Przejdź do głównej zawartości

Pizza peperoni.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Dziś zapraszam na pizze - domowa i przepyszna.
To chyba jedna z tych najbardziej lubianych  w moim domu. I choć dodaje ostre papryczki nawet dzieci po nią chętnie sięgają.
Mozecie także zrobić pół pizzy bez dodatku ostrych papryczek - tak tez czasem robię.
Dodatek serka ricotta doskonale neutralizuje ostra papryczkę a razem z reszta dodatków całość naprawdę super smakuje i znika niesamowicie szybko.
Warto robić domowe pizze i bawić się dodatkami dobierając takie które najbardziej lubicie.
Zapraszam serdecznie.









Składniki : 


na ciasto:

  • 3 1/2 kubka maki ( użyłam maki włoskiej do pizzy ale można użyć zwykłej pszennej )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka letniej wody
  • 40 g drożdży świeżych



dodatki : 

  • 4 - 5 łyżek sosu barbecue ( używam mojego domowego - po przepis zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html , ale możecie użyć kupnego , który lubicie lub nawet sosu pomidorowego )
  • 1 duza lyzka pesto ( uzylam mojego domowego - po przepis zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html )
  • 4 duże cebule
  • garść suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 garści małych papryczek peperoni ( użyłam ze słoiczka w zalewie o średniej ostrości )
  • 100 g startego sera żółtego
  • 1 opakowanie serka typu ricotta
  • ok. 80 g cienkich plasterków dobrego salami peperoni








Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od ciasta , które szybciutko wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia.
Do miseczki wlewamy letnia wodę + cukier + wykruszamy drożdże = całość mieszamy i odkładamy na 5 minut.
Do misy miksera wsypujemy make + sol + oliwę = mieszamy lekko hakiem do wyrabiania ciast. 
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i całość wyrabiamy w mikserze ok 7 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Całość przekładamy do miski i lekko smarujemy oliwa. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
W miedzy czasie przygotowujemy składniki farszu.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Smażymy na oliwie do zbrązowienia. Doprawiamy pod koniec sola + pieprzem + łyżka octu balsamicznego ( opcjonalnie ) = smażymy jeszcze kilka sekund do odparowania nadmiaru płynów. Odkładamy.
Suszone pomidory kroimy w drobniejsze kawałki. Odkładamy.
Papryczki peperoni możemy przekroić na pół jeżeli wolimy.
To samo dotyczy plasterków salami - kroimy według uznania na mniejsze. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 210 stop. C.
Blaszki do pieczenia ( u mnie z tej porcji wychodzą dwie duże pizze wiec spokojnie można podzielić na pół ciasto ) wykładamy papierem do pieczenia.
Na podsypanej lekko stolnicy wykładamy wyrośnięte już ciasto i dzielimy je na pół. Kazda polowe w rekach lub przy pomocy walka rozwałkowujemy na plaska okrągłą pizze. 
Dobrze jest brzegi ciasta zostawić trochę grubsze.
Uformowane pizze przekładamy na blaszki.
Każda pizze smarujemy sosem barbecou + odrobinę pesto , zostawiając brzegi wolne.
Następnie na każdej pizzy rozkładamy usmażoną cebule + papryczki + suszone pomidory + salami.
Całość posypujemy serem potartym.
Na koniec przy pomocy dwóch łyżeczek rozkładamy gdzie nie gdzie, odrobinę serka ricotta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 - 25 minut.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...