Przejdź do głównej zawartości

Mini przekąski z ciasta francuskiego i szpinaku.



www.swiatmojejk.blogspot.com





www.swiatmojejk.blogspot.com





Witam serdecznie.
Propozycja na lekkie, chrupiące przekąski z bomba witaminowa czyli szpinakiem w roli głównej.
Naprawdę warto zrobić i delektować się tym smakiem.
Spróbujcie a przekonacie się sami.
Zapraszam.







Składniki :


  • ok. 1 opakowania ciasta francuskiego
  • 300 gram świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
  • 1/2 kubka startego parmezanu
  • opakowanie serka typu ricotta
  • 1 cytryna limetka
  • odrobina świeżego tymianku
  • odrobina oleju zwykłego lub czosnkowego






Sposób przygotowania :


Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy.
Czosnek drobno kroimy.
Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy chwile czosnek.
Dorzucamy liście szpinaku + sol + pieprz + sok z polowy limonki.
Smażymy chwilkę ( ok 2 - 3 minutki ) Nasz szpinak bardzo zmniejszy swoja objętość i odparuje nadmiar płynów.
Odkładamy do lekkiego przestygnięcia.
Nasz szpinak możemy lekko pokroić nożem na mniejsze kawałki.
W misce łączymy ze sobą : ricottę  + jajko + potarty parmezan + drobno pokrojony tymianek + szpinak = mieszamy dokładnie całość doprawiając sola + pieprzem + pozostałą częścią limonki.
Piekarnik nastawiamy na 200 stop. C.
Przygotowujemy sobie blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z naszego ciasta francuskiego wycinamy równe kwadraty ( u mnie 12 cm na 12 cm ). Jeden z kwadratów będzie spodem a w drugim wycinamy kolo w środku, zostawiając sama ramkę. 
Układamy nasz jeden cały kwadrat i smarujemy brzegi na około rozmąconym jajkiem. 
Na nim układamy drugi kwadrat z wyciętym środkiem. 
Do pustego środka wkładamy nasz farsz szpinakowy.
Brzegi smarujemy ponownie jajkiem.
Jeśli mamy ochotę możemy jeszcze całość dodatkowo poprószyć parmezanem.
Pozostałe wycięte kola również wykorzystałam i posmarowałam jajkiem i wyłożyłam resztę farszu.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
Do zrumienienia.
Gotowe.
Smacznego.
Polecam i pozdrawiam serdecznie.  



www.swiatmojejk.blogspot.com






www.swiatmojejk.blogspot.com



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Drożdżówki z jagodami.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Od powrotu z wakacji czekały nasze zbiory :) aż znajdę chwilkę i w końcu przygotuje te mega pychotki. Uwielbiam jagody i gdy tylko nadarzyła się okazja aby je zamrozić w większych ilościach oczywiście z niej skorzystałam. Póki lato jeszcze trwa i jest sezon to nie ma jakiegoś może większego problemu ale gdy tylko skończy się sezon ceny potrafią zniechęcić. Skorzystałam - po-paczkowane w mniejsze porcje pomroziłam i teraz przygotowałam pulchniutkie i pyszne drożdżówki z jagodami.:) Przepis mega prosty i szybki - na pewno warty przygotowania. W Waszych domach pięknie będzie pachniało i na pewno skusicie wielu do skosztowania. Zapraszam po przepis. Składniki :  na ciasto :  600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 kubek mleka 1/2 kubka cukru 2 łyżeczki ext...

Prosty deser waniliowy z borówkami.

Witam serdecznie. Chrupiący, prosty i bardzo smaczny deser a do tego robi się szybciutko. W sam raz na jakiś podwieczorek lub coś do kawy, gdy spodziewacie się gości. Ja dziś podaje go Wam jako propozycje na prosty Walentynkowy deser, który możecie zaserwować do np. łososia którego Wam prezentuje post niżej. Zapraszam. Składniki :  1 opakowanie duże lub dwa mniejsze ciasta francuskiego 1 opakowanie standardowe budyniu waniliowego ( wybierzcie dobrej jakości ) 400 ml mleka 3 żółtka 1 łyżka extraktu waniliowego 200 g cukru ok. 100 borówek cukier puder do posypania na gotowo Sposób przygotowania :  Zaczynamy od przygotowania budyniu. W garnuszku wlewamy 300 ml mleka + cukier = zagotowujemy. Resztę mleka mieszamy z budyniem w kubeczku. Gdy mleko zacznie się gotować, dolewamy mieszankę budyniu i gotujemy ok. 3 minut. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy...

Börek - zawijany ślimak mięsny.

www.swiatmojejk.blogspot.com www.swiatmojejk.blogspot.com Witam serdecznie. Börek ( burek ) - to popularna potrawa kuchni śródziemnomorskich i arabskich. Nazwa od czaswownika bur - zawijać, zakręcać. Głównym elementem, który tworzy tą fajną sądzę potrawę jest ciasto filo- yufka - bardzo cienkie płaty ciasta, które po upieczeniu lub usmażeniu są bardzo chrupiące. Jeśli śledzicie mój blog to na pewno już wcześniej spotkaliście u mnie to ciasto w różnych potrawach. Dodatkami które wypełniają to ciasto mogą być:  szpinak, ser feta, kapusta, pietruszka - to wersja także wegetariańska, lub w wersji mięsnej : głównie mięso jagnięce lub wołowina mielona - siekana.  To oczywiście w krajach arabskich, a u nas nadziewane dowolnym mięsem mielonym. Jeśli chodzi o mnie wersja, którą Wam dziś prezentuje jest po prostu moim podejściem do tego dania. Nie jest wersją oryg...