Przejdź do głównej zawartości

Domowy i najlepszy sos barbecue.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com







Witam serdecznie.
Ten przepis już Wam obiecałam dość dawno temu. Wiem , wiem - jakoś się nie składało a przecież dość często w moich propozycjach potraw możecie go znaleźć.
Ten sos jest doskonałym dodatkiem do różnych dan, jako sos do pizzy, dodatek do grilla czy nawet jako marynaty do mies jest super dodatkiem. Przepysznie zastąpi tez zwykły keczup na kanapce.
Mozecie go przygotować raz i starczy Wam na całkiem długo.
U mnie w domu bez tego dodatku w lodowce nie ma mowy :)).
Oczywiście każdy ma swój ulubiony smak i sposób przyrządzania tego specyfiku. Ale myślę ze ten konkretny naprawdę podbije Wasze podniebienia.
Dobre parę lat temu kiedy zaczynałam eksperymenty z tym sosem , próbowałam różnych koncentratów i przecierów pomidorowych i muszę przyznać ze jak dla mnie tylko w tej wersji i z tym konkretnym keczupem i dodatkami których używam, zawsze wychodzi na 100 %.
Dlatego zapraszam serdecznie. :)).
Spróbujcie sami.






Składniki : 


  • 4 cebule szarlotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 700 gram pikantnego keczupu typu Włocławek
  • 1/2 słoika ( po keczupie który używamy ) wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka octu ciemnego balsamicznego
  • 3 łyżki melasy ciemnej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 8 łyżek wina typu porto ( wino czerwone słodkie )
  • 2 łyżeczki musztardy ( używam sarepska )
  • 2 łyżki sosu Worcestersouce
  • 2 łyżeczki sypkiej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sol i pieprz do smaku








Sposób przygotowania : 


W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
W miedzy czasie kroimy na drobno cebule szarlotkę.
Nasze ząbki czosnku najlepiej przecisnąć przez praskę.
Na rozgrzanym oleju wrzucamy nasza cebulkę i podsmażamy 1-2 minutki. Do zeszklenia.
Dorzucamy czosnek i smażymy jeszcze pół minutki.
Dokładamy :  keczup + dolewamy wodę + ocet jabłkowy + ocet balsamiczny + melasę  + brązowy cukier + wino porto = mieszamy całość i zagotowujemy.
Gdy całość zacznie się gotować dodajemy resztę składników : musztardę + Worcestersouce + paprykę sypka + chilli + sol + pieprz = mieszamy całość dokładnie.
Gotujemy nasz sos ok. 20 minut.
Nabierze pięknego połysku i zgęstnieje.
Pod koniec smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem.
Gotowy sos możemy przelać do dużego słoika i przechowywać w lodowce. Zużywać w miarę potrzeb.
Gotowe.
Pozdrawiam i polecam serdecznie.







www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych