Przejdź do głównej zawartości

Śniadanie mistrzów - szpecle z owocami.





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Ta uczta to coś dla miłośników celebrowania śniadań w piękne letnie poranki.
Lato pełne kolorów na talerzu a do tego pełne witamin - czego chcieć więcej.
I choć u mnie powstało specjalnie dla moich małych milusińskich to zapewniam ze zasmakuje i dużym ;).
A może super dawka energii po porannym treningu ?
Naprawdę warto!
Zapraszam serdecznie.









Składniki : 


na szpecle - naleśniki : 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 duże łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 kubka mleka
  • 1 kubek maki
  • 1 łyżka oleju




dodatkowo : 

  • cukier puder do posypania
  • odrobina syropu klonowego
  • 2 kiwi
  • 2 banany
  • 1 pomarańcz ( skorka i miąższ )
  • 100 g jagód
  • kawałek żółtego melona 
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki masła








Sposób przygotowania.

Na początek od razu zaznaczę ze owoce możecie zastąpić dowolnymi, ulubionymi a naleśniki wykorzystać jeśli Wam zostały np. z obiadu. 
Jeżeli jednak nie macie polecam mój przepis :).
Zaczynamy od owoców.
Kiwi , banany , melon , gruszki - myjemy , obieramy i kroimy w kawałeczki wielkości jaka preferujecie.
Pomarańcz ( ścieramy skórkę ) filetujemy i wycinamy miąższ, który potem kroimy w mniejsze cząstki.
Całość wrzucamy do dużej miski.
Dodajemy odrobinę syropu klonowego i mieszamy całość. Odstawiamy.
Przygotowujemy naleśniki.
Do dużej miski wrzucamy jajka + cukier = ubijamy trzepaczka do białek.
Dorzucamy jogurt + mleko = mieszamy dalej na gładko.
Na koniec dodajemy make + olej = mieszamy.
Konsystencja powinna być gęsta ale taka aby ciasto dało się ładnie polewać na patelni.
Rozgrzewamy patelnie.
U mnie zwykła teflonowa i nie dodaje już tłuszczu. Naleśniki same pięknie odchodzą.
Smażymy wylewając po ok. jednej chochli na patelnie i wyrównując płasko po całości.Z obu stron na złoto.
Usmażone naleśniki zwijamy jak roladę, biorąc po parę sztuk razem. Kroimy w cienkie paseczki.
Powstaną tzw. szpecle.
Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła i wrzucamy nasze pokrojone szpecle.
Smażymy na brązowo co jakiś czas mieszając całość.
Nasze szpecle będą pięknie brązowe i lekko chrupiące.
Wykładamy po porcji naszych jeszcze ciepłych szpecli na talerz.
Posypujemy naszymi przygotowanymi  wcześniej owocami i przyprószamy po całości odrobina cukru pudru.
Gotowe.
Smaczne i zdrowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...