Przejdź do głównej zawartości

Zapiekane naleśniki z tureckiego ciasta Yufka.




www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Dziś - Yufka -ciasto w Turcji wyrabianie ręcznie na bardzo cienkie blaty przeważnie przez mężczyzn. Najczęściej używane do słodkich wypieków i deserów. 
Dziś można je dostać tak naprawdę wszędzie. Pakowane cale arkusze złożone na format A4  lub pokrojone np. na trójkąty.
Ponieważ zostało mi opakowanie takich właśnie trójkątów postanowiłam wykonać dla moich milusińskich trochę inna wersje naleśników :).
Wyszło bardzo smacznie.
Zapraszam.







Składniki : 

  • opakowanie płatów ciasta typu Yufka ( w moim przypadku trójkąty )
  • 500 gram twarogu - qwarku naturalnego
  • starta skorka z pomarańczy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 jajko + 1 jajko
  • 1 kubek śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • sok z pomarańczy
  • odrobina mleka do posmarowania






Sposób przygotowania : 


Do dużej miski wrzucamy nasz twaróg - najlepiej przepuszczony wcześniej przez sitko i odsączony z nadmiaru płynu.
Do twarogu dorzucamy cukier puder + skórkę z pomarańczy + pastę z wanilii + jajko = całość dokładnie mieszamy. Odkładamy.
Przygotowujemy sobie prostokątne naczynie żaroodporne w którym będziemy zapiekać nasze naleśniki. Smarujemy je dokładnie masłem. Odkładamy.
W drugiej misce mieszamy : śmietanę kremówkę + jajko + brązowy cukier + sok z pomarańczy . Odkładamy.
W kubeczku wlewamy odrobinę mleka i przygotowujemy do tego najlepiej mały pędzelek.
Nastawiamy piekarnik na 180 stop. C.
Nasze blaty ciasta - w moim przypadku trójkąty - smarujemy po całości mlekiem i odwracamy.
Na drugiej stronie na szerszym końcu wykładamy po ok. łyżce farszu z twarogiem i zawijamy tworząc tzw. sajgonka. Brzegi ciasta do środka i zawijamy do końca jak naleśnik.
Tak postępujemy z każdym kawałkiem układając go obok siebie w naszym przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym.
Całość zalewamy  przygotowana śmietaną z jajkiem.
Wystające kawałki na gorze dodatkowo dadzą nam chrupkość.
Jeśli ktoś chce może dodatkowo posypać całość odrobina brązowego cukru.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Gotowe.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...