Przejdź do głównej zawartości

Tarta ze szpinakiem, feta i oliwkami.







www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
W tym roku w okresie letnim jakoś dużo u mnie odsłon z udziałem szpinaku.
I dziś także mam super szybka i zdrowa przekąskę dla Was do zaproponowania właśnie z jego udziałem :).
Na to przecież ze jest zdrowy nie muszę przekonywać za to mogę spróbować skusić niejadków na znalezienie wśród tych moich propozycji czegoś dla siebie :)).
Zapraszam serdecznie.







Składniki : 


( na ciasto ) 

  • 1 kubek maki
  • 1 kubek płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mix nasion np. sezam + siemię lniane + mak
  • 1/4 kubka oliwy z oliwek
  • 1/4 kubka wody


( na farsz )

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 szarlotki
  • sol + pierz do smaku
  • kubek creme fraiche
  • kubek jogurtu greckiego
  • 100 g sera typu feta
  • 1 jajko
  • garść oliwek zielonych
  • garść oliwek czarnych
  • odrobina startego parmezanu









Sposób przygotowania : 


Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do food procesora ( można tez pomieszać ręcznie w misce ) i miksujemy do połączenia.
Przygotowujemy sobie formę do tartej . Smarujemy ja tłuszczem.
Wykładamy do formy nasze ciasto i przy pomocy łyżki wyrównujemy całość. Lekko dogniatamy.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie rozgrzewamy w garnuszku 2 łyżki masła i wrzucamy drobno pokrojona szarlotkę + sol + pieprz + drobno posiekany czosnek = całość lekko szklimy.
Dorzucamy umyte i osuszone liście szpinaku.
Smażymy całość nie dłużej niż 2-3 minutki.
Odkładamy do przestygnięcia.
W dużej misce łączymy ze sobą składniki farszu : creme fraiche + jogurt + feta + jajko + sol + pierz + odrobina startego parmezanu = wszystko lekko mieszamy.
Na koniec dorzucamy przestudzony szpinak . Całość łączymy i odkładamy.
Piekarnik nastawimy teraz na 160 stop. C.
Gdy nasze ciasto upiecze się i lekko przestygnie, wlewamy na nie nasz farsz.
Oprószamy pokrojonymi w plasterki oliwkami.
Możemy także potrzeć trochę parmezanu.
Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Podajemy lekko przestudzone.
Możemy serwować z różnymi sosami - według uznania.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com





































Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...