Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna strucla z bakaliami.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Juz tylko parę dni dzieli nas od Świat Wielkanocnych. Większość zapewne dokupuje potrzebne produkty do upichcenia czegoś dobrego.
Choć w sklepach kusza nas gotowymi, kolorowymi sernikami, babkami czy struclami bardzo Was zachęcam do upieczenia swoich - domowych.
To naprawdę nie wiele pracy a efekt jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Dziś mam dla Was super bakaliowa moja wersje strucla. Jeśli ktoś lubi bakalie to tutaj na pewno będzie zadowolony. Jest ich cale mnóstwo :).
Mozecie przygotować ja wcześniej i delektować się przez cały okres Świat.
Z proporcji które podałam wychodzą 2 duże strucle.
Zapraszam do spróbowania. 






Składniki : 


na ciasto : 


  • 2 op. suchych drożdży
  • 1/4 kubka cukru
  • 3/4 kubka mleka
  • 1/4 kubka cieplej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/4 kubka roztopionego masła
  • 4 kubki maki
  • 1/4 kubka masła roztopionego do posmarowania wierzchu



do farszu : 

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 kubek rodzinek ( najlepiej zalanych godzinę wcześniej w rumie i podgrzane aby nasączyły się )
  • 100 gram kandyzowanej cytryny
  • 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy
  • 100 gram orzechów włoskich lub laskowych ( lekko pokroić )
  • 100 gram migdałów ( lekko pokroić )
  • 1/2 kubka suszonych borówek
  • skorka i sok z 1 świeżej pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru






Sposób przygotowania : 


Do miseczki wlewamy ciepła wodę + posypujemy drożdże + 1 łyżeczka cukru = odstawiamy by zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy robota kuchennego z hakiem wrzucamy : mleko + roztopione masło + jajko + wanilie + cukier = mieszamy całość.
Dolewamy drożdże + make + sol = wyrabiamy całość parę minut. Na sprężyste, gładkie i jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej lekko masłem miski i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Do wyrośnięcia.
W miedzy czasie do dużej miski wrzucamy nasze nasączone rodzinki + cynamon + przyprawę do piernika + borówki +  pokrojone orzechy +pokrojone  migdały + kandyzowana cytrynę + kandyzowana skórkę z pomarańczy + świeżą pomarańczę + cukier brązowy = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy sobie blachę i wkładamy ja papierem do pieczenia.
Nasze wyrośnięte ciasto lekko rozwałkowujemy na duży prostokąt.
Wysypujemy na jego wierzch, równomiernie po całości przygotowany farsz - bakalie.
Całość zawijamy a końcówki dokładnie zagniatamy.
Dzielimy na pół nożem.
I także końcówki odcięte ciasta, zagniatamy pod spod.
Tak przygotowane strucle przekładamy na nasza przygotowana blachę.
Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy całość roztopionym  masłem.
Piekarnik nagrzewamy 180 stop. C. i pieczemy nasze strucle ok 35- 45 minut.
Studzimy.
Mozna oprószyć cukrem pudrem lub polukrować - według uznania.
Gotowe
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...