Przejdź do głównej zawartości

Pizza peperoni.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com











Witam serdecznie.
Dziś zapraszam na pizze - domowa i przepyszna.
To chyba jedna z tych najbardziej lubianych  w moim domu. I choć dodaje ostre papryczki nawet dzieci po nią chętnie sięgają.
Mozecie także zrobić pół pizzy bez dodatku ostrych papryczek - tak tez czasem robię.
Dodatek serka ricotta doskonale neutralizuje ostra papryczkę a razem z reszta dodatków całość naprawdę super smakuje i znika niesamowicie szybko.
Warto robić domowe pizze i bawić się dodatkami dobierając takie które najbardziej lubicie.
Zapraszam serdecznie.









Składniki : 


na ciasto:

  • 3 1/2 kubka maki ( użyłam maki włoskiej do pizzy ale można użyć zwykłej pszennej )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka letniej wody
  • 40 g drożdży świeżych



dodatki : 

  • 4 - 5 łyżek sosu barbecue ( używam mojego domowego - po przepis zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2014/05/domowy-i-najlepszy-sos-barbecue.html , ale możecie użyć kupnego , który lubicie lub nawet sosu pomidorowego )
  • 1 duza lyzka pesto ( uzylam mojego domowego - po przepis zapraszam tutaj : http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html )
  • 4 duże cebule
  • garść suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 garści małych papryczek peperoni ( użyłam ze słoiczka w zalewie o średniej ostrości )
  • 100 g startego sera żółtego
  • 1 opakowanie serka typu ricotta
  • ok. 80 g cienkich plasterków dobrego salami peperoni








Sposób przygotowania : 




Zaczynamy od ciasta , które szybciutko wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia.
Do miseczki wlewamy letnia wodę + cukier + wykruszamy drożdże = całość mieszamy i odkładamy na 5 minut.
Do misy miksera wsypujemy make + sol + oliwę = mieszamy lekko hakiem do wyrabiania ciast. 
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i całość wyrabiamy w mikserze ok 7 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Całość przekładamy do miski i lekko smarujemy oliwa. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
W miedzy czasie przygotowujemy składniki farszu.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Smażymy na oliwie do zbrązowienia. Doprawiamy pod koniec sola + pieprzem + łyżka octu balsamicznego ( opcjonalnie ) = smażymy jeszcze kilka sekund do odparowania nadmiaru płynów. Odkładamy.
Suszone pomidory kroimy w drobniejsze kawałki. Odkładamy.
Papryczki peperoni możemy przekroić na pół jeżeli wolimy.
To samo dotyczy plasterków salami - kroimy według uznania na mniejsze. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 210 stop. C.
Blaszki do pieczenia ( u mnie z tej porcji wychodzą dwie duże pizze wiec spokojnie można podzielić na pół ciasto ) wykładamy papierem do pieczenia.
Na podsypanej lekko stolnicy wykładamy wyrośnięte już ciasto i dzielimy je na pół. Kazda polowe w rekach lub przy pomocy walka rozwałkowujemy na plaska okrągłą pizze. 
Dobrze jest brzegi ciasta zostawić trochę grubsze.
Uformowane pizze przekładamy na blaszki.
Każda pizze smarujemy sosem barbecou + odrobinę pesto , zostawiając brzegi wolne.
Następnie na każdej pizzy rozkładamy usmażoną cebule + papryczki + suszone pomidory + salami.
Całość posypujemy serem potartym.
Na koniec przy pomocy dwóch łyżeczek rozkładamy gdzie nie gdzie, odrobinę serka ricotta.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 - 25 minut.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych