Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna strucla z bakaliami.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Juz tylko parę dni dzieli nas od Świat Wielkanocnych. Większość zapewne dokupuje potrzebne produkty do upichcenia czegoś dobrego.
Choć w sklepach kusza nas gotowymi, kolorowymi sernikami, babkami czy struclami bardzo Was zachęcam do upieczenia swoich - domowych.
To naprawdę nie wiele pracy a efekt jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Dziś mam dla Was super bakaliowa moja wersje strucla. Jeśli ktoś lubi bakalie to tutaj na pewno będzie zadowolony. Jest ich cale mnóstwo :).
Mozecie przygotować ja wcześniej i delektować się przez cały okres Świat.
Z proporcji które podałam wychodzą 2 duże strucle.
Zapraszam do spróbowania. 






Składniki : 


na ciasto : 


  • 2 op. suchych drożdży
  • 1/4 kubka cukru
  • 3/4 kubka mleka
  • 1/4 kubka cieplej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/4 kubka roztopionego masła
  • 4 kubki maki
  • 1/4 kubka masła roztopionego do posmarowania wierzchu



do farszu : 

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 kubek rodzinek ( najlepiej zalanych godzinę wcześniej w rumie i podgrzane aby nasączyły się )
  • 100 gram kandyzowanej cytryny
  • 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy
  • 100 gram orzechów włoskich lub laskowych ( lekko pokroić )
  • 100 gram migdałów ( lekko pokroić )
  • 1/2 kubka suszonych borówek
  • skorka i sok z 1 świeżej pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru






Sposób przygotowania : 


Do miseczki wlewamy ciepła wodę + posypujemy drożdże + 1 łyżeczka cukru = odstawiamy by zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy robota kuchennego z hakiem wrzucamy : mleko + roztopione masło + jajko + wanilie + cukier = mieszamy całość.
Dolewamy drożdże + make + sol = wyrabiamy całość parę minut. Na sprężyste, gładkie i jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej lekko masłem miski i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Do wyrośnięcia.
W miedzy czasie do dużej miski wrzucamy nasze nasączone rodzinki + cynamon + przyprawę do piernika + borówki +  pokrojone orzechy +pokrojone  migdały + kandyzowana cytrynę + kandyzowana skórkę z pomarańczy + świeżą pomarańczę + cukier brązowy = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy sobie blachę i wkładamy ja papierem do pieczenia.
Nasze wyrośnięte ciasto lekko rozwałkowujemy na duży prostokąt.
Wysypujemy na jego wierzch, równomiernie po całości przygotowany farsz - bakalie.
Całość zawijamy a końcówki dokładnie zagniatamy.
Dzielimy na pół nożem.
I także końcówki odcięte ciasta, zagniatamy pod spod.
Tak przygotowane strucle przekładamy na nasza przygotowana blachę.
Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy całość roztopionym  masłem.
Piekarnik nagrzewamy 180 stop. C. i pieczemy nasze strucle ok 35- 45 minut.
Studzimy.
Mozna oprószyć cukrem pudrem lub polukrować - według uznania.
Gotowe
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Rożki z kremem śmietankowym.

Witam serdecznie. Rożki z rozpływającym się kremowo - śmietankowym wnętrzem. Niesamowicie pyszne i wciągające. Pracy przy nich, w zasadzie nie wiele i nie powinna Was odstraszać, od przygotowania tego pysznego deseru. Iście królewski deser, który świetnie pasuje na nadchodzące wolne dni, weekendowe coś do kawy  lub jakieś małe święto. Rożki możecie przygotować wcześniej i przechować w zamkniętym pojemniku a krem, gotowy w woreczku cukierniczym, spokojnie odłożyć w lodówce. Gdy goście nadchodzą = dwie minutki i gotowe :) istne czary mary ;)). Zapraszam ! Składniki :     ( z podanej ilości wychodzi ok 30 - 40 szt zależnie od wielkości ) na rożki :  500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła  szczypta soli 250 g kwaśnej śmietany 3 łyżeczki cukru opcjonalnie odrobina pasty w wanilii na krem :   400 ml śmietany kremówki 1 opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia 4 łyż...