Przejdź do głównej zawartości

Mini przekąski z ciasta francuskiego i szpinaku.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Propozycja na lekkie, chrupiące przekąski z bomba witaminowa czyli szpinakiem w roli głównej.
Naprawdę warto zrobić i delektować się tym smakiem.
Spróbujcie a przekonacie się sami.
Zapraszam.







Składniki :


  • ok. 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 300 gram świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
  • 1/2 kubka startego parmezanu
  • opakowanie serka typu ricotta
  • 1 cytryna limetka
  • odrobina świeżego tymianku
  • odrobina oleju zwykłego lub czosnkowego






Sposób przygotowania :


Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy.
Czosnek drobno kroimy.
Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy chwile czosnek.
Dorzucamy liście szpinaku + sol + pieprz + sok z polowy limonki.
Smażymy chwilkę ( ok 2 - 3 minutki ) Nasz szpinak bardzo zmniejszy swoja objętość i odparuje nadmiar płynów.
Odkładamy do lekkiego przestygnięcia.
Nasz szpinak możemy lekko pokroić nożem na mniejsze kawałki.
W misce łączymy ze sobą : ricottę  + jajko + potarty parmezan + drobno pokrojony tymianek + szpinak = mieszamy dokładnie całość doprawiając sola + pieprzem + pozostałą częścią limonki.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z naszego ciasta francuskiego wycinamy równe kwadraty ( u mnie 12 cm na 12 cm ). Jeden z kwadratów będzie spodem a w drugim wycinamy kolo w środku, zostawiając sama ramkę. 
Układamy nasz jeden cały kwadrat i smarujemy brzegi na około rozmąconym jajkiem. 
Na nim układamy drugi kwadrat z wyciętym środkiem. 
Do pustego środka wkładamy nasz farsz szpinakowy.
Brzegi smarujemy ponownie jajkiem.
Jeśli mamy ochotę możemy jeszcze całość dodatkowo poprószyć parmezanem.
Pozostałe wycięte kola również wykorzystałam i posmarowałam jajkiem i wyłożyłam resztę farszu.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Do zrumienienia.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.  



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Drożdżowe z jagodami = duża blacha.

Witam serdecznie . Dziś duża blacha ! = jak szaleć to szaleć. Ciasto rodzinne i dla wszystkich. Kruszonka mega chrupiąca, do tego soczyste borówki a pod spodem puszyste i mięciutkie ciasto. Doskonałe do śniadania, do kawy, na podwieczorek czy nawet kolacje w tak piękne, słoneczne i ciepłe już wieczory. Możecie część ciasta zamrozić lub rozdać po kawałku, rodzine i znajomym :). Przepis jest bardzo stary i nie co inaczej niż zazwyczaj ciasto drożdżowe jest przygotowywany ale pyszne, dlatego dodaje go tutaj i dziele się z Wami. Zapraszam do pieczenia = koniecznie wypróbujcie :). Składniki :  ( proporcja na dużą blachę standardową do piekarnika ) 2 opakowania świeżych drożdży ( 2 kostki po 40 g ) 10 łyżek cukru 5 jajek ( żółtka i białka osobno ) 800 do 900 g mąki ( 400 g mąki pszennej typ 450 + 400 g mąki orkiszowej  = możecie użyć samej pszennej)  100 g masła rozpuszczonego  kubek mleka ok. 300 - 400 g...

Mini serniczki a la Maxi King

Witam serdecznie. Mam dziś dla Was super deser. Uzależniający :). Już od pierwszego kęsa będziecie szczęśliwi. Kremowe, śmietankowe nadzienie z niespodzianką w środku, w postaci toffi a całość pokryta czekoladą, chrupiącymi ciasteczkami i orzeszkami. Samo przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga pieczenia. Przygotować możecie te deserki w blaszkach od muffinek lub od mini muffinek = wtedy będą malutkie na kęsa. Pasują na każdą okazje i przyjęcia. Możecie też zrobić je, jako prezent z okazji zbliżającego się Święta Mamy... Święta Taty... Dnia Dziecka. Koniecznie wyprobujcie - zapraszam po przepis. Składniki :  ( z ilosci podanych w przepisie wyjdzie Wam 24 szt. w formach do muffinek lub więcej jeśli wybierzecie mini foremki ) 250 g herbatników czekoladowych  100 g masła 100 g czekolady z orzechami 200 g mleka 200 g cukru pudru 250 g masła 100 ml śmietany kremówki 450 g mleka w pros...