Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z pieczonych pomidorów z ziolami.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was - mam nadzieje ze piękne słońce - ale u mnie ciągle deszczowo i wietrznie. Pogoda bardziej przypomina momentami jesienny czas :(. Pozostaje mieć nadzieje ze to tylko chwilowe i poczekać na piękne słoneczne lato.
A póki co mam dla Was coś na rozgrzanie i poprawę nastroju.
Przepyszna zupa z pieczonych pomidorów z ziołami z mojego domowego ogródka. Naprawdę super aromatyczna.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 1 kg soczystych pomidorów
  • 250 ml dobrego przecieru z pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2-3 gałązki świeżego oregano
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • oliwa
  • sol i pieprz
  • 3 - 4 male pałeczki drobiowe
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • ok. 1/2 kubka śmietany do zup ( u mnie nawet użyłam mniej )





Sposób przygotowania:


W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 200 stop. C.
Przygotowujemy sobie dwa mniejsze naczynia do zapiekania.
Do jednego naczynia wrzucamy umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory.
Doprawiamy sola + pieprzem + oliwa + dorzucamy cale ząbki czosnku + cale gałązki ziół ( oregano , tymianek, rozmaryn ) = mieszamy całość.
Do drugiego naczynia do zapiekania wrzucamy pokrojone na piórka cebule + sol + pieprz + oliwa + odrobina brązowego cukru = mieszamy całość.
Oby dwa naczynia wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zbrazowienia ok. 25 - 30 minut.
W miedzy czasie w dużym garnku na oliwie podsmażamy umyte i osuszone male pałeczki.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Gdy mięso się zrumieni zalewamy całość bulionem warzywnym + upieczonymi pomidorami z ziołami + upieczona cebula + przecierem pomidorowym =  gotujemy do miękkości mięsa.
Na koniec wyciągamy nasze miękkie już mięso i resztki z gałązek ziół.
Resztę blendujemy na kremowa konsystencje.
Doprawiamy śmietaną i według smaku sola i pieprzem jeśli potrzeba.
Podać można z chrupiącymi grzankami i upieczonymi kawałkami boczku.
Gotowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...