Przejdź do głównej zawartości

Pyszny chlebek w stylu greckim - nie tylko do grilla :).





www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Propozycja fajnej alternatywy do zwykłych grzanek lub chleba np. do grilla.
Każdy może sobie oderwać po kawałku aromatycznego chlebka pełnego smaków oliwek , pesto czy suszonych pomidorów.
Chlebek ten właściwie powstał przez przypadek , gdy natchnęłam się na podobnie zapleciony przepis na ciasto cynamonowe. Postanowiłam wykorzystać ten rodzaj plecionki i pokombinować z dodatkami typowymi dla greckich smakowitości. Wyszło bardzo pysznie i dlatego zachęcam Was także do wypróbowania i przygotowania takiego chlebka.
Przepis tak naprawdę jest bardzo prosty tak jak i samo wykonanie dlatego serdecznie zapraszam.








Składniki : 



na ciasto : 
  • 3 1/2 kubka maki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/3 kubka cieplej wody
  • 1 kostka drożdży świeżych





na farsz : 
  • op. sera koziego ( 150 g )
  • 150 g oliwek zielonych faszerowanych papryka
  • 2-3 łyżki pesto ( polecam mój przepis : http://swiatmojejk.blogspot.de/2013/08/pesto-bazyliowo-pietruszkowe-czyli-moj.html )
  • sol i pieprz do smaku
  • kilka kropel sosu ostrygowego ( możecie zastąpić Worcestersouce )
  • 1 jako
  • 1 łyżeczka oregano
  • garść suszonych pomidorów
  • 4 papryczki pepperoni








Sposób przygotowania : 


Zaczynamy od ciasta. Przygotowujemy go według mojego wcześniejszego przepisu na pizze, bo właściwie właśnie tego ciasta użyłam i tym razem.
Zaczynamy od zaczynu czyli ciepła woda + cukier + rozkruszamy drożdże = całość mieszamy i odkładamy na 5 minut.
W tym czasie wszystkie pozostałe składniki ciasta wrzucamy do misy miksera z hakiem do wyrabiania ciast i lekko mieszamy.
Dorzucamy zaczyn drożdżowy i mieszamy na gładką , sprężystą konsystencje ok. 7 minut.
Ciasto odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia ok. 1 godzinki.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Wszystkie składniki farszu : oliwki + pomidory + papryczki pepperoni = bardzo drobno kroimy i wrzucamy do dużej miski.
Dokładamy pozostałe składniki : oregano + jajko + sol i pieprz + kozi ser + pesto + sos ostrygowy = całość dokładnie mieszamy. Ostawiamy.
Przygotowujemy sobie blaszkę - wykładamy ja papierem do pieczenia. Odkładamy.
Na podsypanej lekko stolnicy wykładamy nasze wyrośnięte ciasto i dzielimy na 3 równe części - kule.
Kazda część rozwałkowujemy jak na pizze - tworząc takiej samej wielkości kola.
Na blaszce z papierem układamy pierwsze ciasto.
Smarujemy po całości polowa naszego farszu.
Przykrywamy drugim ciastem, które smarujemy druga polowa farszu.
Przykrywamy ostatni ciastem i całość wyrównujemy.
Przy pomocy ostrego noża tniemy porcje ( tak jak przy cieciu tortu ) na 12 części pamiętając tylko aby nie nacinać do końca ( zostawić środek połączony ).
Musimy pociąg dokładnie na 12 części.
Teraz łapiąc po dwie części obok siebie - za końce. Zawijamy je dwa razy, od ciebie, tworząc tzw. spirale. Odkładamy na miejsce lekko zlepiając końce.
Tak zlepiamy kolejne porcje ciasta.
Powstanie nam w ten sposób fajny splot.
Całość na koniec dobrze wyrównujemy i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stop. C.
Pieczemy nasz chlebek ok. 20 - 25 minut.
Mozna pod koniec przykryć gore folia aluminiowa aby się za mocno nie spiekła.
Sprawdzamy środek patyczkiem czy nie jest surowy. Ciasto powinno się dobrze wypiec.
Gotowe.
Mozecie serwować jeszcze letni, chrupiący, odrywając po jednym zawijaku :) lub wystudzony do dowolnego dania.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...