Przejdź do głównej zawartości

Słońce na talerzu - przepyszny sernik.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Dziś przepyszny, wilgotny i super smaczny sernik. 
Chyba nie wielu znajdzie się na tej planecie, którzy nie lubią sernika. 
Jakikolwiek sposób i przepis. Jakiekolwiek dodatki. I chyba jakikolwiek kraj. Każdy ma swój sposób i swoja ulubiona wersje tego przysmaku.
Jeśli odwiedzacie mój blog, zapewne zauważyliście ze staram się pokazać Wam jak najwięcej wersji.
Moja wersja dzisiejsza jest prosta, w zasadzie podstawowa, a przy tym sernik wyjdzie Wam fajny wysoki i aksamitny w smaku.
Po prostu rozpływa się w ustach.
Spróbujcie sami :).
Zapraszam.









Składniki : 


na spod
  • 175 g ciasteczek owsianych - zbożowych
  • 70 g masła



na ciasto
  • 1 kg twarogu ( temp. pokojowa )
  • 5 jajek ( temp. pokojowa )
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki cukru
  • skorka z pomarańczy
  • ok. 100 g rodzynek zamoczonych w rumie
  • aromat cytrynowy
  • 110 g masła ( temp. pokojowa )





dodatkowo 
  • skorka z pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1/2 kubka cukru









Sposób przygotowania : 


Rodzinki zamaczamy w rumie i lekko podgrzewamy w mikrofali. Odkładamy aby nasiąkły.
Do food procesora - malaksera lub ręcznie - wrzucamy ciasta i kruszymy.
Dorzucamy masło i miksujemy na lepki, mokry piasek.
Tortownice ( lub inna dowolna formę ) wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.
Wsypujemy nasza kruszonkę i ugniatamy rękoma równo po całym dnie.
Wkładamy do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy  miękkie masło + cukier = miksujemy na jasna , puszysta masę.
Dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
Dorzucamy twaróg + budyń + skorka z pomarańczy + aromat + rodzinki = mieszamy całość.
Białka ubijamy osobno i na koniec dodajemy do naszej masy łącząc całość delikatnie.
Mase serowa przelewamy do tortownicy z przygotowanym spodem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 40 - 45 minut.
Gdy sernik będzie gotowy dobrze jest zostawić go do przestudzenia w uchylonym piekarniku.
Na przestudzony sernik możemy przygotować syrop pomarańczowy i udekorować na koniec całość dowolnie.
W małym garnuszku zagotowujemy sok + skórkę z pomarańczy + cukier = gotujemy chwile na gesty syrop.
Polewamy delikatnie gore sernika. Mozna ozdobić w zygzaki, kleksy , dowolne wzory.
U mnie całość ląduje na noc w lodowce, bo taki na drugi dzień zimny smakuje nam najlepiej.
Smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...