Przejdź do głównej zawartości

Moj sposób na maliny w upalne dni.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Okazuje się ze nawet zwykle popołudniowe wyjście na spacer z pociecha niedaleko domu może zaowocować w coś przepysznego :))
Ponieważ u nas w kolo piękne lasy, bardzo często w domu goszczą - dary lasu - czyli teraz maliny, jagody a na jesień przepiękne grzybki.
I jak tu nie kochać natury, która daje nam tyle dobrego.
Zachęcam do zbierania :)). Podwójna satysfakcja podczas jedzenia takiego pysznego tortu :).
A na tak upalne i piękne lato najlepiej smakuje taki zimny kawałek super fajnego i prostego ciasta.
Zapraszam.








Składniki : 


  • 1 opakowanie 500 g quarku - serka homogenizowanego
  • 1 op. galaretki zielonej
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 op. galaretki czerwonej
  • ok. 500 g malin ( u mnie uzbierane ale możecie zastąpić kupnymi lub nawet inne owoce dodać )
  • opcjonalnie op. kremu ajerkoniak do tortów lub śmietany kremówki do ozdobienia na gorze.






Sposób przygotowania.

Zaczynamy od przygotowania sobie foremki.
Tortownice dobrze jest obłożyć folia spożywczą (do uszczelnienia) i ułożyć na papierze do pieczenia. Odkładamy na bok.
Jeśli użyjecie innej formy która jest szczelna możecie ten etap pominąć. U mnie podczas wlewania galaretek do formy muszę niestety uczczelniac bo płyn lubi wypływać.
Do miski wlewamy 400 ml wrzątku i wsypujemy zielona galaretkę. Mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia galaretki.
Do galaretki dodajemy polowe naszego quarku - serka i mieszamy całość dokładnie.
Odkładamy chwilkę do ostygnięcia .
Przelewamy delikatnie do formy i szybko wkładamy do lodówki.
Masa dość szybko stężeje.
Gdy stwierdzimy ze jest już gęsta przygotowujemy druga galaretkę.
W misce wlewamy znowu 400 ml wrzątku + wsypujemy pomarańczową galaretkę. Mieszamy dokładnie.
Dokładamy druga polowe quarku - serka i mieszamy całość do połączenia.
Przestudzona masę delikatnie wlewamy na wcześniej przygotowana i już stężałą galaretkę z lodówki.
Całość ponownie do stężenia trzymamy w lodowce.
Trzecia i ostatnia galaretkę przygotowujemy już bez serka ponieważ dodamy owoce.
Wiec znowu wlewamy do miski 400 ml wrzątku i rozpuszczamy czerwona galaretkę.
Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sobie nasze owoce - maliny. Oczyszczamy i myjemy.
Gdy nasze warstwy w lodówce są już gotowe, układamy na gorze maliny - owoce i zalewamy nasza czerwona galaretka.
Całość ląduje w lodówce, tym razem na cala noc.
I w zasadzie nasze tęczowe ciasto jest już gotowe.
Dla chętnych polecam udekorować gore odrobina bitej śmietany lub kremem np. ajerkoniak do tortów. Fajnie przełamuje smaki a ponieważ samego ciasta nie słodzę dodatkowo, to odrobina kremu nie zaszkodzi :).
Przed samym podaniem tort wyciągamy z formy i obcinamy zbędne już folie ochronne.
Gotowe.
Smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...