Przejdź do głównej zawartości

Mafiny waniliowe z białą czekolada.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Zapraszam Was dzisiaj na szybkie i przepyszne mafiny. Jeśli lubicie smak waniliowego shake'a i smak białej czekolady to na pewno nie pożałujecie.
Jeżeli macie piękną pogodę za oknem to wystarczy upiec te pyszności i spakować na drogę :)). 
Spróbujcie sami.







Składniki : 

  • 250 gram miękkiego masła
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( można zastąpić domowym cukrem waniliowym )
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • szczypta sypkiej trawy cytrynowej ( opcjonalnie )
  • 3/4 kubka shake'a w proszku waniliowego ( mleko waniliowe w proszku )
  • 1 1/3 kubka mleka
  • 3 kubki maki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram białej czekolady







Sposób przygotowania : 


Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formę do mafinek wykładamy papilotkami. Odkładamy.
Do misy robota kuchennego wrzucamy miękkie masło + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dodajemy po kolei jajka i miksujemy dalej.
Dokładamy pastę z wanilii + odrobinę trawy cytrynowej.
W miseczce obok wlewamy mleko i wsypujemy shake'a = mieszamy dokładnie.
Dolewamy nasze rozmieszane mleko do robota kuchennego i miksujemy dalej.
Na koniec dodajemy suche składniki : make + proszek do pieczenia + soda = mieszamy całość do połączenia.
Białą czekoladę kroimy nożem na mniejsze kawałeczki. Dorzucamy do masy i mieszamy do połączenia.
Przy pomocy łyżki do lodów lub innej miarki porcjujemy nasze ciasto rozkładając po foremkach.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 - 25 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy.
Jeżeli mamy ochotę możemy ozdobić , polukrować.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...