Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze szpinakiem, feta i oliwkami.







www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
W tym roku w okresie letnim jakoś dużo u mnie odsłon z udziałem szpinaku.
I dziś także mam super szybka i zdrowa przekąskę dla Was do zaproponowania właśnie z jego udziałem :).
Na to przecież ze jest zdrowy nie muszę przekonywać za to mogę spróbować skusić niejadków na znalezienie wśród tych moich propozycji czegoś dla siebie :)).
Zapraszam serdecznie.







Składniki : 


( na ciasto ) 

  • 1 kubek maki
  • 1 kubek płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mix nasion np. sezam + siemię lniane + mak
  • 1/4 kubka oliwy z oliwek
  • 1/4 kubka wody


( na farsz )

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 szarlotki
  • sol + pierz do smaku
  • kubek creme fraiche
  • kubek jogurtu greckiego
  • 100 g sera typu feta
  • 1 jajko
  • garść oliwek zielonych
  • garść oliwek czarnych
  • odrobina startego parmezanu









Sposób przygotowania : 


Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do food procesora ( można tez pomieszać ręcznie w misce ) i miksujemy do połączenia.
Przygotowujemy sobie formę do tartej . Smarujemy ja tłuszczem.
Wykładamy do formy nasze ciasto i przy pomocy łyżki wyrównujemy całość. Lekko dogniatamy.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie rozgrzewamy w garnuszku 2 łyżki masła i wrzucamy drobno pokrojona szarlotkę + sol + pieprz + drobno posiekany czosnek = całość lekko szklimy.
Dorzucamy umyte i osuszone liście szpinaku.
Smażymy całość nie dłużej niż 2-3 minutki.
Odkładamy do przestygnięcia.
W dużej misce łączymy ze sobą składniki farszu : creme fraiche + jogurt + feta + jajko + sol + pierz + odrobina startego parmezanu = wszystko lekko mieszamy.
Na koniec dorzucamy przestudzony szpinak . Całość łączymy i odkładamy.
Piekarnik nastawimy teraz na 160 stop. C.
Gdy nasze ciasto upiecze się i lekko przestygnie, wlewamy na nie nasz farsz.
Oprószamy pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Możemy także potrzeć trochę parmezanu.
Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Podajemy lekko przestudzone.
Możemy serwować z różnymi sosami - według uznania.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





































Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...