Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane szparagi.





www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com









Witam serdecznie.
Sezon szparagowy już dawno rozpoczęty a wiec i ja  w końcu się zebrałam żeby Wam dać mój sposób na ich przygotowanie.
Jest to wersja super łatwa , szybka i naprawdę pyszna. Mozecie przygotować ja do kolacji czy nawet za -miast obiadu, jako lekkie danie samo w sobie na cieple dni bardzo pasuje.
Jeśli ktoś ma ochotę może zastosować tutaj także jakiś pyszny biały sos np. holenderski lub biały na winie - będzie pysznie.
Polecam w sezonie kombinowanie ze szparagami i próbowanie sposobów na nie bo naprawdę warto.
Zapraszam.








Składniki : 


  • opakowanie świeżych białych szparagów ( u mnie 10 szt. )
  • opakowanie świeżych zielonych szparagów ( u mnie 20 szt. )
  • odrobina startego parmezanu
  • pierz do smaku
  • odrobina ciemnego octu balsamicznego
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej 
  • 1 opakowanie cienkich plasterków wędzonego boczku
  • ok. 2 łyżek masła






Sposób przygotowania : 


Szparagi myjemy, odkrawamy twarde końcówki  i każdą szparage obieramy cieniutko ze skorki. Najlepiej obierakiem do marchewek.
Blaszkę w której będziemy zapiekać możemy obłożyć folia aluminiowa do zapiekania.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Szparagi łączymy - jedna biała + 2 zielone - w pęczek.
Zawijamy na środku szparag - w około plasterek boczku a następnie na gorze i dole szparag po plasterku szynki parmeńskiej. Tak ze prawie w całości zostaną owinięte , oprócz górnych części.
Układamy tak przygotowane szparagi obok siebie na blaszce.
Całość skraplamy octem balsamicznym.
Układamy na każdym pęczku po odrobinie masełka.
Całość posypujemy startym parmezanem i przyprószamy pieprzem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 - 25 minut.
Nasze szparagi powinny po wbiciu noża być miękkie.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.






www.swiatmojejk.blogspot.com







www.swiatmojejk.blogspot.com


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych