Przejdź do głównej zawartości

Kardamonowe rogaliki z domowa konfitura truskawka-nektarynka-pomarańcz-figa.




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Czas już na weekendowe pieczenie :).
Tym razem zapraszam Was serdecznie do zrobienia pysznych i prostych rogalików.
Ciasto jest bardzo fajne przy rozwałkowywaniu i całość naprawdę szybka i prosta do wykonania.
Za sprawa kardamonu i domowej konfitury której zapasy zostały mi jeszcze z zeszłego roku całość jest super pyszna.
Skuście się i zróbcie sami.
Naprawdę warto!
Zapraszam.






Składniki : 

  • 200 g margaryny
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 kubka ciepłego mleka
  • 3 kubki maki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 jajka

dodatkowo : 
  • mały słoiczek ulubionych konfitur ( użyłam swoich - przepis znajdziecie w moich wcześniejszych postach :) ale możecie użyć jak najbardziej kupnych )
  • 1 jajko + 1 łyżka śmietany kremówki





Sposób przygotowania : 

Z tego przepisu wychodzą mi 32 rogaliki.
Do dużej miski wkruszamy drożdże + cukier = zalewamy całość ciepłym mlekiem.
Mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie rozpuszczamy np. w mikrofali margarynę. Odstawiamy.
Do pracujących już naszych drożdży w misce dorzucamy : make + sol + kardamon + jajka + margarynę = całość łyżką mieszamy do połączenia składników.
Przykrywamy folia i ręcznikiem kuchennym. Wkładamy do lodówki na ok. 1 - 1.5 h . Ciasto powinno podwoić swoja objętość i stać się twardsze.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na lekko podsypana maka stolnice i formujemy w kule.
Dzielimy ja na 4 równe części.
Każda część kolejno rozwałkowujemy na cienki okrągły placek.Dzielimy go ( jak pizze ) na 8 części - trójkącików.
Na każdej części na szerszej stronie układamy po ok. łyżeczce konfitury.
Zawijamy i formujemy w rogalika.
Układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przed włożeniem naszych rogalików smarujemy je rozmąconym jajkiem ze śmietaną.
Pieczemy ok 13- 15 minut.
Do zrumienienia.
Na gotowo można polukrować.
Gotowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...