www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Witam serdecznie.
Juz tylko parę dni dzieli nas od Świat Wielkanocnych. Większość zapewne dokupuje potrzebne produkty do upichcenia czegoś dobrego.
Choć w sklepach kusza nas gotowymi, kolorowymi sernikami, babkami czy struclami bardzo Was zachęcam do upieczenia swoich - domowych.
To naprawdę nie wiele pracy a efekt jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Dziś mam dla Was super bakaliowa moja wersje strucla. Jeśli ktoś lubi bakalie to tutaj na pewno będzie zadowolony. Jest ich cale mnóstwo :).
Mozecie przygotować ja wcześniej i delektować się przez cały okres Świat.
Z proporcji które podałam wychodzą 2 duże strucle.
Zapraszam do spróbowania.
Składniki :
na ciasto :
- 2 op. suchych drożdży
- 1/4 kubka cukru
- 3/4 kubka mleka
- 1/4 kubka cieplej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki extraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1/4 kubka roztopionego masła
- 4 kubki maki
- 1/4 kubka masła roztopionego do posmarowania wierzchu
do farszu :
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 kubek rodzinek ( najlepiej zalanych godzinę wcześniej w rumie i podgrzane aby nasączyły się )
- 100 gram kandyzowanej cytryny
- 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy
- 100 gram orzechów włoskich lub laskowych ( lekko pokroić )
- 100 gram migdałów ( lekko pokroić )
- 1/2 kubka suszonych borówek
- skorka i sok z 1 świeżej pomarańczy
- 2 łyżki brązowego cukru
Sposób przygotowania :
Do miseczki wlewamy ciepła wodę + posypujemy drożdże + 1 łyżeczka cukru = odstawiamy by zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy robota kuchennego z hakiem wrzucamy : mleko + roztopione masło + jajko + wanilie + cukier = mieszamy całość.
Dolewamy drożdże + make + sol = wyrabiamy całość parę minut. Na sprężyste, gładkie i jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej lekko masłem miski i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Do wyrośnięcia.
W miedzy czasie do dużej miski wrzucamy nasze nasączone rodzinki + cynamon + przyprawę do piernika + borówki + pokrojone orzechy +pokrojone migdały + kandyzowana cytrynę + kandyzowana skórkę z pomarańczy + świeżą pomarańczę + cukier brązowy = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy sobie blachę i wkładamy ja papierem do pieczenia.
Nasze wyrośnięte ciasto lekko rozwałkowujemy na duży prostokąt.
Wysypujemy na jego wierzch, równomiernie po całości przygotowany farsz - bakalie.
Całość zawijamy a końcówki dokładnie zagniatamy.
Dzielimy na pół nożem.
I także końcówki odcięte ciasta, zagniatamy pod spod.
Tak przygotowane strucle przekładamy na nasza przygotowana blachę.
Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy całość roztopionym masłem.
Piekarnik nagrzewamy 180 stop. C. i pieczemy nasze strucle ok 35- 45 minut.
Studzimy.
Mozna oprószyć cukrem pudrem lub polukrować - według uznania.
Gotowe
Polecam i pozdrawiam serdecznie.
www.swiatmojejk.blogspot.com |
www.swiatmojejk.blogspot.com |
Komentarze
Prześlij komentarz