Przejdź do głównej zawartości

Śniadanie mistrzów - szpecle z owocami.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Ta uczta to coś dla miłośników celebrowania śniadań w piękne letnie poranki.
Lato pełne kolorów na talerzu a do tego pełne witamin - czego chcieć więcej.
I choć u mnie powstało specjalnie dla moich małych milusińskich to zapewniam ze zasmakuje i dużym ;).
A może super dawka energii po porannym treningu ?
Naprawdę warto!
Zapraszam serdecznie.









Składniki : 


na szpecle - naleśniki : 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 duże łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 kubka mleka
  • 1 kubek maki
  • 1 łyżka oleju




dodatkowo : 

  • cukier puder do posypania
  • odrobina syropu klonowego
  • 2 kiwi
  • 2 banany
  • 1 pomarańcz ( skorka i miąższ )
  • 100 g jagód
  • kawałek żółtego melona 
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki masła








Sposób przygotowania.

Na początek od razu zaznaczę ze owoce możecie zastąpić dowolnymi, ulubionymi a naleśniki wykorzystać jeśli Wam zostały np. z obiadu. 
Jeżeli jednak nie macie polecam mój przepis :).
Zaczynamy od owoców.
Kiwi , banany , melon , gruszki - myjemy , obieramy i kroimy w kawałeczki wielkości jaka preferujecie.
Pomarańcz ( ścieramy skórkę ) filetujemy i wycinamy miąższ, który potem kroimy w mniejsze cząstki.
Całość wrzucamy do dużej miski.
Dodajemy odrobinę syropu klonowego i mieszamy całość. Odstawiamy.
Przygotowujemy naleśniki.
Do dużej miski wrzucamy jajka + cukier = ubijamy trzepaczka do białek.
Dorzucamy jogurt + mleko = mieszamy dalej na gładko.
Na koniec dodajemy make + olej = mieszamy.
Konsystencja powinna być gęsta ale taka aby ciasto dało się ładnie polewać na patelni.
Rozgrzewamy patelnie.
U mnie zwykła teflonowa i nie dodaje już tłuszczu. Naleśniki same pięknie odchodzą.
Smażymy wylewając po ok. jednej chochli na patelnie i wyrównując płasko po całości.Z obu stron na złoto.
Usmażone naleśniki zwijamy jak roladę, biorąc po parę sztuk razem. Kroimy w cienkie paseczki.
Powstaną tzw. szpecle.
Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła i wrzucamy nasze pokrojone szpecle.
Smażymy na brązowo co jakiś czas mieszając całość.
Nasze szpecle będą pięknie brązowe i lekko chrupiące.
Wykładamy po porcji naszych jeszcze ciepłych szpecli na talerz.
Posypujemy naszymi przygotowanymi  wcześniej owocami i przyprószamy po całości odrobina cukru pudru.
Gotowe.
Smaczne i zdrowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych