Przejdź do głównej zawartości

Zupa - krem z pieczonych pomidorów z ziolami.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Nie wiem jak u Was - mam nadzieje ze piękne słońce - ale u mnie ciągle deszczowo i wietrznie. Pogoda bardziej przypomina momentami jesienny czas :(. Pozostaje mieć nadzieje ze to tylko chwilowe i poczekać na piękne słoneczne lato.
A póki co mam dla Was coś na rozgrzanie i poprawę nastroju.
Przepyszna zupa z pieczonych pomidorów z ziołami z mojego domowego ogródka. Naprawdę super aromatyczna.
Zapraszam.






Składniki : 

  • 1 kg soczystych pomidorów
  • 250 ml dobrego przecieru z pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2-3 gałązki świeżego oregano
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • oliwa
  • sol i pieprz
  • 3 - 4 male pałeczki drobiowe
  • 1 1/2 litra bulionu warzywnego
  • ok. 1/2 kubka śmietany do zup ( u mnie nawet użyłam mniej )





Sposób przygotowania:


W pierwszej kolejności nastawiamy piekarnik na 200 stop. C.
Przygotowujemy sobie dwa mniejsze naczynia do zapiekania.
Do jednego naczynia wrzucamy umyte i pokrojone w ćwiartki pomidory.
Doprawiamy sola + pieprzem + oliwa + dorzucamy cale ząbki czosnku + cale gałązki ziół ( oregano , tymianek, rozmaryn ) = mieszamy całość.
Do drugiego naczynia do zapiekania wrzucamy pokrojone na piórka cebule + sol + pieprz + oliwa + odrobina brązowego cukru = mieszamy całość.
Oby dwa naczynia wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do zbrazowienia ok. 25 - 30 minut.
W miedzy czasie w dużym garnku na oliwie podsmażamy umyte i osuszone male pałeczki.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Gdy mięso się zrumieni zalewamy całość bulionem warzywnym + upieczonymi pomidorami z ziołami + upieczona cebula + przecierem pomidorowym =  gotujemy do miękkości mięsa.
Na koniec wyciągamy nasze miękkie już mięso i resztki z gałązek ziół.
Resztę blendujemy na kremowa konsystencje.
Doprawiamy śmietaną i według smaku sola i pieprzem jeśli potrzeba.
Podać można z chrupiącymi grzankami i upieczonymi kawałkami boczku.
Gotowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com








www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...