www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Dziś - Yufka -ciasto w Turcji wyrabianie ręcznie na bardzo cienkie blaty przeważnie przez mężczyzn. Najczęściej używane do słodkich wypieków i deserów.
Dziś można je dostać tak naprawdę wszędzie. Pakowane cale arkusze złożone na format A4 lub pokrojone np. na trójkąty.
Ponieważ zostało mi opakowanie takich właśnie trójkątów postanowiłam wykonać dla moich milusińskich trochę inna wersje naleśników :).
Wyszło bardzo smacznie.
Zapraszam.
Składniki :
- opakowanie płatów ciasta typu Yufka ( w moim przypadku trójkąty )
- 500 gram twarogu - qwarku naturalnego
- starta skorka z pomarańczy
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 1 jajko + 1 jajko
- 1 kubek śmietany kremówki
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- sok z pomarańczy
- odrobina mleka do posmarowania
Sposób przygotowania :
Do dużej miski wrzucamy nasz twaróg - najlepiej przepuszczony wcześniej przez sitko i odsączony z nadmiaru płynu.
Do twarogu dorzucamy cukier puder + skórkę z pomarańczy + pastę z wanilii + jajko = całość dokładnie mieszamy. Odkładamy.
Przygotowujemy sobie prostokątne naczynie żaroodporne w którym będziemy zapiekać nasze naleśniki. Smarujemy je dokładnie masłem. Odkładamy.
W drugiej misce mieszamy : śmietanę kremówkę + jajko + brązowy cukier + sok z pomarańczy . Odkładamy.
W kubeczku wlewamy odrobinę mleka i przygotowujemy do tego najlepiej mały pędzelek.
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Nasze blaty ciasta - w moim przypadku trójkąty - smarujemy po całości mlekiem i odwracamy.
Na drugiej stronie na szerszym końcu wykładamy po ok. łyżce farszu z twarogiem i zawijamy tworząc tzw. sajgonka. Brzegi ciasta do środka i zawijamy do końca jak naleśnik.
Tak postępujemy z każdym kawałkiem układając go obok siebie w naszym przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym.
Całość zalewamy przygotowana śmietaną z jajkiem.
Wystające kawałki na gorze dodatkowo dadzą nam chrupkość.
Jeśli ktoś chce może dodatkowo posypać całość odrobina brązowego cukru.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz