Przejdź do głównej zawartości

Ratatui.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Cos na pyszny i szybki obiad dla zabieganych w tygodniu.
Tak naprawdę to całość zajmie Wam dosłownie chwilkę a w zasadzie w trakcie gdy makaron będzie się gotował Wasze danie będzie gotowe.
Jest pyszne, kolorowe, lekko słodko i lekko pikantnie.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.







Składniki : 


  • 3 papryki ( np. czerwona, zielona , żółta )
  • 2 cebule
  • 1 cebula czerwona
  • 3 zielone spitz papryki ( jeśli nie macie możecie zastąpić 1 zwykłą papryka )
  • 100 g pieczarek brązowych
  • 100 g zielonej fasoli cukrowej
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 4 -5 ząbków czosnku
  • garść świeżej pietruszki
  • 1 słoiczek sosu typu słodko - kwaśny
  • ok. 2 łyżek śmietany
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oregano
  • sok z 1/2 cytryny



dodatkowo : 

  • opakowanie makaronu lub ryżu








Sposób przygotowania.




Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła + 2 łyżki oliwy.
Wrzucamy pokrojona na drobno cebule ( zwykłą i czerwona ) + sol + pieprz = smażymy do zeszklenia.
Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy jeszcze kilka sekund.
Dorzucamy pokrojona w mniejsze cząstki fasole cukrowa. Smażymy całość dalej ok. 2 -3 minuty.
Dokładamy bakłażan , którego kroimy w pół księżyce lub jeśli wolimy mniejsze kawałki.
Doprawiamy całość sola + pieprzem + oregano + zioła prowansalskie = mieszamy delikatnie całość.
Smażymy kolejne 2 - 3 minutki.
Dokładamy wszystkie papryki pocięte w paseczki + sok z cytryny.
Na koniec dokładamy pieczarki pokrojone w plasterki.
Całość jeśli trzeba doprawiamy jeszcze sola i pieprzem odrobinę.
Smażymy jeszcze chwilkę ok. 4 minut do miękkości warzyw ale pamiętajmy żeby były lekko chrupiące. Jeśli zbyt długo będziemy smażyć powstanie nam jedna wielka papka.
Dolewamy sos słodko - kwaśny + odrobinę wody ( ja zawsze wlewam do słoika po sosie odrobinę wody i w ten sposób wylewam całość sosu ) + śmietana.
Zagotowujemy i na gotowo posypujemy świeżą pietruszka.
Podajemy z makaronem lub ryżem, który najlepiej wstawić w miedzy czasie gdy robimy danie.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...