Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z pieczonych pomidorów z ziolami.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was - mam nadzieje ze piękne słońce - ale u mnie ciągle deszczowo i wietrznie. Pogoda bardziej przypomina momentami jesienny czas :(. Pozostaje mieć nadzieje ze to tylko chwilowe i poczekać na piękne słoneczne lato.
A póki co mam dla Was coś na rozgrzanie i poprawę nastroju.
Przepyszna zupa z pieczonych pomidorów z ziołami z mojego domowego ogródka. Naprawdę super aromatyczna.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 1 kg soczystych pomidorów
  • 250 ml dobrego przecieru z pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2-3 gałązki świeżego oregano
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • oliwa
  • sol i pieprz
  • 3 - 4 male pałeczki drobiowe
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • ok. 1/2 kubka śmietany do zup ( u mnie nawet użyłam mniej )





Sposób przygotowania:


W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 200 stop. C.
Przygotowujemy sobie dwa mniejsze naczynia do zapiekania.
Do jednego naczynia wrzucamy umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory.
Doprawiamy sola + pieprzem + oliwa + dorzucamy cale ząbki czosnku + cale gałązki ziół ( oregano , tymianek, rozmaryn ) = mieszamy całość.
Do drugiego naczynia do zapiekania wrzucamy pokrojone na piórka cebule + sol + pieprz + oliwa + odrobina brązowego cukru = mieszamy całość.
Oby dwa naczynia wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zbrazowienia ok. 25 - 30 minut.
W miedzy czasie w dużym garnku na oliwie podsmażamy umyte i osuszone male pałeczki.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Gdy mięso się zrumieni zalewamy całość bulionem warzywnym + upieczonymi pomidorami z ziołami + upieczona cebula + przecierem pomidorowym =  gotujemy do miękkości mięsa.
Na koniec wyciągamy nasze miękkie już mięso i resztki z gałązek ziół.
Resztę blendujemy na kremowa konsystencje.
Doprawiamy śmietaną i według smaku sola i pieprzem jeśli potrzeba.
Podać można z chrupiącymi grzankami i upieczonymi kawałkami boczku.
Gotowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...