Przejdź do głównej zawartości

Słońce na talerzu - przepyszny sernik.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Dziś przepyszny, wilgotny i super smaczny sernik. 
Chyba nie wielu znajdzie się na tej planecie, którzy nie lubią sernika. 
Jakikolwiek sposób i przepis. Jakiekolwiek dodatki. I chyba jakikolwiek kraj. Każdy ma swój sposób i swoja ulubiona wersje tego przysmaku.
Jeśli odwiedzacie mój blog, zapewne zauważyliście ze staram się pokazać Wam jak najwięcej wersji.
Moja wersja dzisiejsza jest prosta, w zasadzie podstawowa, a przy tym sernik wyjdzie Wam fajny wysoki i aksamitny w smaku.
Po prostu rozpływa się w ustach.
Spróbujcie sami :).
Zapraszam.









Składniki : 


na spod
  • 175 g ciasteczek owsianych - zbożowych
  • 70 g masła



na ciasto
  • 1 kg twarogu ( temp. pokojowa )
  • 5 jajek ( temp. pokojowa )
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki cukru
  • skorka z pomarańczy
  • ok. 100 g rodzynek zamoczonych w rumie
  • aromat cytrynowy
  • 110 g masła ( temp. pokojowa )





dodatkowo 
  • skorka z pomarańczy
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1/2 kubka cukru









Sposób przygotowania : 


Rodzinki zamaczamy w rumie i lekko podgrzewamy w mikrofali. Odkładamy aby nasiąkły.
Do food procesora - malaksera lub ręcznie - wrzucamy ciasta i kruszymy.
Dorzucamy masło i miksujemy na lepki, mokry piasek.
Tortownice ( lub inna dowolna formę ) wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem.
Wsypujemy nasza kruszonkę i ugniatamy rękoma równo po całym dnie.
Wkładamy do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Do misy miksera wrzucamy  miękkie masło + cukier = miksujemy na jasna , puszysta masę.
Dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
Dorzucamy twaróg + budyń + skorka z pomarańczy + aromat + rodzinki = mieszamy całość.
Białka ubijamy osobno i na koniec dodajemy do naszej masy łącząc całość delikatnie.
Mase serowa przelewamy do tortownicy z przygotowanym spodem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 40 - 45 minut.
Gdy sernik będzie gotowy dobrze jest zostawić go do przestudzenia w uchylonym piekarniku.
Na przestudzony sernik możemy przygotować syrop pomarańczowy i udekorować na koniec całość dowolnie.
W małym garnuszku zagotowujemy sok + skórkę z pomarańczy + cukier = gotujemy chwile na gesty syrop.
Polewamy delikatnie gore sernika. Mozna ozdobić w zygzaki, kleksy , dowolne wzory.
U mnie całość ląduje na noc w lodowce, bo taki na drugi dzień zimny smakuje nam najlepiej.
Smacznego :).
Polecam i pozdrawiam serdecznie.








www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...