Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna strucla z bakaliami.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Juz tylko parę dni dzieli nas od Świat Wielkanocnych. Większość zapewne dokupuje potrzebne produkty do upichcenia czegoś dobrego.
Choć w sklepach kusza nas gotowymi, kolorowymi sernikami, babkami czy struclami bardzo Was zachęcam do upieczenia swoich - domowych.
To naprawdę nie wiele pracy a efekt jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Dziś mam dla Was super bakaliowa moja wersje strucla. Jeśli ktoś lubi bakalie to tutaj na pewno będzie zadowolony. Jest ich cale mnóstwo :).
Mozecie przygotować ja wcześniej i delektować się przez cały okres Świat.
Z proporcji które podałam wychodzą 2 duże strucle.
Zapraszam do spróbowania. 






Składniki : 


na ciasto : 


  • 2 op. suchych drożdży
  • 1/4 kubka cukru
  • 3/4 kubka mleka
  • 1/4 kubka cieplej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/4 kubka roztopionego masła
  • 4 kubki maki
  • 1/4 kubka masła roztopionego do posmarowania wierzchu



do farszu : 

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 kubek rodzinek ( najlepiej zalanych godzinę wcześniej w rumie i podgrzane aby nasączyły się )
  • 100 gram kandyzowanej cytryny
  • 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy
  • 100 gram orzechów włoskich lub laskowych ( lekko pokroić )
  • 100 gram migdałów ( lekko pokroić )
  • 1/2 kubka suszonych borówek
  • skorka i sok z 1 świeżej pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru






Sposób przygotowania : 


Do miseczki wlewamy ciepła wodę + posypujemy drożdże + 1 łyżeczka cukru = odstawiamy by zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy robota kuchennego z hakiem wrzucamy : mleko + roztopione masło + jajko + wanilie + cukier = mieszamy całość.
Dolewamy drożdże + make + sol = wyrabiamy całość parę minut. Na sprężyste, gładkie i jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej lekko masłem miski i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Do wyrośnięcia.
W miedzy czasie do dużej miski wrzucamy nasze nasączone rodzinki + cynamon + przyprawę do piernika + borówki +  pokrojone orzechy +pokrojone  migdały + kandyzowana cytrynę + kandyzowana skórkę z pomarańczy + świeżą pomarańczę + cukier brązowy = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy sobie blachę i wkładamy ja papierem do pieczenia.
Nasze wyrośnięte ciasto lekko rozwałkowujemy na duży prostokąt.
Wysypujemy na jego wierzch, równomiernie po całości przygotowany farsz - bakalie.
Całość zawijamy a końcówki dokładnie zagniatamy.
Dzielimy na pół nożem.
I także końcówki odcięte ciasta, zagniatamy pod spod.
Tak przygotowane strucle przekładamy na nasza przygotowana blachę.
Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy całość roztopionym  masłem.
Piekarnik nagrzewamy 180 stop. C. i pieczemy nasze strucle ok 35- 45 minut.
Studzimy.
Mozna oprószyć cukrem pudrem lub polukrować - według uznania.
Gotowe
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...