Przejdź do głównej zawartości

Moj sposób na maliny w upalne dni.




www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Okazuje się ze nawet zwykle popołudniowe wyjście na spacer z pociecha niedaleko domu może zaowocować w coś przepysznego :))
Ponieważ u nas w kolo piękne lasy, bardzo często w domu goszczą - dary lasu - czyli teraz maliny, jagody a na jesień przepiękne grzybki.
I jak tu nie kochać natury, która daje nam tyle dobrego.
Zachęcam do zbierania :)). Podwójna satysfakcja podczas jedzenia takiego pysznego tortu :).
A na tak upalne i piękne lato najlepiej smakuje taki zimny kawałek super fajnego i prostego ciasta.
Zapraszam.








Składniki : 


  • 1 opakowanie 500 g quarku - serka homogenizowanego
  • 1 op. galaretki zielonej
  • 1 op. galaretki pomarańczowej
  • 1 op. galaretki czerwonej
  • ok. 500 g malin ( u mnie uzbierane ale możecie zastąpić kupnymi lub nawet inne owoce dodać )
  • opcjonalnie op. kremu ajerkoniak do tortów lub śmietany kremówki do ozdobienia na gorze.






Sposób przygotowania.

Zaczynamy od przygotowania sobie foremki.
Tortownice dobrze jest obłożyć folia spożywczą (do uszczelnienia) i ułożyć na papierze do pieczenia. Odkładamy na bok.
Jeśli użyjecie innej formy która jest szczelna możecie ten etap pominąć. U mnie podczas wlewania galaretek do formy muszę niestety uczczelniac bo płyn lubi wypływać.
Do miski wlewamy 400 ml wrzątku i wsypujemy zielona galaretkę. Mieszamy dokładnie do całkowitego rozpuszczenia galaretki.
Do galaretki dodajemy polowe naszego quarku - serka i mieszamy całość dokładnie.
Odkładamy chwilkę do ostygnięcia .
Przelewamy delikatnie do formy i szybko wkładamy do lodówki.
Masa dość szybko stężeje.
Gdy stwierdzimy ze jest już gęsta przygotowujemy druga galaretkę.
W misce wlewamy znowu 400 ml wrzątku + wsypujemy pomarańczową galaretkę. Mieszamy dokładnie.
Dokładamy druga polowe quarku - serka i mieszamy całość do połączenia.
Przestudzona masę delikatnie wlewamy na wcześniej przygotowana i już stężałą galaretkę z lodówki.
Całość ponownie do stężenia trzymamy w lodowce.
Trzecia i ostatnia galaretkę przygotowujemy już bez serka ponieważ dodamy owoce.
Wiec znowu wlewamy do miski 400 ml wrzątku i rozpuszczamy czerwona galaretkę.
Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sobie nasze owoce - maliny. Oczyszczamy i myjemy.
Gdy nasze warstwy w lodówce są już gotowe, układamy na gorze maliny - owoce i zalewamy nasza czerwona galaretka.
Całość ląduje w lodówce, tym razem na cala noc.
I w zasadzie nasze tęczowe ciasto jest już gotowe.
Dla chętnych polecam udekorować gore odrobina bitej śmietany lub kremem np. ajerkoniak do tortów. Fajnie przełamuje smaki a ponieważ samego ciasta nie słodzę dodatkowo, to odrobina kremu nie zaszkodzi :).
Przed samym podaniem tort wyciągamy z formy i obcinamy zbędne już folie ochronne.
Gotowe.
Smacznego :)
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com









www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych