Przejdź do głównej zawartości

Tarta owocowa dla MAMY - bo dzien mamy mamy :)).




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Wiem ze nie u wszystkich jest obchodzony jutro. Niektóre kraje nawet już miały swój Dzień Mamy. Dla większości europy jednak to święto jeszcze przed nami :). A wiec jeszcze jest czas aby coś przygotować pysznego :).
U mnie obchodzony jutro dlatego serdecznie zapraszam do wypróbowania mojej propozycji.
Wersja bardzo lekka i owocowa. Cos na czasie czyli świeże truskawki połączone z przepysznym kremem cytrynowym. 
Błyskawiczne ciasto i naprawdę pycha wiec warte wypróbowania.
Zapraszam.






Składniki : 



Na lemon curd  :

  • 3 cytryny ( skorka i sok )
  • 2 zoltka
  • 2 cale jajka
  • 1 kubek cukru
  • 1 czubata łyżka maczki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oliwy


Na ciasto :

  • 250 g maki
  • 125 g zimnego masła
  • 25 g zimnej palmy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 łyżki ciemnego cukru muscovado



Dodatkowo : garść świeżych truskawek do przystrojenia






Sposób przygotowania : 



Zaczynamy od lemon curd, który możecie także przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodowce.
Do garnuszka ścieramy skórkę z umytych cytryn. Wyciskamy także sok.
Dorzucamy : 2 żółtka + cale jajka + cukier + mączkę ziemniaczana = całość nastawiamy na ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania.
Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu.
Dolewamy oliwę i wszystko razem dokładnie miksujemy blenderem na gładką, jasna masę.
Przykrywamy folia spożywczą tak aby folia dotykała naszego kremu. Odkładamy.
W czasie gdy lemon curd stygnie zabieramy się za ciasto.
Do food procesora wrzucamy : make + masło pokrojone w mniejsze kawałki + palmę + sol + jajko + cukier = miksujemy całość parę sekund na kruszonkę. Całość jest gotowa gdy kruszonka po dotknięciu będzie ładnie się zlepiać w dłoniach.
Przygotowujemy sobie formę do tarty. Najlepiej posmarować ja tłuszczem i oprószyć maka.
Na przygotowana formę wysypujemy nasze ciasto. Wyrównujemy i ugniatamy dno i boki.
Całość wkładamy na kilka minut do lodówki.
W miedzy czasie nastawiamy piekarnik na 200 stop. C.
Schodzone ciasto pieczemy ok. 20 minut. Do zrumienienia brzegów. Studzimy.
Na ostudzone ciasto wykładamy nasze przygotowane lemon curd. Wyrównujemy.
Jeżeli masę mieliście w lodowce i zbyt mocno Wam zgęstniała możecie włożyć ja na kilka sekund do mikrofalówki aby lepiej się rozsmarowywała.
Na gore ozdabiamy świeżymi truskawkami.
Oczywiście możecie użyć tez innych owoców. Wszystko zależy od Was :)).
Polecam.
Zycze Wszystkim Mamom pięknego Dnia Mamy :))
Pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...