www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Ta uczta to coś dla miłośników celebrowania śniadań w piękne letnie poranki.
Lato pełne kolorów na talerzu a do tego pełne witamin - czego chcieć więcej.
I choć u mnie powstało specjalnie dla moich małych milusińskich to zapewniam ze zasmakuje i dużym ;).
A może super dawka energii po porannym treningu ?
Naprawdę warto!
Zapraszam serdecznie.
Składniki :
na szpecle - naleśniki :
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 duże łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 kubka mleka
- 1 kubek maki
- 1 łyżka oleju
dodatkowo :
- cukier puder do posypania
- odrobina syropu klonowego
- 2 kiwi
- 2 banany
- 1 pomarańcz ( skorka i miąższ )
- 100 g jagód
- kawałek żółtego melona
- 2 gruszki
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania.
Na początek od razu zaznaczę ze owoce możecie zastąpić dowolnymi, ulubionymi a naleśniki wykorzystać jeśli Wam zostały np. z obiadu.
Jeżeli jednak nie macie polecam mój przepis :).
Zaczynamy od owoców.
Kiwi , banany , melon , gruszki - myjemy , obieramy i kroimy w kawałeczki wielkości jaka preferujecie.
Pomarańcz ( ścieramy skórkę ) filetujemy i wycinamy miąższ, który potem kroimy w mniejsze cząstki.
Całość wrzucamy do dużej miski.
Dodajemy odrobinę syropu klonowego i mieszamy całość. Odstawiamy.
Przygotowujemy naleśniki.
Do dużej miski wrzucamy jajka + cukier = ubijamy trzepaczka do białek.
Dorzucamy jogurt + mleko = mieszamy dalej na gładko.
Na koniec dodajemy make + olej = mieszamy.
Konsystencja powinna być gęsta ale taka aby ciasto dało się ładnie polewać na patelni.
Rozgrzewamy patelnie.
U mnie zwykła teflonowa i nie dodaje już tłuszczu. Naleśniki same pięknie odchodzą.
Smażymy wylewając po ok. jednej chochli na patelnie i wyrównując płasko po całości.Z obu stron na złoto.
Usmażone naleśniki zwijamy jak roladę, biorąc po parę sztuk razem. Kroimy w cienkie paseczki.
Powstaną tzw. szpecle.
Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła i wrzucamy nasze pokrojone szpecle.
Smażymy na brązowo co jakiś czas mieszając całość.
Nasze szpecle będą pięknie brązowe i lekko chrupiące.
Wykładamy po porcji naszych jeszcze ciepłych szpecli na talerz.
Posypujemy naszymi przygotowanymi wcześniej owocami i przyprószamy po całości odrobina cukru pudru.
Gotowe.
Smaczne i zdrowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz