www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Ten przepis już Wam obiecałam dość dawno temu. Wiem , wiem - jakoś się nie składało a przecież dość często w moich propozycjach potraw możecie go znaleźć.
Ten sos jest doskonałym dodatkiem do różnych dan, jako sos do pizzy, dodatek do grilla czy nawet jako marynaty do mies jest super dodatkiem. Przepysznie zastąpi tez zwykły keczup na kanapce.
Mozecie go przygotować raz i starczy Wam na całkiem długo.
U mnie w domu bez tego dodatku w lodowce nie ma mowy :)).
Oczywiście każdy ma swój ulubiony smak i sposób przyrządzania tego specyfiku. Ale myślę ze ten konkretny naprawdę podbije Wasze podniebienia.
Dobre parę lat temu kiedy zaczynałam eksperymenty z tym sosem , próbowałam różnych koncentratów i przecierów pomidorowych i muszę przyznać ze jak dla mnie tylko w tej wersji i z tym konkretnym keczupem i dodatkami których używam, zawsze wychodzi na 100 %.
Dlatego zapraszam serdecznie. :)).
Spróbujcie sami.
Składniki :
Składniki :
- 4 cebule szarlotki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 700 gram pikantnego keczupu typu Włocławek
- 1/2 słoika ( po keczupie który używamy ) wody
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka octu ciemnego balsamicznego
- 3 łyżki melasy ciemnej
- 4 łyżki brązowego cukru
- 8 łyżek wina typu porto ( wino czerwone słodkie )
- 2 łyżeczki musztardy ( używam sarepska )
- 2 łyżki sosu Worcestersouce
- 2 łyżeczki sypkiej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- sol i pieprz do smaku
Sposób przygotowania :
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
W miedzy czasie kroimy na drobno cebule szarlotkę.
Nasze ząbki czosnku najlepiej przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanym oleju wrzucamy nasza cebulkę i podsmażamy 1-2 minutki. Do zeszklenia.
Dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze pół minutki.
Dokładamy : keczup + dolewamy wodę + ocet jabłkowy + ocet balsamiczny + melasę + brązowy cukier + wino porto = mieszamy całość i zagotowujemy.
Gdy całość zacznie się gotować dodajemy resztę składników : musztardę + Worcestersouce + paprykę sypka + chilli + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie.
Gotujemy nasz sos ok. 20 minut.
Nabierze pięknego połysku i zgęstnieje.
Pod koniec smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem.
Gotowy sos możemy przelać do dużego słoika i przechowywać w lodowce. Zużywać w miarę potrzeb.
Gotowe.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz