Przejdź do głównej zawartości

Ratatui.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com








Witam serdecznie.
Cos na pyszny i szybki obiad dla zabieganych w tygodniu.
Tak naprawdę to całość zajmie Wam dosłownie chwilkę a w zasadzie w trakcie gdy makaron będzie się gotował Wasze danie będzie gotowe.
Jest pyszne, kolorowe, lekko słodko i lekko pikantnie.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.







Składniki : 


  • 3 papryki ( np. czerwona, zielona , żółta )
  • 2 cebule
  • 1 cebula czerwona
  • 3 zielone spitz papryki ( jeśli nie macie możecie zastąpić 1 zwykłą papryka )
  • 100 g pieczarek brązowych
  • 100 g zielonej fasoli cukrowej
  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 4 -5 ząbków czosnku
  • garść świeżej pietruszki
  • 1 słoiczek sosu typu słodko - kwaśny
  • ok. 2 łyżek śmietany
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oregano
  • sok z 1/2 cytryny



dodatkowo : 

  • opakowanie makaronu lub ryżu








Sposób przygotowania.




Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła + 2 łyżki oliwy.
Wrzucamy pokrojona na drobno cebule ( zwykłą i czerwona ) + sol + pieprz = smażymy do zeszklenia.
Dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy jeszcze kilka sekund.
Dorzucamy pokrojona w mniejsze cząstki fasole cukrowa. Smażymy całość dalej ok. 2 -3 minuty.
Dokładamy bakłażan , którego kroimy w pół księżyce lub jeśli wolimy mniejsze kawałki.
Doprawiamy całość sola + pieprzem + oregano + zioła prowansalskie = mieszamy delikatnie całość.
Smażymy kolejne 2 - 3 minutki.
Dokładamy wszystkie papryki pocięte w paseczki + sok z cytryny.
Na koniec dokładamy pieczarki pokrojone w plasterki.
Całość jeśli trzeba doprawiamy jeszcze sola i pieprzem odrobinę.
Smażymy jeszcze chwilkę ok. 4 minut do miękkości warzyw ale pamiętajmy żeby były lekko chrupiące. Jeśli zbyt długo będziemy smażyć powstanie nam jedna wielka papka.
Dolewamy sos słodko - kwaśny + odrobinę wody ( ja zawsze wlewam do słoika po sosie odrobinę wody i w ten sposób wylewam całość sosu ) + śmietana.
Zagotowujemy i na gotowo posypujemy świeżą pietruszka.
Podajemy z makaronem lub ryżem, który najlepiej wstawić w miedzy czasie gdy robimy danie.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...