Przejdź do głównej zawartości

Pizza peperoni.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Dziś zapraszam na pizze - domowa i przepyszna.
To chyba jedna z tych najbardziej lubianych  w moim domu. I choć dodaje ostre papryczki nawet dzieci po nią chętnie sięgają.
Mozecie także zrobić pół pizzy bez dodatku ostrych papryczek - tak tez czasem robię.
Dodatek serka ricotta doskonale neutralizuje ostra papryczkę a razem z reszta dodatków całość naprawdę super smakuje i znika niesamowicie szybko.
Warto robić domowe pizze i bawić się dodatkami dobierając takie które najbardziej lubicie.
Zapraszam serdecznie.









Składniki : 


na ciasto:

  • 3 1/2 kubka maki ( użyłam maki włoskiej do pizzy ale można użyć zwykłej pszennej )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka letniej wody
  • 40 g drożdży świeżych



dodatki : 

  • 4 - 5 łyżek sosu barbecue ( używam mojego domowego - po przepis zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html , ale możecie użyć kupnego , który lubicie lub nawet sosu pomidorowego )
  • 1 duza lyzka pesto ( uzylam mojego domowego - po przepis zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html )
  • 4 duże cebule
  • garść suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 garści małych papryczek peperoni ( użyłam ze słoiczka w zalewie o średniej ostrości )
  • 100 g startego sera żółtego
  • 1 opakowanie serka typu ricotta
  • ok. 80 g cienkich plasterków dobrego salami peperoni








Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od ciasta , które szybciutko wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia.
Do miseczki wlewamy letnia wodę + cukier + wykruszamy drożdże = całość mieszamy i odkładamy na 5 minut.
Do misy miksera wsypujemy make + sol + oliwę = mieszamy lekko hakiem do wyrabiania ciast. 
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i całość wyrabiamy w mikserze ok 7 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Całość przekładamy do miski i lekko smarujemy oliwa. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
W miedzy czasie przygotowujemy składniki farszu.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Smażymy na oliwie do zbrązowienia. Doprawiamy pod koniec sola + pieprzem + łyżka octu balsamicznego ( opcjonalnie ) = smażymy jeszcze kilka sekund do odparowania nadmiaru płynów. Odkładamy.
Suszone pomidory kroimy w drobniejsze kawałki. Odkładamy.
Papryczki peperoni możemy przekroić na pół jeżeli wolimy.
To samo dotyczy plasterków salami - kroimy według uznania na mniejsze. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 210 stop. C.
Blaszki do pieczenia ( u mnie z tej porcji wychodzą dwie duże pizze wiec spokojnie można podzielić na pół ciasto ) wykładamy papierem do pieczenia.
Na podsypanej lekko stolnicy wykładamy wyrośnięte już ciasto i dzielimy je na pół. Kazda polowe w rekach lub przy pomocy walka rozwałkowujemy na plaska okrągłą pizze. 
Dobrze jest brzegi ciasta zostawić trochę grubsze.
Uformowane pizze przekładamy na blaszki.
Każda pizze smarujemy sosem barbecou + odrobinę pesto , zostawiając brzegi wolne.
Następnie na każdej pizzy rozkładamy usmażoną cebule + papryczki + suszone pomidory + salami.
Całość posypujemy serem potartym.
Na koniec przy pomocy dwóch łyżeczek rozkładamy gdzie nie gdzie, odrobinę serka ricotta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 - 25 minut.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...