Przejdź do głównej zawartości

Mafiny waniliowe z białą czekolada.




www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Zapraszam Was dzisiaj na szybkie i przepyszne mafiny. Jeśli lubicie smak waniliowego shake'a i smak białej czekolady to na pewno nie pożałujecie.
Jeżeli macie piękną pogodę za oknem to wystarczy upiec te pyszności i spakować na drogę :)). 
Spróbujcie sami.







Składniki : 

  • 250 gram miękkiego masła
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( można zastąpić domowym cukrem waniliowym )
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
  • szczypta sypkiej trawy cytrynowej ( opcjonalnie )
  • 3/4 kubka shake'a w proszku waniliowego ( mleko waniliowe w proszku )
  • 1 1/3 kubka mleka
  • 3 kubki maki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram białej czekolady







Sposób przygotowania : 


Piekarnik nastawiamy na 170 stop. C.
Formę do mafinek wykładamy papilotkami. Odkładamy.
Do misy robota kuchennego wrzucamy miękkie masło + cukier + cukier waniliowy = miksujemy na jasna, puszysta masę.
Dodajemy po kolei jajka i miksujemy dalej.
Dokładamy pastę z wanilii + odrobinę trawy cytrynowej.
W miseczce obok wlewamy mleko i wsypujemy shake'a = mieszamy dokładnie.
Dolewamy nasze rozmieszane mleko do robota kuchennego i miksujemy dalej.
Na koniec dodajemy suche składniki : make + proszek do pieczenia + soda = mieszamy całość do połączenia.
Białą czekoladę kroimy nożem na mniejsze kawałeczki. Dorzucamy do masy i mieszamy do połączenia.
Przy pomocy łyżki do lodów lub innej miarki porcjujemy nasze ciasto rozkładając po foremkach.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 - 25 minut. Do suchego patyczka.
Studzimy.
Jeżeli mamy ochotę możemy ozdobić , polukrować.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie. 





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...