Przejdź do głównej zawartości

Moj sposób na maliny w upalne dni.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Okazuje się ze nawet zwykle popołudniowe wyjście na spacer z pociecha niedaleko domu może zaowocować w coś przepysznego :))
Ponieważ u nas w kolo piękne lasy, bardzo często w domu goszczą - dary lasu - czyli teraz maliny, jagody a na jesień przepiękne grzybki.
I jak tu nie kochać natury, która daje nam tyle dobrego.
Zachęcam do zbierania :)). Podwójna satysfakcja podczas jedzenia takiego pysznego tortu :).
A na tak upalne i piękne lato najlepiej smakuje taki zimny kawałek super fajnego i prostego ciasta.
Zapraszam.








Składniki : 


  • 1 opakowanie 500 g quarku - serka homogenizowanego
  • 1 op. galaretki zielonej
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 op. galaretki czerwonej
  • ok. 500 g malin ( u mnie uzbierane ale możecie zastąpić kupnymi lub nawet inne owoce dodać )
  • opcjonalnie op. kremu ajerkoniak do tortów lub śmietany kremówki do ozdobienia na gorze.






Sposób przygotowania.

Zaczynamy od przygotowania sobie foremki.
Tortownice dobrze jest obłożyć folia spożywczą (do uszczelnienia) i ułożyć na papierze do pieczenia. Odkładamy na bok.
Jeśli użyjecie innej formy która jest szczelna możecie ten etap pominąć. U mnie podczas wlewania galaretek do formy muszę niestety uczczelniac bo płyn lubi wypływać.
Do miski wlewamy 400 ml wrzątku i wsypujemy zielona galaretkę. Mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia galaretki.
Do galaretki dodajemy polowe naszego quarku - serka i mieszamy całość dokładnie.
Odkładamy chwilkę do ostygnięcia .
Przelewamy delikatnie do formy i szybko wkładamy do lodówki.
Masa dość szybko stężeje.
Gdy stwierdzimy ze jest już gęsta przygotowujemy druga galaretkę.
W misce wlewamy znowu 400 ml wrzątku + wsypujemy pomarańczową galaretkę. Mieszamy dokładnie.
Dokładamy druga polowe quarku - serka i mieszamy całość do połączenia.
Przestudzona masę delikatnie wlewamy na wcześniej przygotowana i już stężałą galaretkę z lodówki.
Całość ponownie do stężenia trzymamy w lodowce.
Trzecia i ostatnia galaretkę przygotowujemy już bez serka ponieważ dodamy owoce.
Wiec znowu wlewamy do miski 400 ml wrzątku i rozpuszczamy czerwona galaretkę.
Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sobie nasze owoce - maliny. Oczyszczamy i myjemy.
Gdy nasze warstwy w lodówce są już gotowe, układamy na gorze maliny - owoce i zalewamy nasza czerwona galaretka.
Całość ląduje w lodówce, tym razem na cala noc.
I w zasadzie nasze tęczowe ciasto jest już gotowe.
Dla chętnych polecam udekorować gore odrobina bitej śmietany lub kremem np. ajerkoniak do tortów. Fajnie przełamuje smaki a ponieważ samego ciasta nie słodzę dodatkowo, to odrobina kremu nie zaszkodzi :).
Przed samym podaniem tort wyciągamy z formy i obcinamy zbędne już folie ochronne.
Gotowe.
Smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...