Przejdź do głównej zawartości

Kardamonowe rogaliki z domowa konfitura truskawka-nektarynka-pomarańcz-figa.




www.swiatmojejk.blogspot.com




www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Czas już na weekendowe pieczenie :).
Tym razem zapraszam Was serdecznie do zrobienia pysznych i prostych rogalików.
Ciasto jest bardzo fajne przy rozwałkowywaniu i całość naprawdę szybka i prosta do wykonania.
Za sprawa kardamonu i domowej konfitury której zapasy zostały mi jeszcze z zeszłego roku całość jest super pyszna.
Skuście się i zróbcie sami.
Naprawdę warto!
Zapraszam.






Składniki : 

  • 200 g margaryny
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 kubka ciepłego mleka
  • 3 kubki maki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 2 jajka

dodatkowo : 
  • mały słoiczek ulubionych konfitur ( użyłam swoich - przepis znajdziecie w moich wcześniejszych postach :) ale możecie użyć jak najbardziej kupnych )
  • 1 jajko + 1 łyżka śmietany kremówki





Sposób przygotowania : 

Z tego przepisu wychodzą mi 32 rogaliki.
Do dużej miski wkruszamy drożdże + cukier = zalewamy całość ciepłym mlekiem.
Mieszamy i odstawiamy na chwilkę aby zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie rozpuszczamy np. w mikrofali margarynę. Odstawiamy.
Do pracujących już naszych drożdży w misce dorzucamy : make + sol + kardamon + jajka + margarynę = całość łyżką mieszamy do połączenia składników.
Przykrywamy folia i ręcznikiem kuchennym. Wkładamy do lodówki na ok. 1 - 1.5 h . Ciasto powinno podwoić swoja objętość i stać się twardsze.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na lekko podsypana maka stolnice i formujemy w kule.
Dzielimy ja na 4 równe części.
Każda część kolejno rozwałkowujemy na cienki okrągły placek.Dzielimy go ( jak pizze ) na 8 części - trójkącików.
Na każdej części na szerszej stronie układamy po ok. łyżeczce konfitury.
Zawijamy i formujemy w rogalika.
Układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop. C.
Przed włożeniem naszych rogalików smarujemy je rozmąconym jajkiem ze śmietaną.
Pieczemy ok 13- 15 minut.
Do zrumienienia.
Na gotowo można polukrować.
Gotowe.
Polecam gorąco i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych