Przejdź do głównej zawartości

Domowy i najlepszy sos barbecue.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Ten przepis już Wam obiecałam dość dawno temu. Wiem , wiem - jakoś się nie składało a przecież dość często w moich propozycjach potraw możecie go znaleźć.
Ten sos jest doskonałym dodatkiem do różnych dan, jako sos do pizzy, dodatek do grilla czy nawet jako marynaty do mies jest super dodatkiem. Przepysznie zastąpi tez zwykły keczup na kanapce.
Mozecie go przygotować raz i starczy Wam na całkiem długo.
U mnie w domu bez tego dodatku w lodowce nie ma mowy :)).
Oczywiście każdy ma swój ulubiony smak i sposób przyrządzania tego specyfiku. Ale myślę ze ten konkretny naprawdę podbije Wasze podniebienia.
Dobre parę lat temu kiedy zaczynałam eksperymenty z tym sosem , próbowałam różnych koncentratów i przecierów pomidorowych i muszę przyznać ze jak dla mnie tylko w tej wersji i z tym konkretnym keczupem i dodatkami których używam, zawsze wychodzi na 100 %.
Dlatego zapraszam serdecznie. :)).
Spróbujcie sami.






Składniki : 


  • 4 cebule szarlotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 700 gram pikantnego keczupu typu Włocławek
  • 1/2 słoika ( po keczupie który używamy ) wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka octu ciemnego balsamicznego
  • 3 łyżki melasy ciemnej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 8 łyżek wina typu porto ( wino czerwone słodkie )
  • 2 łyżeczki musztardy ( używam sarepska )
  • 2 łyżki sosu Worcestersouce
  • 2 łyżeczki sypkiej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sol i pieprz do smaku








Sposób przygotowania : 


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
W miedzy czasie kroimy na drobno cebule szarlotkę.
Nasze ząbki czosnku najlepiej przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanym oleju wrzucamy nasza cebulkę i podsmażamy 1-2 minutki. Do zeszklenia.
Dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze pół minutki.
Dokładamy :  keczup + dolewamy wodę + ocet jabłkowy + ocet balsamiczny + melasę  + brązowy cukier + wino porto = mieszamy całość i zagotowujemy.
Gdy całość zacznie się gotować dodajemy resztę składników : musztardę + Worcestersouce + paprykę sypka + chilli + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie.
Gotujemy nasz sos ok. 20 minut.
Nabierze pięknego połysku i zgęstnieje.
Pod koniec smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem.
Gotowy sos możemy przelać do dużego słoika i przechowywać w lodowce. Zużywać w miarę potrzeb.
Gotowe.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...