Przejdź do głównej zawartości

Kardamonowe rogaliki z domowa konfitura truskawka-nektarynka-pomarańcz-figa.




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Czas już na weekendowe pieczenie :).
Tym razem zapraszam Was serdecznie do zrobienia pysznych i prostych rogalików.
Ciasto jest bardzo fajne przy rozwałkowywaniu i całość naprawdę szybka i prosta do wykonania.
Za sprawa kardamonu i domowej konfitury której zapasy zostały mi jeszcze z zeszłego roku całość jest super pyszna.
Skuście się i zróbcie sami.
Naprawdę warto!
Zapraszam.






Składniki : 

  • 200 g margaryny
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 kubka ciepłego mleka
  • 3 kubki maki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 jajka

dodatkowo : 
  • mały słoiczek ulubionych konfitur ( użyłam swoich - przepis znajdziecie w moich wcześniejszych postach :) ale możecie użyć jak najbardziej kupnych )
  • 1 jajko + 1 łyżka śmietany kremówki





Sposób przygotowania : 

Z tego przepisu wychodzą mi 32 rogaliki.
Do dużej miski wkruszamy drożdże + cukier = zalewamy całość ciepłym mlekiem.
Mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie rozpuszczamy np. w mikrofali margarynę. Odstawiamy.
Do pracujących już naszych drożdży w misce dorzucamy : make + sol + kardamon + jajka + margarynę = całość łyżką mieszamy do połączenia składników.
Przykrywamy folia i ręcznikiem kuchennym. Wkładamy do lodówki na ok. 1 - 1.5 h . Ciasto powinno podwoić swoja objętość i stać się twardsze.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na lekko podsypana maka stolnice i formujemy w kule.
Dzielimy ja na 4 równe części.
Każda część kolejno rozwałkowujemy na cienki okrągły placek.Dzielimy go ( jak pizze ) na 8 części - trójkącików.
Na każdej części na szerszej stronie układamy po ok. łyżeczce konfitury.
Zawijamy i formujemy w rogalika.
Układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przed włożeniem naszych rogalików smarujemy je rozmąconym jajkiem ze śmietaną.
Pieczemy ok 13- 15 minut.
Do zrumienienia.
Na gotowo można polukrować.
Gotowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...