Przejdź do głównej zawartości

Świąteczna strucla z bakaliami.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com






Witam serdecznie.
Juz tylko parę dni dzieli nas od Świat Wielkanocnych. Większość zapewne dokupuje potrzebne produkty do upichcenia czegoś dobrego.
Choć w sklepach kusza nas gotowymi, kolorowymi sernikami, babkami czy struclami bardzo Was zachęcam do upieczenia swoich - domowych.
To naprawdę nie wiele pracy a efekt jest o niebo lepszy i zdrowszy.
Dziś mam dla Was super bakaliowa moja wersje strucla. Jeśli ktoś lubi bakalie to tutaj na pewno będzie zadowolony. Jest ich cale mnóstwo :).
Mozecie przygotować ja wcześniej i delektować się przez cały okres Świat.
Z proporcji które podałam wychodzą 2 duże strucle.
Zapraszam do spróbowania. 






Składniki : 


na ciasto : 


  • 2 op. suchych drożdży
  • 1/4 kubka cukru
  • 3/4 kubka mleka
  • 1/4 kubka cieplej wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki extraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/4 kubka roztopionego masła
  • 4 kubki maki
  • 1/4 kubka masła roztopionego do posmarowania wierzchu



do farszu : 

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 kubek rodzinek ( najlepiej zalanych godzinę wcześniej w rumie i podgrzane aby nasączyły się )
  • 100 gram kandyzowanej cytryny
  • 100 gram kandyzowanej skorki z pomarańczy
  • 100 gram orzechów włoskich lub laskowych ( lekko pokroić )
  • 100 gram migdałów ( lekko pokroić )
  • 1/2 kubka suszonych borówek
  • skorka i sok z 1 świeżej pomarańczy
  • 2 łyżki brązowego cukru






Sposób przygotowania : 


Do miseczki wlewamy ciepła wodę + posypujemy drożdże + 1 łyżeczka cukru = odstawiamy by zaczyn zaczął pracować.
W miedzy czasie do misy robota kuchennego z hakiem wrzucamy : mleko + roztopione masło + jajko + wanilie + cukier = mieszamy całość.
Dolewamy drożdże + make + sol = wyrabiamy całość parę minut. Na sprężyste, gładkie i jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej lekko masłem miski i odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Do wyrośnięcia.
W miedzy czasie do dużej miski wrzucamy nasze nasączone rodzinki + cynamon + przyprawę do piernika + borówki +  pokrojone orzechy +pokrojone  migdały + kandyzowana cytrynę + kandyzowana skórkę z pomarańczy + świeżą pomarańczę + cukier brązowy = całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy sobie blachę i wkładamy ja papierem do pieczenia.
Nasze wyrośnięte ciasto lekko rozwałkowujemy na duży prostokąt.
Wysypujemy na jego wierzch, równomiernie po całości przygotowany farsz - bakalie.
Całość zawijamy a końcówki dokładnie zagniatamy.
Dzielimy na pół nożem.
I także końcówki odcięte ciasta, zagniatamy pod spod.
Tak przygotowane strucle przekładamy na nasza przygotowana blachę.
Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i zostawiamy na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy całość roztopionym  masłem.
Piekarnik nagrzewamy 180 stop. C. i pieczemy nasze strucle ok 35- 45 minut.
Studzimy.
Mozna oprószyć cukrem pudrem lub polukrować - według uznania.
Gotowe
Polecam i pozdrawiam serdecznie.





www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych