Przejdź do głównej zawartości

Mini przekąski z ciasta francuskiego i szpinaku.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Propozycja na lekkie, chrupiące przekąski z bomba witaminowa czyli szpinakiem w roli głównej.
Naprawdę warto zrobić i delektować się tym smakiem.
Spróbujcie a przekonacie się sami.
Zapraszam.







Składniki :


  • ok. 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 300 gram świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
  • 1/2 kubka startego parmezanu
  • opakowanie serka typu ricotta
  • 1 cytryna limetka
  • odrobina świeżego tymianku
  • odrobina oleju zwykłego lub czosnkowego






Sposób przygotowania :


Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy.
Czosnek drobno kroimy.
Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy chwile czosnek.
Dorzucamy liście szpinaku + sol + pieprz + sok z polowy limonki.
Smażymy chwilkę ( ok 2 - 3 minutki ) Nasz szpinak bardzo zmniejszy swoja objętość i odparuje nadmiar płynów.
Odkładamy do lekkiego przestygnięcia.
Nasz szpinak możemy lekko pokroić nożem na mniejsze kawałki.
W misce łączymy ze sobą : ricottę  + jajko + potarty parmezan + drobno pokrojony tymianek + szpinak = mieszamy dokładnie całość doprawiając sola + pieprzem + pozostałą częścią limonki.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z naszego ciasta francuskiego wycinamy równe kwadraty ( u mnie 12 cm na 12 cm ). Jeden z kwadratów będzie spodem a w drugim wycinamy kolo w środku, zostawiając sama ramkę. 
Układamy nasz jeden cały kwadrat i smarujemy brzegi na około rozmąconym jajkiem. 
Na nim układamy drugi kwadrat z wyciętym środkiem. 
Do pustego środka wkładamy nasz farsz szpinakowy.
Brzegi smarujemy ponownie jajkiem.
Jeśli mamy ochotę możemy jeszcze całość dodatkowo poprószyć parmezanem.
Pozostałe wycięte kola również wykorzystałam i posmarowałam jajkiem i wyłożyłam resztę farszu.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Do zrumienienia.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.  



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki extraktu wan

Jesienne aromaty - szybkie i przepyszne ciasto.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Mam dziś dla Was przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Znajdziecie w nim sadze wszystko co tylko kojarzy się z jesienno - zimowymi smakami czyli : cynamon , orzechy, jabłka , rodzynki, miód czy nawet migdały. To wszystko upieczone w bardzo prostym i szybkim do przygotowaniu cieście sprawi ze nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Ta propozycje możecie zarówno przygotować już teraz do kawy, na weekend lub jeśli wolicie także na same Święta gdzie z braku czasu takie szybkie ciasto to coś w sam raz. Naprawdę warto - zapraszam. Składniki : 100 ml miodu 4 jajka 80 ml oleju 300 g maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 małe jabłka kubek mix orzechów ( tutaj  rodzaj - co macie pod ręką i lubicie ) kubek rodzynek garść płatków migdałów Sposób przygotowania : Skoro ciasto szybkie to zaczynamy od nastawien

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g borówek świeżych