Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze szpinakiem, feta i oliwkami.







www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
W tym roku w okresie letnim jakoś dużo u mnie odsłon z udziałem szpinaku.
I dziś także mam super szybka i zdrowa przekąskę dla Was do zaproponowania właśnie z jego udziałem :).
Na to przecież ze jest zdrowy nie muszę przekonywać za to mogę spróbować skusić niejadków na znalezienie wśród tych moich propozycji czegoś dla siebie :)).
Zapraszam serdecznie.







Składniki : 


( na ciasto ) 

  • 1 kubek maki
  • 1 kubek płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mix nasion np. sezam + siemię lniane + mak
  • 1/4 kubka oliwy z oliwek
  • 1/4 kubka wody


( na farsz )

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 szarlotki
  • sol + pierz do smaku
  • kubek creme fraiche
  • kubek jogurtu greckiego
  • 100 g sera typu feta
  • 1 jajko
  • garść oliwek zielonych
  • garść oliwek czarnych
  • odrobina startego parmezanu









Sposób przygotowania : 


Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do food procesora ( można tez pomieszać ręcznie w misce ) i miksujemy do połączenia.
Przygotowujemy sobie formę do tartej . Smarujemy ja tłuszczem.
Wykładamy do formy nasze ciasto i przy pomocy łyżki wyrównujemy całość. Lekko dogniatamy.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie rozgrzewamy w garnuszku 2 łyżki masła i wrzucamy drobno pokrojona szarlotkę + sol + pieprz + drobno posiekany czosnek = całość lekko szklimy.
Dorzucamy umyte i osuszone liście szpinaku.
Smażymy całość nie dłużej niż 2-3 minutki.
Odkładamy do przestygnięcia.
W dużej misce łączymy ze sobą składniki farszu : creme fraiche + jogurt + feta + jajko + sol + pierz + odrobina startego parmezanu = wszystko lekko mieszamy.
Na koniec dorzucamy przestudzony szpinak . Całość łączymy i odkładamy.
Piekarnik nastawimy teraz na 160 stop. C.
Gdy nasze ciasto upiecze się i lekko przestygnie, wlewamy na nie nasz farsz.
Oprószamy pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Możemy także potrzeć trochę parmezanu.
Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Podajemy lekko przestudzone.
Możemy serwować z różnymi sosami - według uznania.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





































Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych