www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś zapraszam na pizze - domowa i przepyszna.
To chyba jedna z tych najbardziej lubianych w moim domu. I choć dodaje ostre papryczki nawet dzieci po nią chętnie sięgają.
Mozecie także zrobić pół pizzy bez dodatku ostrych papryczek - tak tez czasem robię.
Dodatek serka ricotta doskonale neutralizuje ostra papryczkę a razem z reszta dodatków całość naprawdę super smakuje i znika niesamowicie szybko.
Warto robić domowe pizze i bawić się dodatkami dobierając takie które najbardziej lubicie.
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
na ciasto:
- 3 1/2 kubka maki ( użyłam maki włoskiej do pizzy ale można użyć zwykłej pszennej )
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 1/3 kubka letniej wody
- 40 g drożdży świeżych
dodatki :
- 4 - 5 łyżek sosu barbecue ( używam mojego domowego - po przepis zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html , ale możecie użyć kupnego , który lubicie lub nawet sosu pomidorowego )
- 1 duza lyzka pesto ( uzylam mojego domowego - po przepis zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html )
- 4 duże cebule
- garść suszonych pomidorów w oliwie
- 2 garści małych papryczek peperoni ( użyłam ze słoiczka w zalewie o średniej ostrości )
- 100 g startego sera żółtego
- 1 opakowanie serka typu ricotta
- ok. 80 g cienkich plasterków dobrego salami peperoni
Sposób przygotowania :
Zaczynamy od ciasta , które szybciutko wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia.
Do miseczki wlewamy letnia wodę + cukier + wykruszamy drożdże = całość mieszamy i odkładamy na 5 minut.
Do misy miksera wsypujemy make + sol + oliwę = mieszamy lekko hakiem do wyrabiania ciast.
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i całość wyrabiamy w mikserze ok 7 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Całość przekładamy do miski i lekko smarujemy oliwa. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
W miedzy czasie przygotowujemy składniki farszu.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Smażymy na oliwie do zbrązowienia. Doprawiamy pod koniec sola + pieprzem + łyżka octu balsamicznego ( opcjonalnie ) = smażymy jeszcze kilka sekund do odparowania nadmiaru płynów. Odkładamy.
Suszone pomidory kroimy w drobniejsze kawałki. Odkładamy.
Papryczki peperoni możemy przekroić na pół jeżeli wolimy.
To samo dotyczy plasterków salami - kroimy według uznania na mniejsze. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 210 stop. C.
Blaszki do pieczenia ( u mnie z tej porcji wychodzą dwie duże pizze wiec spokojnie można podzielić na pół ciasto ) wykładamy papierem do pieczenia.
Na podsypanej lekko stolnicy wykładamy wyrośnięte już ciasto i dzielimy je na pół. Kazda polowe w rekach lub przy pomocy walka rozwałkowujemy na plaska okrągłą pizze.
Dobrze jest brzegi ciasta zostawić trochę grubsze.
Uformowane pizze przekładamy na blaszki.
Każda pizze smarujemy sosem barbecou + odrobinę pesto , zostawiając brzegi wolne.
Następnie na każdej pizzy rozkładamy usmażoną cebule + papryczki + suszone pomidory + salami.
Całość posypujemy serem potartym.
Na koniec przy pomocy dwóch łyżeczek rozkładamy gdzie nie gdzie, odrobinę serka ricotta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 - 25 minut.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz