Przejdź do głównej zawartości

Rogale - czyli przepyszne, domowe pieczywo.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Przed nami weekend czyli czas na domowe wypieki.
Tym razem mam do zaproponowania domowe pieczywo tj. rogale.
Mozecie je przygotować na śniadanie , kolacje czy nawet do wspólnego weekendowego grillowania. Smakują naprawdę wyśmienicie i pasują na słodko i słono. Co kto woli.
Spróbujcie sami.
Zapraszam.







Składniki : 

  • 160 g masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 200 ml mleka
  • 250 g maki zwykłej
  • 250 g maki pszennej typu 1010
  • 40 g drożdży
  • 2 żółtka
  • łyżeczka soli

dodatkowo

  • białko z jajek do posmarowania
  • mieszanka maku, sezamu i siemię lniane do posypania ( lub po prostu mak )




Sposób przygotowania : 


Mleko rozgrzewamy z masłem i cukrem do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Wkruszamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy całość na ok. 5 minut.
W tym czasie przesiewamy do misy miksera obie maki + żółtka + sol.
Dorzucamy wyrośnięty już zaczyn drożdżowy i wszystko razem mieszamy z hakiem do wyrabiania ciast ok. 5-7 minut. Na gładkie, elastyczne ciasto.
Duza miskę smarujemy oliwa i przekładamy do niej nasze ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i lekko formujemy. Dzielimy na pół.
Kazda polowe rozwałkowujemy na plaski okrąg, który dzielimy na 6-8 części. Tak jak pizze.
Każdy kawałek zwijamy w rogalik i układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Ponownie całość przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy 175 stop. C.
Nasze wyrośnięte rogaliki przed włożeniem do pieca smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub mieszanka.
Pieczemy ok 20 minut. Do zrumienienia.
Studzimy.
Gotowe.
Smaczne, proste i domowe pieczywo.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.




www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...