www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś przepyszny, wilgotny i super smaczny sernik.
Chyba nie wielu znajdzie się na tej planecie, którzy nie lubią sernika.
Jakikolwiek sposób i przepis. Jakiekolwiek dodatki. I chyba jakikolwiek kraj. Każdy ma swój sposób i swoja ulubiona wersje tego przysmaku.
Jeśli odwiedzacie mój blog, zapewne zauważyliście ze staram się pokazać Wam jak najwięcej wersji.
Moja wersja dzisiejsza jest prosta, w zasadzie podstawowa, a przy tym sernik wyjdzie Wam fajny wysoki i aksamitny w smaku.
Po prostu rozpływa się w ustach.
Spróbujcie sami :).
Zapraszam.
Składniki :
na spod
- 175 g ciasteczek owsianych - zbożowych
- 70 g masła
na ciasto
- 1 kg twarogu ( temp. pokojowa )
- 5 jajek ( temp. pokojowa )
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki cukru
- skorka z pomarańczy
- ok. 100 g rodzynek zamoczonych w rumie
- aromat cytrynowy
- 110 g masła ( temp. pokojowa )
dodatkowo
- skorka z pomarańczy
- sok z 2 pomarańczy
- 1/2 kubka cukru
Sposób przygotowania :
Rodzinki zamaczamy w rumie i lekko podgrzewamy w mikrofali. Odkładamy aby nasiąkły.
Do food procesora - malaksera lub ręcznie - wrzucamy ciasta i kruszymy.
Dorzucamy masło i miksujemy na lepki, mokry piasek.
Tortownice ( lub inna dowolna formę ) wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.
Wsypujemy nasza kruszonkę i ugniatamy rękoma równo po całym dnie.
Wkładamy do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy miękkie masło + cukier = miksujemy na jasna , puszysta masę.
Dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
Dorzucamy twaróg + budyń + skorka z pomarańczy + aromat + rodzinki = mieszamy całość.
Białka ubijamy osobno i na koniec dodajemy do naszej masy łącząc całość delikatnie.
Mase serowa przelewamy do tortownicy z przygotowanym spodem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 40 - 45 minut.
Gdy sernik będzie gotowy dobrze jest zostawić go do przestudzenia w uchylonym piekarniku.
Na przestudzony sernik możemy przygotować syrop pomarańczowy i udekorować na koniec całość dowolnie.
W małym garnuszku zagotowujemy sok + skórkę z pomarańczy + cukier = gotujemy chwile na gesty syrop.
Polewamy delikatnie gore sernika. Mozna ozdobić w zygzaki, kleksy , dowolne wzory.
U mnie całość ląduje na noc w lodowce, bo taki na drugi dzień zimny smakuje nam najlepiej.
Smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz