie zmusi Was do dłuższego przygotowywania to moim zdaniem warto się pokusić.
W mojej dzisiejszej wersji łosoś jest naprawdę przepyszny.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 300 g makaronu np. typu kokardki ( możecie wybrać jaki lubicie )
  • 300 g wędzonego łososia
  • 3 ogórki konserwowe ( np. korniszony )
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki koperku
  • 1 limonka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sol + pieprz do smaku







Sposób przygotowania : 


Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Dobrze jest sprawdzić tez pod koniec aby makaron nie był za mocno rozgotowany.
Odcedzamy i wrzucamy do dużej miski.
Łososia obieramy ze skory i przy pomocy widelca dzielimy na mniejsze kęsy. Dokładamy do makaronu.
Ogórki kroimy w mniejsza kostkę i także dokładamy do reszty.
Kukurydze odsączamy na sitku. Dorzucamy do miski.
Koperek kroimy drobno.
W malej miseczce łączymy se sobą : oliwę z oliwek + musztardę + majonez + sok z cytryny + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie na jednolity sos.
Koperek oraz sos dokładamy do reszty składników w misce i całość dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Smakujemy i jeśli trzeba doprawiamy ( ja czasem stosuje więcej cytryny - ale to kwestia smaku ).
Całość w zasadzie jest od razu gotowa do podania ,ja jednak pozwalam się przegrysc smakom i odstawiam do lodówki na jakiś czas.
Mozecie także zjeść część od razu, na ciepło, a część przechowywać w lodowce np. na pyszne śniadanie lub lunch.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych