www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Sezon szparagowy już dawno rozpoczęty a wiec i ja w końcu się zebrałam żeby Wam dać mój sposób na ich przygotowanie.
Jest to wersja super łatwa , szybka i naprawdę pyszna. Mozecie przygotować ja do kolacji czy nawet za -miast obiadu, jako lekkie danie samo w sobie na cieple dni bardzo pasuje.
Jeśli ktoś ma ochotę może zastosować tutaj także jakiś pyszny biały sos np. holenderski lub biały na winie - będzie pysznie.
Polecam w sezonie kombinowanie ze szparagami i próbowanie sposobów na nie bo naprawdę warto.
Zapraszam.
Składniki :
- opakowanie świeżych białych szparagów ( u mnie 10 szt. )
- opakowanie świeżych zielonych szparagów ( u mnie 20 szt. )
- odrobina startego parmezanu
- pierz do smaku
- odrobina ciemnego octu balsamicznego
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej
- 1 opakowanie cienkich plasterków wędzonego boczku
- ok. 2 łyżek masła
Sposób przygotowania :
Szparagi myjemy, odkrawamy twarde końcówki i każdą szparage obieramy cieniutko ze skorki. Najlepiej obierakiem do marchewek.
Blaszkę w której będziemy zapiekać możemy obłożyć folia aluminiowa do zapiekania.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Szparagi łączymy - jedna biała + 2 zielone - w pęczek.
Zawijamy na środku szparag - w około plasterek boczku a następnie na gorze i dole szparag po plasterku szynki parmeńskiej. Tak ze prawie w całości zostaną owinięte , oprócz górnych części.
Układamy tak przygotowane szparagi obok siebie na blaszce.
Całość skraplamy octem balsamicznym.
Układamy na każdym pęczku po odrobinie masełka.
Całość posypujemy startym parmezanem i przyprószamy pieprzem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 - 25 minut.
Nasze szparagi powinny po wbiciu noża być miękkie.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz