Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane naleśniki z tureckiego ciasta Yufka.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Dziś - Yufka -ciasto w Turcji wyrabianie ręcznie na bardzo cienkie blaty przeważnie przez mężczyzn. Najczęściej używane do słodkich wypieków i deserów. 
Dziś można je dostać tak naprawdę wszędzie. Pakowane cale arkusze złożone na format A4  lub pokrojone np. na trójkąty.
Ponieważ zostało mi opakowanie takich właśnie trójkątów postanowiłam wykonać dla moich milusińskich trochę inna wersje naleśników :).
Wyszło bardzo smacznie.
Zapraszam.







Składniki : 

  • opakowanie płatów ciasta typu Yufka ( w moim przypadku trójkąty )
  • 500 gram twarogu - qwarku naturalnego
  • starta skorka z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 jajko + 1 jajko
  • 1 kubek śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • sok z pomarańczy
  • odrobina mleka do posmarowania






Sposób przygotowania : 


Do dużej miski wrzucamy nasz twaróg - najlepiej przepuszczony wcześniej przez sitko i odsączony z nadmiaru płynu.
Do twarogu dorzucamy cukier puder + skórkę z pomarańczy + pastę z wanilii + jajko = całość dokładnie mieszamy. Odkładamy.
Przygotowujemy sobie prostokątne naczynie żaroodporne w którym będziemy zapiekać nasze naleśniki. Smarujemy je dokładnie masłem. Odkładamy.
W drugiej misce mieszamy : śmietanę kremówkę + jajko + brązowy cukier + sok z pomarańczy . Odkładamy.
W kubeczku wlewamy odrobinę mleka i przygotowujemy do tego najlepiej mały pędzelek.
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Nasze blaty ciasta - w moim przypadku trójkąty - smarujemy po całości mlekiem i odwracamy.
Na drugiej stronie na szerszym końcu wykładamy po ok. łyżce farszu z twarogiem i zawijamy tworząc tzw. sajgonka. Brzegi ciasta do środka i zawijamy do końca jak naleśnik.
Tak postępujemy z każdym kawałkiem układając go obok siebie w naszym przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym.
Całość zalewamy  przygotowana śmietaną z jajkiem.
Wystające kawałki na gorze dodatkowo dadzą nam chrupkość.
Jeśli ktoś chce może dodatkowo posypać całość odrobina brązowego cukru.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych